Νομίζεις ότι χρειάζεσαι ένα “bikini body” για να απολαύσεις το καλοκαίρι; Ξανασκέψου το!

Το καλοκαίρι πλησιάζει και ίσως η πίεση του να αποκτήσεις ένα “bikini body” να έχει γίνει συντριπτική. Από πού όμως προέρχεται η ιδέα ότι

Νομίζεις ότι χρειάζεσαι ένα “bikini body” για να απολαύσεις το καλοκαίρι; Ξανασκέψου το!

Το καλοκαίρι πλησιάζει και ίσως η πίεση του να αποκτήσεις ένα “bikini body” να έχει γίνει συντριπτική. Από πού όμως προέρχεται η ιδέα ότι χρειαζόμαστε ένα αδύνατο και καλογυμνασμένο σώμα για την παραλία; Όπως ίσως μάντεψες, από μια διαφημιστική καμπάνια για δίαιτα!

Η έννοια του “bikini body” χρονολογείται πίσω σε μια διαφημιστική καμπάνια του 1961 από μια αλυσίδα ινστιτούτων αδυνατίσματος που ονομαζόταν Slenderella International: “Το καλοκαίρι είναι υπέροχο για εκείνους που φαίνονται νέοι. Ψηλό και σφιχτό στήθος, λεπτή μέση, καλλίγραμμα και σφιχτά ισχία, λεπτά και χαριτωμένα πόδια — ένα σώμα για μπικίνι!”. Αυτός ο όρος έχει επιμείνει για δεκαετίες, ενισχύοντας μη ρεαλιστικά πρότυπα που μπορούν να βλάψουν την αυτοεκτίμηση και την εικόνα του σώματος.

Advertisment

Αμφισβητώντας τον Μύθο του Σώματος για Μπικίνι

Η ιδέα ότι χρειάζεσαι έναν συγκεκριμένο τύπο σώματος για να φορέσεις μπικίνι ή να απολαύσεις την παραλία είναι προϊόν μάρκετινγκ που σχεδιάστηκε για να εκμεταλλεύεται τις ανασφάλειες των γυναικών σε συνδυασμό με την άνοδο των κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Σώματα όπως αυτά της Gisele ή της Beyonce έχουν γίνει αντικείμενο φιλοδοξίας, αλλά αυτό το πρότυπο δεν είναι ρεαλιστικό και επιπλέον αποκλείει το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων. Τα σχήματα και τα μεγέθη του σώματος είναι ποικίλα, και όλα αξίζουν αυτοπεποίθηση και αγάπη.

Αγκάλιασε το σώμα σου: 5 Συμβουλές για ένα καλοκαίρι με αυτοπεποίθηση

Όταν ο καιρός είναι ζεστός, φόρεσε άνετα καλοκαιρινά ρούχα. Τα Σορτς, οι τιράντες και τα μαγιό είναι για όλους, ανεξάρτητα από τον τύπο του σώματος. Αγκάλιασε τα φυσικά χαρακτηριστικά του σώματός σου — εξογκώματα, λακκάκια, φλέβες, κυτταρίτιδα, λίπος — είναι όλα φυσιολογικά μέρη του ανθρώπινου σώματος. Ξεκίνησε σιγά: αρχικά φόρεσε αυτά τα ρούχα στο σπίτι, βγες για λίγο έξω με αυτά να ψωνίσεις κάτι στα γρήγορα και σταδιακά χτίσε την αυτοπεποίθησή σου να τα φοράς δημόσια.  Αγόρασε ρούχα που ταιριάζουν άνετα στο τωρινό σου σώμα και νιώσε όμορφα μέσα σε αυτά, μην περιμένεις να χάσεις βάρος για να φορέσεις τα παλιά σου ρούχα.

Advertisment

Αν θέλεις να πας στην παραλία ή την πισίνα, βάλε το μαγιό σου και πήγαινε. Όλα τα σώματα είναι σώματα για παραλία. Πάρε το σώμα σου και πήγαινε στην παραλία. Όλα τα σώματα είναι σώματα για μπικίνι, φόρεσε ένα μπικίνι και μπαμ, τώρα έχεις ένα “bikini body”. Δεν χρειάζεται να αλλάξεις το σώμα σου για να φορέσεις μαγιό. Δοκίμασε διάφορα στυλ για να βρεις τι σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα και με αυτοπεποίθηση. Μερικές φορές μπορεί να εκπλαγείς από αυτό που σου αρέσει μόλις το δοκιμάσεις. Όταν δοκιμάζεις μαγιό, εστίασε στο πώς νιώθεις μέσα σε αυτό πριν κοιτάξεις τον καθρέφτη.

Θυμήσου, η αυτοπεποίθηση προέρχεται από την άνεση. Αυτή η συμβουλή λειτουργεί καλά και με τα κανονικά ρούχα. Αν είσαι μαμά, μπες στην πισίνα ή στη θάλασσα με τα παιδιά σου. Μην κάθεσαι στην άκρη επειδή ντρέπεσαι για το σώμα σου, μπες στο νερό και δημιούργησε αναμνήσεις και άφησε τις ανασφάλειες σου. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι τόσο απασχολημένοι με το να απολαμβάνουν τη στιγμή ή να ανησυχούν για το δικό τους σώμα που δεν έχουν χρόνο να κρίνουν το δικό σου.

Σταμάτησε να περιμένεις το “τέλειο” σώμα για να κάνεις αυτό που θέλεις. Μην περιμένεις να χάσεις βάρος για να ζήσεις! Αν θέλεις να είσαι μια μαμά που κολυμπά με τα παιδιά της, μπες στην πισίνα ή στη θάλασσα. Αν θέλεις να κάνεις πεζοπορίες, πήγαινε. Αν θέλεις να βγεις ραντεβού, κάνε το. Αν θέλεις να επανασυνδεθείς με ανθρώπους σε έναν γάμο ή ένα reunion, πήγαινε. Αν θέλεις να κάνεις διακοπές σε παραλία, πήγαινε διακοπές σε παραλία. Απλώς πήγαινε να κάνεις τα πράγματα που θέλεις να κάνεις τώρα, ίσως χρειαστεί να προσποιηθείς μέχρι να το πετύχεις, και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε αυτό.

Σκέψου την αυτοπεποίθηση που πιστεύεις ότι θα είχες αν είχες το σώμα των ονείρων σου. Φαντάσου πώς θα ένιωθες και θα συμπεριφερόσουν αν έδειχνες έτσι. Και τώρα προσποιήσου ότι έτσι νιώθεις και συμπεριφέρσου με αυτήν την ενέργεια και τη διάθεση. Και ναι, μπορεί να νομίζεις ότι παίζεις έναν χαρακτήρα σε μια σειρά του Netflix, αλλά και αυτό είναι εντάξει. Όσο περισσότερο αγκαλιάζεις τον εαυτό σου, τόσο πιο αυθεντικό θα φαίνεται. Αυτό ισχύει τόσο για το σώμα σου όσο και για την προσωπικότητά σου. Κατέλαβε χώρο, να είσαι παρών και ζήσε χωρίς να κρύβεις μέρη του εαυτού σου.

Και για όνομα του θεού, μπες στις φωτογραφίες. Μην διαγράφεις τον εαυτό σου από τις αναμνήσεις της ζωής σου. Δεκαετίες από τώρα, πιθανώς θα κοιτάξεις πίσω και θα είσαι ευγνώμων που τις κατέγραψες. Συχνά, όταν οι άνθρωποι κοιτούν παλιές φωτογραφίες, βλέπουν τον εαυτό τους με πιο ήπιο μάτι. Αναγνωρίζουν πόσο αυστηροί ήταν με τον εαυτό τους για το σώμα τους και καταλαβαίνουν ότι το σώμα τους ήταν μια χαρά.

Προσπάθησε να δεις τον εαυτό σου από τώρα με πιο ήπιο μάτι. Όταν επιλέγεις να ζήσεις τη ζωή σου πλήρως και να αφήσεις πίσω το μίσος για το σώμα σου, πιθανώς θα διαπιστώσεις ότι η ιδέα του να χάσεις βάρος αρχίζει να φαίνεται λιγότερο σημαντική. Δώσε το χρόνο, την ενέργεια και την προσοχή σου στα πράγματα που πραγματικά έχουν σημασία στη ζωή, όπως το να περνάς χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σου και να κάνεις τα πράγματα που σου φέρνουν χαρά. Το σώμα σου είναι εκεί μαζί σου, και ίσως εκπλαγείς διαπιστώνοντας ότι τότε το να χάσεις βάρος μπορεί να συμβεί φυσικά και αβίαστα.

Αναγνωρίστε ότι τα κοινωνικά πρότυπα συνεχώς αλλάζουν και αυτό που θεωρείται όμορφο ή ιδανικό σήμερα μπορεί να μην είναι το ίδιο αύριο. Ιστορικά, διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν εξιδανικεύσει διαφορετικούς τύπους σώματος. Για παράδειγμα, κατά την περίοδο της Αναγέννησης, τα πιο αφράτα με κυτταρίτιδα σώματα θεωρούνταν συχνά ως ένδειξη πλούτου και γονιμότητας. Η υιοθέτηση μιας πιο συμπεριληπτικής άποψης για το τι είναι ομορφιά βοηθά στην αποσυναρμολόγηση των άκαμπτων προτύπων που έχουν επιβληθεί για πάρα πολύ καιρό.

Πάρε πίσω το Καλοκαίρι

Όταν απορρίπτεις την πίεση να συμμορφωθείς με το πρότυπο του “bikini body”, παίρνεις πίσω το καλοκαίρι και τη ζωή σου. Αγκάλιασε το σώμα σου όπως είναι και θυμήσου ότι κάθε σώμα αξίζει αγάπη, σεβασμό και όμορφες στιγμές. Αγάπησε το μοναδικό σου σχήμα και μέγεθος και δώσε προτεραιότητα στις δραστηριότητες και τις σχέσεις που σου φέρνουν ευτυχία.

Η αξία σου δεν καθορίζεται από το πώς δείχνεις σε ένα μπικίνι, αλλά από το άτομο που είσαι και τη ζωή που ζεις. Ήρθε η ώρα να ζήσεις αυτό το καλοκαίρι χωρίς περιορισμούς, να σταματήσεις να κρύβεσαι και να δείξεις στον κόσμο την αληθινή σου ομορφιά. Είσαι έτοιμη να ζήσεις ελεύθερη;

Μαρία Τσουτσάνη | Health & Lifestyle Medicine Coach

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο πόνος μπορεί να γίνει προορισμός, καθώς σε οδηγεί να καταλάβεις "Οι Ιθάκες τι σημαίνουν"
Η ζωή δεν είναι πρόβλημα που καλείται κάποιος να λύσει. Η ζωή είναι ένα μυστήριο που το βιώνει ο καθένας μοναχικά
Όσα δε θα σου πουν για τις Πανελλαδικές εξετάσεις
Μάθαμε να κοιτάμε το σπίτι μας και να σιωπούμε και κάποιες φορές... κοιτάζοντας το σπίτι μας σιωπούμε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση