Πώς να επιλέξω το κατάλληλο τιμολόγιο ρεύματος;

Μένουν μόλις λίγες ημέρες για την εισαγωγή των ανανεωμένων, χρωματιστών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία οφείλουν να έχουν όλοι οι πάροχοι από την 1η

Πώς να επιλέξω το κατάλληλο τιμολόγιο ρεύματος;

Μένουν μόλις λίγες ημέρες για την εισαγωγή των ανανεωμένων, χρωματιστών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία οφείλουν να έχουν όλοι οι πάροχοι από την 1η Ιανουαρίου 2024. Στο επίκεντρο βρίσκεται το λεγόμενο «πράσινο» τιμολόγιο, ενός ειδικού σχήματος τιμολόγησης που έχει καθιερωθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα νέα τιμολόγια

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρέχει λεπτομερείς οδηγίες για την επιλογή του πιο συμφέροντος τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας από τους καταναλωτές. Από την 1η Ιανουαρίου, με την εισαγωγή ενιαίας σήμανσης στα τιμολόγια, οι καταναλωτές θα έχουν πλήρη ενημέρωση για τις χρεώσεις από τους παρόχους.

Advertisment

Η κυβέρνηση περιγράφει τα χαρακτηριστικά και τις διαφορές των τιμολογίων με τον κωδικό χρώματος: μπλε, πράσινο, κίτρινο και πορτοκαλί, με στόχο να βοηθήσει τους καταναλωτές στην τελική τους επιλογή.

Με την εφαρμογή του νόμου 5066/2023, καθιερώθηκε το ειδικό πράσινο τιμολόγιο, με ενιαία χαρακτηριστικά διαμορφωμένα από όλους τους παρόχους. Τα οφέλη του περιλαμβάνουν την προκαταρκτική γνώση της τελικής τιμής στην αρχή κάθε μήνα και τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών ανάμεσα στους παρόχους, ενισχύοντας έτσι την ικανότητα του καταναλωτή για μια συμφέρουσα επιλογή.

Στο μπλε τιμολόγιο, η τιμή παραμένει σταθερή για ένα χρόνο, με αναλλοίωτη τη χρέωση της κιλοβατώρας καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις στο χρηματιστήριο ενέργειας. Ωστόσο, σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης, επιβάλλεται πρόστιμο.

Advertisment

Το κίτρινο τιμολόγιο χαρακτηρίζεται από μεταβαλλόμενη χρέωση, εξαρτώμενη από τις διακυμάνσεις του χρηματιστηρίου ενέργειας, με την τιμή να καθορίζεται μεσοσταθμικά για την περίοδο των 30 ημερών.

Τέλος, το πορτοκαλί τιμολόγιο, προορισμένο για καταναλωτές με έξυπνους μετρητές, παρέχει λεπτομερή πληροφορία για την χρέωση ανά μέρα και ώρα, προσφέροντας μια πιο δυναμική και διαφανή επισκόπηση των τιμολογίων.

Γιατί έχουμε τόσα πολλά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος;

Ο λόγος που υπάρχουν πολλαπλά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος είναι διττός. Αρχικά, οι πάροχοι έχουν την ελευθερία να προσφέρουν διάφορα είδη τιμολογίων. Δεύτερον, η δομή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ είναι περίπλοκη, με μια δυναμική αγορά χονδρικής πώλησης και πολλούς λιανικούς παρόχους με διαφορετικές πολιτικές. Επιπρόσθετα, οι ανάγκες και προτιμήσεις των καταναλωτών διαφέρουν σημαντικά.

Τί είδους τιμολόγια υπάρχουν;

Υπάρχουν τρία κύρια είδη τιμολογίων: σταθερά, κυμαινόμενα και δυναμικά. Οι καταναλωτές επιλέγουν αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους. Τα σταθερά τιμολόγια έχουν μια αμετάβλητη τιμή για τη διάρκεια της σύμβασης. Τα κυμαινόμενα συνδέονται με τις τιμές της χονδρικής αγοράς, με δύο υποκατηγορίες: α) προκαθορισμένη τιμή και β) τιμή καθορισμένη μετά την κατανάλωση. Τα δυναμικά τιμολόγια προσφέρουν διαφορετικές τιμές ανάλογα με τις αγοραίες συνθήκες, ακόμα και μέσα στην ημέρα, αλλά απαιτούν έξυπνο μετρητή.

Μπορεί ο καταναλωτής να επιλέξει κάποιο άλλο τιμολόγιο από αυτό που έχει;

Ο καταναλωτής έχει την ελευθερία να επιλέξει ένα διαφορετικό τιμολόγιο ανά πάσα στιγμή, αρκεί να υπογράψει μια νέα συμφωνία με τον επιθυμητό πάροχο. Η μόνη εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι τα σταθερά τιμολόγια, τα οποία συνήθως συνοδεύονται από μακροπρόθεσμες συμβάσεις. Η διαδικασία αλλαγής παρόχου ή τιμολογίου είναι ελεύθερη και δεν προϋποθέτει αποζημίωση στον παροχέα σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης του πελάτη, εκτός των περιπτώσεων των σταθερών τιμολογίων.

Θα πρέπει να αλλάζω κάθε μήνα πάροχο για να βρω τον φθηνότερο;

Αν και ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να αλλάζει πάροχο κάθε μήνα, συχνά αυτό μπορεί να μην είναι πρακτικό ή αποδοτικό για μικρές διαφορές στην τιμή. Ωστόσο, είναι λογικό ο καταναλωτής να επιδιώκει την επιλογή ενός παρόχου που προσφέρει συστηματικά τις πιο ανταγωνιστικές τιμές.

Θα είναι διαθέσιμο κάποιο εργαλείο επαλήθευσης και σύγκρισης τιμών;

Στο πλαίσιο της διαφάνειας και της ενημέρωσης των καταναλωτών στον τομέα της ενέργειας, θα εισαχθεί ένα νέο εργαλείο για την επαλήθευση και σύγκριση τιμών. Στα μελλοντικά λογαριασμούς ρεύματος, είτε αυτοί είναι ηλεκτρονικοί είτε έντυποι, καθώς και σε άλλες επικοινωνίες που αποστέλλουν οι πάροχοι στους καταναλωτές, θα περιλαμβάνεται πλέον ένας κωδικός QR και ένας σύνδεσμος (link).

Αυτά τα στοιχεία θα οδηγούν στον ιστότοπο της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), όπου θα φιλοξενείται το εργαλείο σύγκρισης τιμών. Μέσω αυτού του εργαλείου, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται κάθε μήνα για την τιμή του ειδικού, κοινού τιμολογίου του παρόχου τους και να προβαίνουν σε συγκρίσεις με τα διαθέσιμα τιμολόγια στην αγορά.

Συνοπτικά

Μπλε τιμολόγιο

  • Σταθερή χρέωση της KWh για όλο τον χρόνο της σύμβασης
  • Δεν επηρεάζεται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς του ρεύματος
  • Υψηλότερη χρέωση της KWh από όλους τους τύπους τιμολογίων
  • Επιβάλλονται ρήτρες αποχώρησης

Κίτρινο τιμολόγιο

  • Κυμαινόμενη χρέωση της KWh ανά μήνα
  • Η χρέωση ανά μήνα εξαρτάται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς του ρεύματος
  • Η τιμή της KWh για τον μήνα κατανάλωσης θα γίνεται γνωστή στο τέλος του μήνα.
  • Δεν επιβάλλονται ρήτρες αποχώρησης

Πορτοκαλί τιμολόγιο

  • Κυμαινόμενη χρέωση της KWh ανά ώρα μέσα στο 24ωρο
  • Επηρεάζεται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς του ρεύματος
  • Η χρέωση ανά ώρα γίνεται μόνο με εγκατάσταση έξυπνου μετρητή
  • Δεν επιβάλλονται ρήτρες αποχώρησης

Πράσινο τιμολόγιο

  • Η χρέωση της KWh διαμορφώνεται με βάση σταθερές και μεταβλητές τιμές
  • Επηρεάζεται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς του ρεύματος
  • Εφαρμόζονται ρήτρες αναπροσαρμογής
  • Δεν επιβάλλονται ρήτρες αποχώρησης

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση