,

Τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα όταν θυμώνουμε

Καθημερινά, αντιμετωπίζουμε πολλές καταστάσεις που έχουν το δυναμικό να προκαλέσουν θυμό. Συχνά, είμαστε ικανοί να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, επικρατώντας η λογική. Ωστόσο, υπάρχουν

Τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα όταν θυμώνουμε

Καθημερινά, αντιμετωπίζουμε πολλές καταστάσεις που έχουν το δυναμικό να προκαλέσουν θυμό. Συχνά, είμαστε ικανοί να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, επικρατώντας η λογική. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που οι συνθήκες μας υπερβαίνουν και καταλήγουμε να εκραγούμε σε θυμό. Μια πρόσφατη έρευνα επιχείρησε να κατανοήσει τι συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο όταν βιώνουμε έντονο θυμό.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα αυτής της μελέτης επικεντρώθηκαν στο πώς αντιδρά το μυαλό μας κατά τη διάρκεια του θυμού και πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αυτές τις εκρήξεις θυμού που τείνουν να χαλάνε τη διάθεσή μας.

Advertisment

Τι συμβαίνει στο μυαλό μας όταν θυμώνουμε

Σε μια έρευνα που διεξήχθη στην Ισπανία, οι επιστήμονες ανέλυσαν λεπτομερώς τις βιοχημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στο ανθρώπινο σώμα κατά την ένταση του θυμού, μέχρι και σε κυτταρικό επίπεδο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο θυμός αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την ένταση στις αρτηρίες, καθώς επίσης αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης και μειώνει αυτά της κορτιζόλης.

Ο ερευνητής Neus Herrero από το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια προκάλεσε θυμό σε τριάντα άνδρες με τη χρήση πενήντα δηλώσεων που είναι γνωστές για την πρόκληση αυτού του συναισθήματος. Η ερευνητική ομάδα στη συνέχεια κατέγραψε τη βιοχημική δραστηριότητα των ανδρών πριν και μετά το θυμό.

Η έρευνα έδειξε ότι ο θυμός ενεργοποιεί κυρίως το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, το οποίο συνδέεται με θετικά συναισθήματα και οικειότητα. Η αυξημένη δραστηριότητα στο αριστερό ημισφαίριο φαίνεται να οδηγεί περισσότερο σε επιθυμία για εγγύτητα παρά σε απόσταση.

Advertisment

Σύμφωνα με τον Herrero, η εμπειρία του θυμού είναι μοναδική, καθώς ενώ μπορεί να αντιλαμβάνεται ως αρνητική, συχνά πυροδοτεί μια τάση για εγγύτητα. Έτσι, όταν θυμώνουμε, δείχνουμε μια φυσική τάση να πλησιάζουμε το αντικείμενο του θυμού μας προκειμένου να το αντιμετωπίσουμε. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να αναλογιστούμε τους λόγους του θυμού μας και τον τρόπο που αντιδρούμε σε τέτοιες καταστάσεις.

Ακολούθως, η ομάδα του μέτρησε τη βιοχημική δραστηριότητα των συμμετεχόντων πριν και μετά την εμπειρία του θυμού.

Από την έρευνα προέκυψε ότι ο θυμός φαίνεται να δραστηριοποιεί κυρίως το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, το οποίο συνδέεται συνήθως με θετικά συναισθήματα και την αίσθηση της οικειότητας. Αυτή η αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα οδηγεί συχνότερα σε επιθυμία για εγγύτητα παρά για απόσταση.

Ο Herrero επισημαίνει ότι ο θυμός είναι μια μοναδική συναισθηματική κατάσταση, καθώς αν και συχνά εκλαμβάνεται ως αρνητική, στην πραγματικότητα μπορεί να προκαλέσει μια έντονη επιθυμία για εγγύτητα. Κατά τον θυμό, φαίνεται πως εμφανίζουμε μια φυσική τάση να πλησιάζουμε αυτό που προκάλεσε τον θυμό μας, με στόχο την εξουδετέρωσή του. Συνεπώς, είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε σοβαρά τους λόγους που μας οδηγούν στον θυμό και πώς αντιδρούμε σε τέτοιες καταστάσεις.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το θαυματουργό βότανο που προφυλάσσει το πεπτικό και «υπόσχεται» αναγέννηση των νεύρων
Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια
Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση