Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα έντομα για το κατοικίδιό σας που πρέπει να προσέχετε

Τα κατοικίδιά μας τρελαίνονται να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους και να εξερευνούν τον κόσμο. Και ενώ μπορεί να είναι διασκεδαστικό να παρακολουθείτε τον σκύλο

Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα έντομα για το κατοικίδιό σας που πρέπει να προσέχετε

Τα κατοικίδιά μας τρελαίνονται να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους και να εξερευνούν τον κόσμο. Και ενώ μπορεί να είναι διασκεδαστικό να παρακολουθείτε τον σκύλο σας να τρέχει στο πάρκο, να παίζει στην αυλή ή να κυνηγάει ένα έντομο, ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να γνωρίζετε ότι ορισμένα από αυτά τα έντομα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για εκείνον.

Και ενώ υπάρχουν έντομα που απλά δαγκώνουν το ζώο σας και προκαλούν φαγούρα, εντούτοις υπάρχουν και πολλά άλλα που μπορούν να του προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες αν έρθουν σε επαφή μαζί του.

Advertisment

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να βοηθήσετε το κατοικίδιό σας ώστε να αποφύγει την επαφή με κάποια από αυτά. Ακολουθεί μια λίστα από τα πιο επικίνδυνα έντομα μαζί με συμβουλές ασφαλείας ώστε να μπορέσετε να αποτρέψετε τα χειρότερα χωρίς να κλείσετε για πάντα το κατοικίδιό σας μέσα στο σπίτι.

Κουνούπια

Τα κουνούπια είναι ίσως τα πιο μισητά στους ανθρώπους έντομα. Δεν μας επιτρέπουν να κοιμηθούμε το καλοκαίρι- πλέον και το χειμώνα- και μας προκαλούν ερεθισμό και φαγούρα που μας κάνουν να νιώθουμε δυσάρεστα για μέρες.

Το ίδιο πράγμα ισχύει και για τα ζώα σας. Όμως τα πράγματα εδώ είναι λίγο πιο σοβαρά από ό,τι θα μπορούσατε να φανταστείτε. Παρά τον ερεθισμό του δέρματος που θα κάνει τον καλύτερό σας φίλο νευρικό, το δάγκωμα κουνουπιών μπορεί να προκαλέσει εξάπλωση παρασίτων και βακτηρίων. Στη χειρότερη περίπτωση, ο σκύλος σας μπορεί να αρρωστήσει από διροφιλαρίωση ή, όπως είναι πιο διαδεδομένη, “το σκουλήκι της καρδιάς”.

Advertisment

Πώς λοιπόν το λύνουμε αυτό; Αυτό που μπορείτε εσείς να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να εξαφανίσετε όλες τις περιοχές στάσιμου νερού στην αυλή σας. Από την άλλη, θα πρέπει να αποφύγετε τέτοια μέρη όταν παίρνετε το ζώο σας για μια βόλτα. Αυτά τα μέρη είναι χώροι αναπαραγωγής για τα κουνούπια και έτσι οι κίνδυνοι για τη μετάδοση ασθενειών είναι μεγαλύτεροι.

Βρωμούσες

Τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν σε έναν σκύλο από την κατανάλωση αυτού του εντόμου έχει να κάνει με το πόσα από αυτά τα έντομα έχει φάει. Εάν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, να είστε σίγουροι ότι ο σκύλος σας θα εμφανίσει διάρροια και εμετό. Ωστόσο, το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να του συμβεί είναι η βλάβη του πεπτικού συστήματος. Με άλλα λόγια, εάν το ζώο σας έχει αδύναμο στομάχι και απλά έφαγε πάρα πολλές βρωμούσες, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι απλή. Επειδή τα συγκεκριμένα έντομα μυρίζουν πολύ άσχημα, σίγουρα μπορείτε να τα εντοπίσετε και να τα απομακρύνετε αν πλησιάσουν το κατοικίδιό σας.

Δηλητηριώδεις αράχνες και μέλισσες

Διαφορετικοί τύποι αραχνών μπορούν να προκαλέσουν διαφορετικές ασθένειες. Για παράδειγμα, μόνο ένα δάγκωμα από τη Μαύρη Χήρα αρκεί για να προκαλέσει μόνιμη νευρομυϊκή βλάβη στο κατοικίδιο ζώο σας. Τα πράγματα δεν είναι διαφορετικά όταν μιλάμε για μέλισσες. Ένα μόνο δάγκωμα μέλισσας μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στόμα και μερικές αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες μπορεί να είναι επιβλαβείς για το ζώο σας.

Εάν θέλετε να προστατεύσετε το κατοικίδιό σας από αυτόν τον κίνδυνο, συνιστάται να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν πάτε βόλτα μαζί του. Και επίσης αν δείτε κάποιο από αυτά στο σπίτι σας, να το απομακρύνετε αμέσως. Αυτή η συμβουλή δεν είναι μόνο για τις αράχνες/μέλισσες.

Μυρμήγκια

Η τροφή του ζώου σας είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τα μυρμήγκια που μόλις τη μυρίσουν καταφθάνουν κατά εκατοντάδες. Κάθε φορά που το ζώο σας αρχίζει να τρώει, τα μυρμήγκια θα αρχίσουν να δαγκώνουν το πρόσωπό του. Τα ζώα δεν θέλουν να κάνουν πράγματα που τους κάνουν να αισθάνονται άβολα. Εξαιτίας αυτού, υπάρχει πιθανότητα να χάσουν την όρεξή τους και έτσι ίσως περάσει χρόνος για να συνειδητοποιήσουμε ποιος είναι ο λόγος της συμπεριφοράς τους.

Επίσης παρά τον ερεθισμό του δέρματος που προκαλείται από το τσίμπημα του μυρμηγκιού στο ζώο μας, το δηλητήριο από μερικά από τα μυρμήγκια μπορεί να του προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Εάν δεν το παρατηρήσετε εγκαίρως, μπορεί να αρρωστήσει. Σας συνιστούμε να εξοικειωθείτε με τα πιο κοινά συμπτώματα της αλλεργίας των ζώων, επειδή αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιδράσετε εγκαίρως.

Κατσαρίδες

Πόσες φορές έχει συμβεί να ανάψετε το φως στην κουζίνα σας και να δείτε μερικές κατσαρίδες να περιφέρονται; Οι κατσαρίδες φοβούνται εκτός από εσάς και το κατοικίδιό σας. Θα τρέξουν μακριά του και θα προσπαθήσουν να κρυφτούν. Ωστόσο, ακριβώς όπως τα μυρμήγκια, οι κατσαρίδες θέλουν να αρπάξουν ένα σνακ και η τροφή για κατοικίδια ζώα είναι κάτι ελκυστικό για αυτές, γεγονός που είναι επικίνδυνο καθώς οι κατσαρίδες μπορεί να μεταφέρουν βακτήρια και ιούς στο ζώο σας.

Κάνοντας ένα απλό πράγμα θα προστατεύσετε το ζώο σας από οποιαδήποτε μορφή κινδύνου. Δεν πρέπει να κρατάτε το φαγητό μέσα στο μπολ όλη την ώρα. Αντ’ αυτού, τοποθετήστε το εκεί μόνο κατά τη διάρκεια του γεύματος και πλύνετέ το μετά από αυτό.

Κάμπια πεύκου

Η κάμπια πεύκου είναι εξαιρετικά τοξική για τα ζώα και τους ανθρώπους καθώς μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές σε ορισμένα όργανα και σοβαρές αναπνευστικές δυσκολίες. Οι τρίχες που έχουν στο σώμα τους αυτά τα έντομα απελευθερώνουν μία τοξική ουσία. Μόλις ο σκύλος γλείψει το σημείο που ακούμπησε η κάμπια, οι ουσίες αυτές θα μεταφερθούν στο στόμα του. Σε περίπτωση που ο σκύλος σας έρθει σε επαφή με κάμπιες, μιλήστε αμέσως στον κτηνίατρό σας.

Για αυτό και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν, για παράδειγμα, βγάζετε τον σκύλο σας βόλτα ή όταν έχετε κήπο ή αυλή με δέντρα.

Επισκεφθείτε τον κτηνίατρο

Όλες οι συμβουλές ασφαλείας μπορούν να σας βοηθήσουν. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η επείγουσα περίθαλψη μερικές φορές δεν είναι υποχρεωτική. Εάν το κατοικίδιό σας φάει ή τσιμπηθεί από κάποιο επικίνδυνο έντομο, πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο και να ελέγξετε τι ακριβώς πρέπει να κάνετε στη συνέχεια.

Από την άλλη, θα πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί εάν αποφασίσετε να εξοντώσετε τα έντομα μόνοι σας. Τα κατοικίδιά μας είναι συχνά περίεργα και μπορεί να καταπιούν ή να εισπνεύσουν ουσίες που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε.

Με πληροφορίες από www.topetmou.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διάταση και στροφή στομάχου στο σκύλο: Τι είναι και οι ενδεδειγμένοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
7 μαθήματα που μας διδάσκουν οι γάτες για την αγάπη
Το πρώτο πάρκο σκύλων με ανακυκλώσιμα υλικά στον Δήμο Καλαμαριάς
Η ιστορία των δύο σκύλων που θα σας κάνει να δακρύσετε (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση