Θετικές δηλώσεις και αυτοπεποίθηση: Μια ψυχολογική προσέγγιση

Οι θετικές δηλώσεις, γνωστές και ως affirmations, αποτελούν μια τεχνική που χρησιμοποιείται ευρέως στην ψυχολογία και την αυτοβοήθεια για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και

Θετικές δηλώσεις και αυτοπεποίθηση: Μια ψυχολογική προσέγγιση

Οι θετικές δηλώσεις, γνωστές και ως affirmations, αποτελούν μια τεχνική που χρησιμοποιείται ευρέως στην ψυχολογία και την αυτοβοήθεια για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης. Αυτή η πρακτική βασίζεται στην ιδέα ότι οι σκέψεις και οι λέξεις μας έχουν τη δύναμη να διαμορφώσουν την αντίληψή μας για τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας.

Τι είναι οι θετικές δηλώσεις;

Οι θετικές δηλώσεις είναι σύντομες, ενδυναμωτικές φράσεις που επαναλαμβάνονται τακτικά για να επηρεάσουν το υποσυνείδητο και να αλλάξουν αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές. Για παράδειγμα, μια δήλωση όπως «Αξίζω την αγάπη και την ευτυχία» μπορεί να βοηθήσει κάποιον να ξεπεράσει συναισθήματα αναξιότητας και να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή του.

Advertisment

Πώς οι θετικές δηλώσεις ενισχύουν την αυτοπεποίθηση;

  1. Επανεκπαίδευση του εγκεφάλου: Σύμφωνα με την νευροπλαστικότητα, ο εγκέφαλός μας μπορεί να αλλάξει και να αναπροσαρμόσει τις συνάψεις του με την επανάληψη νέων σκέψεων και συμπεριφορών. Οι θετικές δηλώσεις βοηθούν στην επανεκπαίδευση του εγκεφάλου να εστιάζει σε θετικές πτυχές της ζωής και του εαυτού μας (Doidge, 2007).
  2. Αντικατάσταση αρνητικών σκέψεων: Συχνά, η έλλειψη αυτοπεποίθησης προέρχεται από αρνητικές και αυτοκαταστροφικές σκέψεις. Οι θετικές δηλώσεις λειτουργούν ως αντίδοτο, αντικαθιστώντας αυτές τις σκέψεις με πιο υποστηρικτικές και ενδυναμωτικές (Seligman, 2011).
  3. Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης: Επαναλαμβάνοντας θετικές δηλώσεις, αρχίζουμε να πιστεύουμε αυτά που λέμε. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση και την εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας (Burns, 1980).
  4. Δημιουργία θετικής στάσης: Η τακτική χρήση θετικών δηλώσεων μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας γενικότερης θετικής στάσης προς τη ζωή, μειώνοντας το άγχος και την αίσθηση του άγχους (Fredrickson, 2009). Έρευνες και αποδείξεις

Έρευνες στην ψυχολογία υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα των θετικών δηλώσεων. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι θετικές δηλώσεις μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική υγεία, να μειώσουν το άγχος και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα απέναντι στις δυσκολίες (Creswell et al., 2013).

Πρακτικές Συμβουλές για τη Χρήση Θετικών Δηλώσεων

  1. Συγκεκριμένες και ρεαλιστικές δηλώσεις: Οι δηλώσεις πρέπει να είναι συγκεκριμένες και ρεαλιστικές για να είναι αποτελεσματικές. Αντί να λέτε «Είμαι ο καλύτερος σε όλα», προτιμήστε «Είμαι ικανός και μπορώ να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις με επιτυχία» (Schiraldi, 2001).
  2. Καθημερινή επανάληψη: Η συνέπεια είναι το κλειδί. Αφιερώστε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να επαναλάβετε τις δηλώσεις σας (Hay, 1984).
  3. Χρήση σε στιγμές άγχους: Οι θετικές δηλώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε στιγμές άγχους ή αμφιβολίας για να ανακτήσετε την ηρεμία και την αυτοπεποίθησή σας (Neff, 2011).
  4. Συνοδεία με δράση: Οι δηλώσεις είναι πιο αποτελεσματικές όταν συνοδεύονται από δράση. Εφαρμόστε τις σκέψεις σας στην καθημερινή σας ζωή (Covey, 1989). Συμπέρασμα

Οι θετικές δηλώσεις είναι ένα απλό αλλά ισχυρό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης. Ενσωματώνοντάς τις στην καθημερινή μας ζωή, μπορούμε να αναπτύξουμε μια πιο θετική και ενδυναμωτική νοοτροπία, οδηγώντας μας σε μια πιο ευτυχισμένη και επιτυχημένη ζωή.

Βιβλιογραφία

  • Burns, D. D. (1980). Feeling Good: The New Mood Therapy. HarperCollins.
  • Covey, S. R. (1989). The 7 Habits of Highly Effective People. Simon & Schuster.
  • Creswell, J. D., Myers, H. F., Cole, S. W., & Irwin, M. R. (2013). “Mindfulness meditation training effects on CD4+ T lymphocytes in HIV-1 infected adults: A small randomized controlled trial”. Brain, Behavior, and Immunity, 27, 174-184.
  • Doidge, N. (2007). The Brain That Changes Itself: Stories of Personal Triumph from the Frontiers of Brain Science. Viking.
  • Fredrickson, B. L. (2009). Positivity: Top-Notch Research Reveals the 3-to-1 Ratio That Will Change Your Life. Crown Archetype.
  • Hay, L. (1984). You Can Heal Your Life. Hay House.
  • Neff, K. D. (2011). Self-Compassion: The Proven Power of Being Kind to Yourself. William Morrow.
  • Schiraldi, G. R. (2001). The Self-Esteem Workbook. New Harbinger Publications.
  • Seligman, M. E. P. (2011). Flourish: A Visionary New Understanding of Happiness and Well-being. Free Press.

Κατερίνα Λημνιού | Ψυχολόγος -ψυχοθεραπεύτρια

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

6 φράσεις που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας
Επιστρέψατε από τις διακοπές; 7 τρόποι για να μην σας κυριεύσει το άγχος στη δουλειά με το «καλημέρα»
"Οι άνδρες δεν κλαίνε" - Οι επιπτώσεις από την απομάκρυνση από τα συναισθήματα στην επιχειρηματική απόδοση
Ενσυναίσθηση: Πώς να είμαστε ουσιαστικά κοντά σε κάποιον που μας χρειάζεται

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση