,

Η ευεργετική επίδραση των ζώων στην υγεία μας

Είναι γνωστό ότι τα ζώα έχουν από τις πιο ευεργετικές επιδράσεις πάνω στην ανθρώπινη σωματική και ψυχική υγεία. Συγκεκριμένα, επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει

Είναι γνωστό ότι τα ζώα έχουν από τις πιο ευεργετικές επιδράσεις πάνω στην ανθρώπινη σωματική και ψυχική υγεία.

Συγκεκριμένα, επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει με κατοικίδια έχουν δείξει ότι βοήθησαν τους κατόχους τους με προβλήματα υγείας όπως αρτηριακή πίεση, ζαλάδες, ιώσεις, καρδιακά νοσήματα, άγχος, κατάθλιψη, κλπ.

Advertisment

Τα ζώα λοιπόν μπορούν να μας τροφοδοτούν με θετικά συναισθήματα χωρίς εμείς να χρειάζεται να κάνουμε κάτι παραπάνω από το να τα εντάξουμε στην καθημερινή μας φροντίδα, όπως για κάθε άλλο μέλος της οικογένειας μας.

Γρήγορα εκείνα μας ανταποδίδουν χαρά, κέφι, αισιοδοξία, πίστη, αγάπη, νοιάξιμο. Στα μάτια τους συναντάμε την ευγνωμοσύνη, και την άνευ όρων αποδοχή που τόσο πολύ πασχίζουμε να την αποκτήσουμε από τους συνανθρώπους μας.

Τα ζώα μας δίνονται κυριολεκτικά και μας ανταποδίδουν, χωρίς να έχουμε την συνειδητή επίγνωση, ηρεμία, περισσότερη αυτοπεποίθηση, μας απαλύνουν τον πόνο από τραυματικά γεγονότα ζωής και μας εισαγάγουν στον κόσμο της υπευθυνότητας. Μπορούν να μας διδάξουν πως να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, πως να καταλάβουμε περισσότερο τον εαυτό μας, τα ελαττώματα μας αλλά και τα συναισθήματα μας.

Advertisment

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο, κατοικίδια όπως σκύλοι, γάτες, άλογα συμμετέχουν σε προγράμματα αποκατάστασης ηλικιωμένων, ατόμων με ειδικές ανάγκες, ψυχικά ασθενών, παιδιά με ψυχοκινητικά προβλήματα και τα πάνε περίφημα!

Γίνονται οι θεραπευτές με το μαγικό άγγιγμα. Προσφέρουν αυτό το κάτι παραπάνω που εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε. Είναι προσιτά, αξιόπιστα και δεν μας πληγώνουν με τα λόγια τους και την συμπεριφορά τους. Η αγχολυτική δράση των ζώων είναι τόσο ευεργετική και αποσυμπιεστική που λειτουργεί σαν αντιστάθμιση στην μελαγχολία και τον πανικό. Η παρουσία των ζώων μας ανακουφίζει άμεσα. Τα ζώα ασυνείδητα μας καλούν να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να τοποθετηθούμε στα γεγονότα της ζωής μας, με πιο ρεαλιστικό και ευρηματικό τρόπο.

Τέλος, τα ζώα μπορούν να αποτελέσουν για όλους μας, μικρούς και μεγάλους, ένα καλό παράδειγμα διαπαιδαγώγησης και μόρφωσης καθώς μας δείχνουν τον δρόμο για την καλοσύνη, την τρυφερότητα, την συμπόνια, την υπευθυνότητα, την φροντίδα, την απώλεια, την μητρότητα, την εξοικείωση με τη φύση, την εκφραστικότητα. Μας βοηθούν να αποκτήσουμε δεξιότητες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και με τους συνανθρώπους μας κάνοντας πρόβα με εκείνα.

Νόρα Κοντοστεργίου

MSc.Ψυχολόγος- Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

7 μαθήματα που μας διδάσκουν οι γάτες για την αγάπη
Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα έντομα για το κατοικίδιό σας που πρέπει να προσέχετε
Το πρώτο πάρκο σκύλων με ανακυκλώσιμα υλικά στον Δήμο Καλαμαριάς
Η ιστορία των δύο σκύλων που θα σας κάνει να δακρύσετε (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση