,

Τα ζώα αυτοθεραπεύονται

Όταν μας ενοχλεί το στομάχι μας, όταν έχουμε πονοκέφαλο ή αντιμετωπίζουμε κάποιο δερματικό πρόβλημα συνηθίζουμε να αναζητούμε βοήθεια στα χέρια των ειδικών ή σε

Όταν μας ενοχλεί το στομάχι μας, όταν έχουμε πονοκέφαλο ή αντιμετωπίζουμε κάποιο δερματικό πρόβλημα συνηθίζουμε να αναζητούμε βοήθεια στα χέρια των ειδικών ή σε γνωστά φάρμακα αν πρόκειται για απλές καταστάσεις.

Το ίδιο κάνουν και τα ζώα.

Advertisment

Η ικανότητα αυτοθεραπείας στα ζώα -γνωστή ως «ζωοφαρμακογνωσία»- όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, έχει παρατηρηθεί σε κάποια είδη παπαγάλων στη Βραζιλία, σε ελέφαντες στην Κένυα, ακόμη και σε σκύλους και γάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Υπάρχει ακόμη μια διαδικασία τεσσάρων βημάτων, που βοηθά τους ερευνητές να καθορίσουν κατά πόσο ένα ζώο αυτοθεραπεύεται ή απλά… πεινάει.

Σύμφωνα με ένα άρθρο του Joel Shurkin στην επιθεώρηση PNAS: «Δεν είναι σαφές πόση γνώση μπορεί να έχουν τα ζώα, όμως πολλά φαίνεται να έχουν αναπτύξει μια έμφυτη ικανότητα να ανιχνεύουν τα θεραπευτικά συστατικά που υπάρχουν στα φυτά.
Παρότι τα στοιχεία που υπάρχουν είναι περιστασιακά, τα παραδείγματα είναι πολλά. Η πρακτική αυτή εξαπλώνεται στο ζωικό βασίλειο, πολλές φορές με εκπληκτικούς τρόπους».

Advertisment

Για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση γρασιδιού τα αρρωσταίνει, τα κατοικίδια και τα άγρια σκυλιά και γάτες σε όλον τον κόσμο το αποζητούν.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό είναι ένας τρόπος που έχουν τα ζώα να ανακουφίζονται από στομαχικούς πόνους και να απαλλάσσουν το έντερό τους από οτιδήποτε τους προκαλεί δυσανεξία και δυσφορία.

«Τα σκυλιά δεν είναι φτιαγμένα για να χωνεύουν το γρασίδι, καθώς τους λείπουν τα απαραίτητα ένζυμα για τη διάσπαση των φυτικών ινών» εξηγεί από την πλευρά του ο κτηνίατρος Dr. Michael Goldberg και συνέχισε: «Δεν τους προσφέρει καμία θρεπτική αξία.

Ένας λόγος για τον οποίο μπορεί να τρώνε γρασίδι ίσως σχετίζεται με το αίσθημα ναυτίας και ζαλάδας. Είναι πιθανό τα σκυλιά να έχουν μάθει ότι αυτή είναι μια προσωρινή λύση για τις στομαχικές αναστατώσεις».

Ο ίδιος είπε ακόμη, ότι εξετάσεις που έγιναν σε σκύλους που παρουσίαζαν αυτή τη συμπεριφορά, αποκάλυψαν ότι υπέφεραν από φλεγμονώδεις καταστάσεις στα στομάχια τους, ενώ εμφάνιζαν και σημάδια γαστρικής παλινδρόμησης ή ασθενειών του εντέρου.

Ακόμη, ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι οι χιμπατζήδες τρώνε τα φύλλα ενός συγκεκριμένου φυτού, το οποίο πιστεύουν ότι λειτουργεί θεραπευτικά κατά των παρασίτων.

Τα φύλλα περιέχουν μια χημική ουσία, γνωστή ως thiarubrine-A, η οποία σκοτώνει συγκεκριμένα παράσιτα του εντέρου, ενώ η τραχιά υφή των μπορεί να λειτουργεί σα «γυαλόχαρτο» για την απομάκρυνσή τους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση