Έρευνα: Τι συμβαίνει στον σκύλο σας τη στιγμή που του λέτε «Σ’ αγαπώ»

Το πόσο αγαπάμε τα κατοικίδιά μας είναι γνωστό σε εμάς που έχουμε την τύχη -γιατί τύχη είναι- να ζούμε με ένα ή περισσότερα από

Έρευνα: Τι συμβαίνει στον σκύλο σας τη στιγμή που του λέτε «Σ’ αγαπώ»

Το πόσο αγαπάμε τα κατοικίδιά μας είναι γνωστό σε εμάς που έχουμε την τύχη -γιατί τύχη είναι- να ζούμε με ένα ή περισσότερα από αυτά. Το πόσες μάλιστα φορές τους το λέμε συνέχεια είναι περιττό να πούμε.

Επειδή όμως οι σκύλοι δεν μιλούν την ίδια γλώσσα με εμάς, πάντα αναρωτιόμαστε τι πραγματικά καταλαβαίνουν όταν τους εκφράζουμε την αγάπη μας.

Advertisment

Και εδώ έρχονται οι έρευνες να μας λύσουν τις απορίες και να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε περισσότερα πράγματα για τους τετράποδους αγαπημένους μας.

Tο “Σ’ αγαπώ” αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς του σκύλου σας

Μια πρόσφατη, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη, που διεξήχθη από το Canine Cottages δείχνει ότι οι σκύλοι αντιδρούν στις λέξεις “Σ’ αγαπώ”. Κατά μέσο όρο, ο καρδιακός ρυθμός των σκύλων που πήραν μέρος στην έρευνα αυξήθηκε κατά 46% αφού άκουσαν αυτές τις συγκεκριμένες λέξεις.

Πώς έγινε η έρευνα

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι σκύλοι παρακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας. Οι ερευνητές δοκίμασαν πολλά σενάρια, όπως οι σκύλοι να είναι σε κατάσταση ηρεμίας, να βλέπουν τους κηδεμόνες τους, να αγκαλιάζονται με τους κηδεμόνες τους και να ακούνε από τους κηδεμόνες τους να τους λένε “Σ’ αγαπώ”.

Advertisment

Τα αποτελέσματα ήταν ο μέσος όρος των καρδιακών παλμών των σκύλων να ανεβαίνει όταν οι κηδεμόνες τους τούς έδειχναν αγάπη λέγοντάς το ενώ οι καρδιακοί παλμοί τους επιβραδύνθηκαν (κατά 22%) όταν αγκαλιάστηκαν με τους κηδεμόνες τους.

Τα αποτελέσματα αυτά μεταφράζονται ως εξής: Η αγκαλιά παράγει συναισθήματα ικανοποίησης στους σκύλους, επιτρέποντάς τους να χαλαρώσουν, ενώ το άκουσμα του “Σ’ αγαπώ” τους προκαλεί ενθουσιασμό!

Σκύλοι και ανθρώπινη ομιλία

Υπάρχουν ακόμα πολλά να μάθουμε για το πώς τα σκυλιά επεξεργάζονται τις λέξεις που τους λέμε. Είναι σαφές ότι οι σκύλοι είναι ικανοί να κατανοήσουν ορισμένες λέξεις με την πάροδο του χρόνου, όπως αποδεικνύεται, για παράδειγμα, από τον ενθουσιασμό τους με τη λέξη “βόλτα”.

Αλλά στην περίπτωση με το άκουσμα των λέξεων “Σ’ αγαπώ”, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά καθώς αυτό τους προκαλεί ακόμη περισσότερο ενθουσιασμό. Και έχει να κάνει με τον τρόπο που λέγονται αυτές οι λέξεις.

Γενικά, τα σκυλιά αντιδρούν θετικά στον έπαινο. Κάθε “Καλό παιδί!” ή “Μπράβο!” είναι σίγουρο ότι θα κάνει την ουρά τους να κουνηθεί. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της αντίδρασης βασίζεται στον τονισμό της φράσης – τη συναισθηματική δύναμη πίσω από τις λέξεις.

Οι σκύλοι επεξεργάζονται τον τονισμό και το νόημα των λέξεων ξεχωριστά, όπως κάνουν και οι άνθρωποι. Αυτό σημαίνει ότι καταλαβαίνουν τις λέξεις που λέγονται με μια πιο ψιλή, χαρούμενη φωνή, μωρουδιακή, όπως λέμε, διαφορετικά από εκείνες που λέγονται με ουδέτερο τόνο ή με δυνατή, αυστηρή φωνή.

Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι ο έπαινος παρακινεί τα σκυλιά σε μεγάλο βαθμό- μερικές φορές ακόμη περισσότερο και από το φαγητό. Έτσι, το να λέτε “Σ’ αγαπώ!” σε χαρούμενο τόνο μπορεί να είναι τουλάχιστον εν μέρει ο λόγος για τον οποίο ο σκύλος σας αισθάνεται πραγματικά την αγάπη σας.

Άλλοι τρόποι για να πείτε στον σκύλο σας ότι τον αγαπάτε- στη γλώσσα του

Αλλά οι λέξεις δεν είναι τα μόνα πράγματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να εκφράσουμε την αγάπη μας στα κατοικίδιά μας.

Τα σκυλιά έχουν τη δική τους γλώσσα όταν πρόκειται να δείξουν την αγάπη τους. Η ίδια μελέτη από το Canine Cottages υπέδειξε 10 διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους τα σκυλιά δείχνουν ότι μας αγαπούν. Πιθανώς γνωρίζετε πολλούς από αυτούς, όπως το να μας γλείφουν και να μας φιλούν, να μας αγκαλιάζουν, να κουνάνε την ουρά τους, να αφήνουν εκτεθειμένη την κοιλιά τους.

Άλλοι είναι το να μας φέρνουν το αγαπημένο τους παιχνίδι, να δείχνουν επιθετικότητα ως τρόπο να μας προστατεύουν και ακόμη και να καταστρέφουν αντικείμενα στο σπίτι. Πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις στοργής οφείλονται στη γλώσσα του σώματος- ο σημαντικός τρόπος επικοινωνίας των σκύλων μαζί μας.

Έτσι, εκτός από το να λέμε στα σκυλιά μας ότι τα αγαπάμε πολλές φορές την ημέρα, είναι καλή ιδέα να ενσωματώσουμε και άλλες εκδηλώσεις αγάπης που δεν περιλαμβάνουν λόγια, ώστε να βεβαιωθούμε ότι πραγματικά παίρνουν το μήνυμα. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να δείξετε -και όχι να πείτε- στον σκύλο σας ότι τον αγαπάτε.

Αγκαλιάστε τον: Η αγκαλιά είναι ένας τρόπος που ταιριάζει και στους δύο! Ακριβώς όπως τα σκυλιά θα σας αγκαλιάσουν για να σας δείξουν την αγάπη τους, θα πρέπει να τα αγκαλιάσετε και εσείς- που σίγουρα κάνετε- για να τους δείξετε τη δική σας. Κουλουριαστείτε μαζί με τον σκυλάκο σας στον καναπέ ή αγκαλιάστε τον με αγάπη πριν τον ύπνο για να του δείξετε την αγάπη σας.

Αγγίξτε τον: Το χάιδεμα του κεφαλιού του σκύλου σας, το μασάζ και το βούρτσισμα του τριχώματός του συμβάλλουν στην απελευθέρωση ορμονών ευτυχίας τόσο σε εσάς όσο και σε εκείνον. Το σωματικό άγγιγμα είναι σημαντικό για τους σκύλους, αλλά βεβαιωθείτε ότι είναι ένα άγγιγμα που απολαμβάνουν. Αποφύγετε να κάνετε τον σκύλο σας να νιώσει παγιδευμένος με μια αγκαλιά ή να γίνετε πολύ δυνατοί και να τον ταράξετε. Γιατί αν το άγγιγμα δεν γίνει με τρόπο, ο σκύλος ενδέχεται να αναστατωθεί.

Προσφέρετέ του σταθερότητα: Μια μοναδική εκδήλωση είναι η παροχή σταθερότητας. Η δημιουργία και η τήρηση μιας ρουτίνας συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων άγχους του σκύλου σας και τον βοηθάνε να αναπτύξει αφοσίωση και εμπιστοσύνη, αφού καταλαβαίνει ότι είστε εκεί για να ικανοποιήσετε τις ανάγκες του.

Έτσι για το τέλος σας συμβουλεύουμε να λέτε στον σκύλο σας ότι τον αγαπάτε -είτε με πράξεις είτε με λόγια. Με λόγια είναι πολύ πιο ευτυχισμένος, όπως είδαμε. Αυτό είναι σίγουρο ότι θα του φτιάξει τη μέρα και θα δημιουργήσει έναν ισχυρότερο δεσμό μεταξύ σας.

Βρείτε τρόπους να μιλάτε τη γλώσσα του και βοηθήστε τον να νιώθει την αγάπη σας κάθε μέρα! Το αξίζει άλλωστε.

Με πληροφορίες από www.topetmou.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διάταση και στροφή στομάχου στο σκύλο: Τι είναι και οι ενδεδειγμένοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
7 μαθήματα που μας διδάσκουν οι γάτες για την αγάπη
Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα έντομα για το κατοικίδιό σας που πρέπει να προσέχετε
Το πρώτο πάρκο σκύλων με ανακυκλώσιμα υλικά στον Δήμο Καλαμαριάς

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση