Κόρντισεπς: Πώς βοηθάει αποτελεσματικά στη διαχείριση της αθηροσκλήρωσης

Κόρντισεπς: Πώς βοηθάει αποτελεσματικά στη διαχείριση της αθηροσκλήρωσης Σε άτομα με προδιάθεση, μία διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη μπορεί να προκαλέσει υψηλά

Κόρντισεπς: Πώς βοηθάει αποτελεσματικά στη διαχείριση της αθηροσκλήρωσης

Κόρντισεπς: Πώς βοηθάει αποτελεσματικά στη διαχείριση της αθηροσκλήρωσης

Σε άτομα με προδιάθεση, μία διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη μπορεί να προκαλέσει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Λόγω του ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να διαχειριστούν τη διατροφή τους, είναι δύσκολο για αυτούς τους ανθρώπους να μειώσουν τη χοληστερόλη.

Advertisment

Συχνά, συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι απαραίτητα, αλλά οι ασθενείς μπορούν επίσης να λαμβάνουν συμπληρώματα υγείας όπως το Κόρντισεπς για να μειώσουν το επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα τους. Το Κόρντισεπς, σε συνδυασμό με άσκηση και ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην διαχείριση της αθηροσκλήρωσης.

Γενικά, η χοληστερόλη αναφέρεται στη λιπαρή, κηρώδη ουσία που παράγεται από το ήπαρ για την εκτέλεση ζωτικών λειτουργιών όπως η παραγωγή ορμονών και η ανανέωση των κυττάρων. Το ήπαρ παράγει το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης που χρειάζεται το σώμα, αλλά μέρος αυτής προέρχεται επίσης από ζωικά προϊόντα.

Η χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL) είναι η λεγόμενη καλή χοληστερόλη, η οποία μεταφέρει λίπη ή λιπίδια, μέσω του σώματος, έτσι ώστε αυτά να μην μπορέσουν να συλλεχθούν. Η λεγόμενη κακή χοληστερόλη, γνωστή ως χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL), τείνει να αποθέτει λίπη στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, όπου μπορεί να προκαλέσει αθηροσκλήρωση.

Advertisment

Η αθηροσκλήρωση προκαλείται όταν σχηματίζονται αποθέσεις λιπαρής χοληστερόλης στα τοιχώματα της αρτηρίας. Τα τοιχωμάτα των αρτηριών πληγώνονται και ίσως αναπτυχθούν αλλοιώσεις και εκδορές που ονομάζονται ινώδεις πλάκες. Αυτές οι πλάκες ίσως μεγαλώσουν σε τέτοιο βαθμό ώστε να εμποδίζουν τη ροή του αίματος σε ζωτικές περιοχές του σώματος. Επιπρόσθετα, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και τα μυϊκά κύτταρα που συνήθως χρησιμεύουν για να διατηρήσουν τις αρτηρίες υγιείς, οδηγούνται προς αυτές τις πλάκες. Κυτταρικά υπολείμματα, επίσης, προσκολλούνται στις πλάκες.

Τελικά, μεγάλοι σχηματισμοί γνωστοί ως θρόμβοι εμφανίζονται στα κυτταρικά τοιχώματα. Όταν εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος (εμβολή), παραμένει μια τρύπα στο τοίχωμα της αρτηρίας που μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία και ξαφνικό θάνατο.

Φαίνεται ότι το Κόρντισεπς βοηθά στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης μειώνοντας τον αριθμό των αιμοπεταλίων που συσσωρεύονται στις πλάκες. Ο μηχανισμός με τον οποίο το Κόρντισεπς επιτυγχάνει αυτό είναι μέσω της μείωσης του ιξώδους του αίματος. Σε μία μελέτη, οι ασθενείς με στεφανιαία καρδιακή νόσο έλαβαν 3 γραμμάρια Κόρντισεπς ημερησίως για 3 μήνες. Τα αποτελέσματα τους έδειξαν σημαντική μείωση του ιξώδους του αίματος και μείωση της ολικής χοληστερόλης κατά 21%. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι το Κόρντισεπς μπορεί να αυξήσει την ποσότητα της καλής (HDL) χοληστερόλης και να μειώσει την ποσότητα της κακής χοληστερόλης (LDL).

Στη μεγαλύτερη μελέτη που διεξήχθη για το Κόρντισεπς και τη χοληστερόλη, η οποία έλαβε χώρα στην Κίνα, 273 ασθενείς έλαβαν 1 γραμμάριο Κόρντισεπς, τρεις φορές την ημέρα. Τα επίπεδα χοληστερόλης μειώθηκαν 17%, κατά μέσο όρο, μετά από 8 εβδομάδες. Κινέζοι γιατροί έχουν επίσης χρησιμοποιήσει το Κόρντισεπς για την αντιμετώπιση της υπερλιπιδαιμίας, μια ασθένεια που προκαλείται από υψηλά επίπεδα λίπους στο αίμα. Πώς ακριβώς ενεργεί το Κόρντισεπς για την αντιμετώπιση της νόσου δεν είναι ακόμα καλά κατανοητό, αλλά βοηθάει τους ανθρώπους που πάσχουν από υψηλή χοληστερόλη.

Σε δύο ελεγχόμενες, με εικονικό φάρμακο, δοκιμές που διεξήχθησαν στην Κίνα, ασθενείς ηλικίας 60 έως 84 ετών, έλαβαν Κόρντισεπς για να δουν πώς το μανιτάρι μπορεί να επηρεάσει τη σχετιζόμενη με την ηλικία οξείδωση των λιπών στην κυκλοφορία του αίματος. Οι ιατροί βρήκαν ότι, μετά από την λήψη Κόρντισεπς, οι ασθενείς είχαν στα ερυθρά αιμοσφαίρια τους σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ενός ενζύμου που ονομάζεται υπεροξειδική δισμουτάση (superoxide dismutase – SOD), ένα από τα φυσικά αντιοξειδωτικά του σώματος. Η υπεροξειδική δισμουτάση αυξήθηκε σε επίπεδα που συνήθως παρατηρούνται σε ηλικίες ανθρώπων 17 έως 20 ετών.

Μετάφραση – Επιμέλεια : Ιστολόγιο για την Μυκοθεραπεία – Photo: Author/Depositphotos

Πηγή: “Healing Mushrooms, a guide to using the healing properties of medicinal mushrooms” Georges M. Halpern, MD, PhD

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας
Ωχρά κηλίδα: Τί είναι, τα συμπτώματα και ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψή της
6 αιθέρια έλαια με θεραπευτικές ιδιότητες και πώς να τα χρησιμοποιήσετε
Έρευνα: Οι ελέφαντες χρησιμοποιούν ονόματα για να μιλήσουν μεταξύ τους!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση