Τραυλισμός: Καινοτόμος έρευνα του εγκεφάλου ανοίγει το δρόμο σε νέες θεραπείες

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τούρκου (Turku) και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Τούρκου στη Φινλανδία, μαζί με διεθνή ομάδα, έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς

Τραυλισμός: Καινοτόμος έρευνα του εγκεφάλου ανοίγει το δρόμο σε νέες θεραπείες

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τούρκου (Turku) και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Τούρκου στη Φινλανδία, μαζί με διεθνή ομάδα, έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση της νευροβιολογικής βάσης του τραυλισμού, μιας διαταραχής λόγου που χαρακτηρίζεται από ακούσιες επαναλήψεις, παύσεις ή επιμηκύνσεις ήχων, λέξεων ή συλλαβών. Περίπου 5-10% των παιδιών τραυλίζουν και περίπου το 1% θα συνεχίσει στην ενηλικίωση. Ένας σοβαρός τραυλισμός μπορεί να έχει βαθύτατες αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή του ατόμου που πάσχει.

«Ιστορικά, ο τραυλισμός θεωρείτο ψυχολογική διαταραχή. Ωστόσο, μέσα από την έρευνα, έφτασε να αναγνωρίζεται σήμερα ως διαταραχή του εγκεφάλου που επηρεάζει τη ρύθμιση της ομιλίας» εξηγεί ο Juho Joutsa, Καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τούρκου και επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Brain.

Advertisment

Ο τραυλισμός μπορεί επίσης να εκδηλωθεί συνεπεία νευρολογικής διαταραχής, όπως η νόσος Πάρκινσον ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο

H ερευνητική ομάδa εξέτασε άτομα που εμφάνισαν τραυλισμό μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Μολονότι τα εγκεφαλικά επεισόδια είχαν προκαλέσει αλλοιώσεις σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, η ομάδα εντόπισε ένα κοινό εγκεφαλικό δίκτυο που εμπλέκεται στον τραυλισμό, το οποίο περιλαμβάνει περιοχές όπως ο κερκοφόρος πυρήνας, η αμυγδαλή και ο ταινιοειδής πυρήνας. Πρόκειται για περιοχές κρίσιμες για την κινητική λειτουργία, τη συναισθηματική ρύθμιση και τη μετάδοση πληροφοριών μεταξύ των δικτύων του εγκεφάλου.

Χρησιμοποιώντας προηγμένη μαγνητική τομογραφία (MRI), οι ερευνητές σάρωσαν τους εγκεφάλους 20 ατόμων με αναπτυξιακό τραυλισμό και εντόπισαν δομικές αλλαγές στο ίδιο εγκεφαλικό δίκτυο. Η σοβαρότητα του τραυλισμού σχετίστηκε με την έκταση αυτών των αλλοιώσεων, υποδεικνύοντας ότι ο τραυλισμός, αναπτυξιακός ή επίκτητος από νευρολογικά αίτια, προέρχεται από το ίδιο εγκεφαλικό δίκτυο. Αυτή η ανακάλυψη παρέχει μια ενιαία εξήγηση για τις κινητικές δυσκολίες των οργάνων της άρθρωσης και την ποικιλία συμπτωμάτων ανάλογα με τις συναισθηματικές καταστάσεις.

Advertisment

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καινοτόμος προσέγγισή τους, η οποία συμπεριέλαβε νέες τεχνικές ανάλυσης και απεικονίσεις υψηλής ευαισθησίας, επέτρεψε την εξέταση εγκεφαλικών δομών με πρωτοφανή λεπτομέρεια. Πέρα από καλύτερη κατανόηση του τραυλισμού, η έρευνα ανοίγει δρόμους και για στοχευμένες ιατρικές παρεμβάσεις. H έρευνα σηματοδοτεί την αλλαγή του παραδείγματος στην κατανόηση και τη θεραπεία του τραυλισμού, τονίζοντας τη σημασία της νευροανατομίας και της φυσιολογίας στη διαχείριση της διαταραχής λόγου.

Με πληροφορίες από www.ygeiamou.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πάρκινσον : Η εξέταση που προβλέπει τη νόσο 7 χρόνια πριν τα συμπτώματα
Διπολική διαταραχή: Μπορούν να απαλλαγούν από τα συμπτώματα οι πάσχοντες; Έρευνα απαντά
Έρευνα: Από μητέρα σε παιδί το Αλτσχάιμερ; Ο ρόλος της κληρονομικότητας για την εμφάνιση της νόσου
Απίστευτο: Οι δύο ασθενείς που κατάφεραν να νικήσουν το Αλτσχάιμερ – Ο τρόπος ζωής που έβαλε φρένο στη νόσο!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση