,

Σε εφαρμογή από 21 Ιανουαρίου ο νόμος για την υποχρεωτική στείρωση ή αποστολή DNA των ζώων συντροφιάς

Από την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, ξεκινά η υποχρέωση των κηδεμόνων ζώων συντροφιάς, συμπεριλαμβανομένων των κυνηγών, να υποβάλλουν τα ζώα τους είτε για στείρωση είτε

Σε εφαρμογή από 21 Ιανουαρίου ο νόμος για την υποχρεωτική στείρωση ή αποστολή DNA των ζώων συντροφιάς

Από την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, ξεκινά η υποχρέωση των κηδεμόνων ζώων συντροφιάς, συμπεριλαμβανομένων των κυνηγών, να υποβάλλουν τα ζώα τους είτε για στείρωση είτε για την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖ) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Αυτό το μέτρο που είχε παγώσει από το 2021, περίμενε τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) και του ΕΦΑΓΥΖ για να εφαρμοστεί.

Advertisment

Εάν ο κηδεμόνας επιλέξει στείρωση, αυτή θα πρέπει να γίνει εντός 6 μηνών από την απόκτηση του ζώου, εφόσον είναι άνω του ενός έτους, ή μέσα στους πρώτους 6 μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους για ζώα κάτω των 6 μηνών.

Αν ο κηδεμόνας επιλέξει να αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού, αυτό πρέπει να γίνεται από κτηνίατρο μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, με τρίμηνη προθεσμία για τη συμμόρφωση. Εξαίρεση αποτελούν οι σκύλοι εργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής και των διωκτικών αρχών της Α.Α.Δ.Ε.

Advertisment

Οι κτηνίατροι εκφράζουν αντίθεση και προβληματισμούς σχετικά με την υποχρεωτική στείρωση των ζώων, συμμετέχοντας σε πανελλαδική απεργία που προγραμματίστηκε για την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου. Παράλληλα, ανακοίνωσαν το κλείσιμο των ιατρείων τους ως έκφραση διαμαρτυρίας.

Η αντίδραση των κτηνιάτρων επικεντρώνεται στην υποχρεωτική φύση της στείρωσης, εκφράζοντας ανησυχίες για την υγεία των ζώων και επισημαίνοντας πιθανά ηθικά διλήμματα που μπορεί να προκύψουν. Παράλληλα, υπογραμμίζουν την ανάγκη για διάλογο και συνεργασία μεταξύ των κτηνιάτρων, των αρμοδίων αρχών και του κοινού για την ανεύρεση λύσεων που θα προστατεύουν την ευημερία των ζώων.

Παρά την αντίθεση, η επιβολή προστίμων για μη συμμόρφωση αποτελεί πτυχή της νέας νομοθεσίας, προκειμένου να ενθαρρύνει τη συμμόρφωση των κηδεμόνων των ζώων. Η εξέλιξη αυτή θα προσελκύσει πιθανώς περαιτέρω συζητήσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων φορέων.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διάταση και στροφή στομάχου στο σκύλο: Τι είναι και οι ενδεδειγμένοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
7 μαθήματα που μας διδάσκουν οι γάτες για την αγάπη
Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα έντομα για το κατοικίδιό σας που πρέπει να προσέχετε
Το πρώτο πάρκο σκύλων με ανακυκλώσιμα υλικά στον Δήμο Καλαμαριάς

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση