Ανησυχείτε όταν βλέπετε τα παιδιά σας να παίζουν για πολλές ώρες ηλεκτρονικά παιχνίδια; Πότε κινδυνεύουν πραγματικά;

Υπάρχουν κάποια στοιχεία από τα οποία μπορούμε να καταλάβουμε αν η ενασχόληση του παιδιού έχει μετατραπεί σε κάτι ψυχολογικά επικίνδυνο.

Ανησυχείτε όταν βλέπετε τα παιδιά σας να παίζουν για πολλές ώρες ηλεκτρονικά παιχνίδια; Πότε κινδυνεύουν πραγματικά;

Ο μέσος όρος ωρών, σύμφωνα με μελέτες που ξοδεύουν μπροστά σε μια οθόνη τα παιδιά είναι περίπου τρεις ώρες.

Το 50% των ανθρώπων μεταξύ έξη και 64 χρονών στην ΕΕ ασχολούνται με ηλεκτρικά παιχνίδια. Στην ηλικία 6-10 το ποσοστό φτάνει 64% ενώ μεταξύ 11-14 αγγίζει το 79% και τέλος στις ηλικίες 15-24 απασχολείται το 72%.

Advertisment

Δεν είναι όμως λίγοι εκείνοι που, αυτό που άρχισε ως ψυχαγωγία -ίσως κατά τη διάρκεια κάποιας εποχής που υπήρχε ελεύθερος χρόνος- τελικά να εξελίχθηκε σε πάθος και εξελίχθηκε σε εθισμό. Υπάρχουν κάποια σημάδια που πρέπει να παρατηρήσουν οι γονείς πριν το πρόβλημα γίνει ανεξέλικτο.

Το κυριότερο είναι ότι δεν πρέπει να αντιδρούν σπασμωδικά, επειδή ο τρόπος που μεγάλωσαν εκείνοι ήταν εντελώς διαφορετικός μιάς και τότε δεν είχε αναπτυχθεί ακόμη η ψηφιακή τεχνολογία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών που να παίζονται σε ιδιωτικές οθόνες.

Είναι δεδομένο και δικαιολογημένη όμως η ανησυχία τους, όταν δεν γνωρίζουν με ποιους έρχονται σε επαφή και επικοινωνούν τα παιδιά μέσα από τις διάφορες πλατφόρμες του διαδικτύου, για το κατά πόσο αυτή η ενασχόληση επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου τους, την ψυχολογία τούς και γενικά την σωματική τους υγεία.

Advertisment

Υπάρχουν κάποια στοιχεία όμως, από τα οποία μπορούν να καταλάβουν αν η ενασχόληση του παιδιού τους έχει μετατραπεί σε κάτι ψυχολογικά επικίνδυνο και να έχουν εγκλωβιστεί τόσο πολύ σε έναν κόσμο που πλέον τους έχει απομακρύνει κυριολεκτικά από την πραγματική ζωή. Μεταξύ πολλών άλλων κάποια από τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξουν οι γονείς είναι:

-Αρχίζουν να παραμελούν την προσωπική τους υγιεινή ή διατροφή
-Αποφεύγουν τη δια ζώσης επικοινωνία με τους φίλους τους
-Γίνονται ευερέθιστοι και ανήσυχοι, όταν δεν παίζουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια
-Δείχνουν υπερβολικά κουρασμένοι ή έχουν πονοκεφάλους ή πόνο στα χέρια/τα μάτια από το παιχνίδι
-Αρνούνται να πάνε στο σχολείο, προκειμένου να παίζουν περισσότερο
-Δυσκολεύονται να κοιμηθούν
-Λένε ψέματα για το πόσο χρόνο ξοδεύουν παίζοντας
-Οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού του χρόνου τους μπροστά στην οθόνη οδηγεί σε μεγάλες αντιπαραθέσεις/εκρήξεις θυμού.

Τι προτείνει η ESET ώστε οι γονείς να προλάβουν δύσκολες καταστάσεις

Πρώτη προσέγγιση θα πρέπει να είναι η μείωση του χρόνου που ασχολούνται οι νέοι με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Πως μπορεί να γίνει αυτό;

Η εταιρία κατασκευής ψηφιακών συστημάτων προστασίας από κακόβουλο λογισμικό ESET καταθέτει τις εξής προτάσεις.

Επικοινωνήστε με τα παιδιά σας: Ό,τι κι αν συμβεί, συνεχίστε να τους μιλάτε. Τα παιδιά σας χρειάζονται καθοδήγηση, αλλά χρειάζονται επίσης ένα ανοιχτό, μη επικριτικό περιβάλλον για να μοιραστούν τις ανησυχίες και τα συναισθήματά τους. Αφήστε κατά μέρους το παιχνίδι της επίρρηψης ευθυνών και προσπαθήστε να κατανοήσετε περισσότερο ο ένας τον άλλον.

Οικοδομήστε εμπιστοσύνη: Μέρος αυτής της διαδικασίας επικοινωνίας είναι η εδραίωση εμπιστοσύνης και σιγουριάς. Το να λέτε απλώς στα παιδιά σας τι να κάνουν, θα τα αναγκάσει να κρύψουν την αρνητική συμπεριφορά. Να είστε όσο το δυνατόν πιο ανοιχτοί και με ενσυναίσθηση για τις δυσκολίες που περνούν τα παιδιά σας καθώς μεγαλώνουν.

Βρείτε μαζί τα όρια: Ακριβώς όπως θα πρέπει να προσπαθείτε να αποφεύγετε να δίνετε εντολές στα παιδιά σας, αντισταθείτε επίσης στην παρόρμηση να πάρετε τις συσκευές ή τις παιχνιδοκονσόλες τους. Αντ’ αυτού, καθίστε μαζί και κάντε ένα σχέδιο για τη μείωση του χρόνου που περνούν μπροστά στην οθόνη, ίσως με την απεγκατάσταση εφαρμογών παιχνιδιών σε συγκεκριμένες συσκευές. Αυτό μπορεί να χρειαστεί να γίνει σταδιακά. Εφαρμόστε ένα ημερήσιο χρονικό όριο για τα παιχνίδια ή μια ώρα διακοπής της χρήσης του οικιακού Wi-Fi. Αν το κάνετε αυτό από κοινού, έχετε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Προγραμματίστε ψηφιακά διαλείμματα: Στο πλαίσιο του κλίματος συνεργασίας με τα παιδιά σας, σκεφτείτε να καθίσετε μαζί με τα παιδιά σας και να προγραμματίσετε μικρά διαλείμματα μακριά από τις συσκευές/κονσόλες τους. Θα μπορούσε να είναι ένα ταξίδι για λίγες ώρες ή ακόμη και ένα Σαββατοκύριακο. Προσπαθήστε να κάνετε κάτι που θα σας ευχαριστεί και τους δύο και διατηρήστε τα επίπεδα ενθάρρυνσης/παρακίνησης όσο το δυνατόν υψηλότερα.

Σκεφτείτε τη χρήση κάποιας εφαρμογής γονικού ελέγχου: Εξειδικευμένο λογισμικό μπορεί να αποκλείσει την πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές παιχνιδιών ή/και να περιορίσει τη χρήση τους με χρονικά όρια. Αν ανησυχείτε ότι τα παιδιά σας δεν τηρούν τη δική τους πλευρά της συμφωνίας, μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά. Ωστόσο, να εξηγείτε πάντα γιατί χρησιμοποιείτε τέτοια εργαλεία.

Πρώτα η ασφάλεια: Εκτός από τις ανησυχίες για την υπερβολική χρήση των ιστοσελίδων παιχνιδιών, πολλοί γονείς ανησυχούν επίσης με ποιους αλληλοεπιδρούν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο και για το είδος του περιεχομένου στο οποίο εκτίθενται. Οι εφαρμογές γονικού ελέγχου μπορούν να διαχειριστούν τη δεύτερη ανησυχία. Αλλά οι γονείς θα πρέπει επίσης να είναι προετοιμασμένοι να συζητήσουν με τα παιδιά τους για να διασφαλίσουν ότι γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν στον ψηφιακό κόσμο. Ως ψηφιακοί πολίτες, είναι εύκολο να πιστέψουμε ότι τα παιδιά είναι πιο εξοικειωμένα με το διαδίκτυο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Βεβαιωθείτε ότι κατανοούν τους κινδύνους της υπερβολικής κοινοποίησης προσωπικών πληροφοριών, καθώς και τους κινδύνους από κακόβουλους χρήστες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως «αρπακτικά». Θα πρέπει να είναι σε θέση να σας πουν τα πάντα χωρίς να φοβούνται.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 είδη τροφών που βοηθούν στην αντιμετώπιση των φραγμένων αρτηριών
Έρευνα: Τα δραστήρια παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχικές διαταραχές
Αλτσχάιμερ: Ο ρόλος του μικροβιώματος του εντέρου στην ανάπτυξη της νόσου
Καταρρίπτοντας τα στερεότυπα για την εμμηνόπαυση (που σας κάνουν να ανησυχείτε)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση