ΗΠΑ: Τοξικά φύκια έκαναν λίμνη τόσο πράσινη που ξεχωρίζει από το διάστημα

Η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στην Καλιφόρνια έχει μετατραπεί σε έντονο πράσινο λόγω μιας έντονης άνθισης φυκιών, ορατής ακόμη και από το διάστημα, όπως

ΗΠΑ: Τοξικά φύκια έκαναν λίμνη τόσο πράσινη που ξεχωρίζει από το διάστημα

Η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στην Καλιφόρνια έχει μετατραπεί σε έντονο πράσινο λόγω μιας έντονης άνθισης φυκιών, ορατής ακόμη και από το διάστημα, όπως αναφέρει η NASA.

Στις φωτογραφίες φαίνονται φωτεινοί πράσινοι στρόβιλοι σε μεγάλο μέρος της λίμνης, κάτι που η διαστημική υπηρεσία αποδίδει σε κυανοβακτήρια (γνωστά και ως κυανοφύκη) καθώς και σε άλλα είδη φυτοπλαγκτού.

Advertisment

Η Λίμνη Κλίαρ, η οποία καλύπτει 176 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη βόρεια Καλιφόρνια, είναι σημαντικός προορισμός για ψάρεμα, θαλάσσια σπορ και άλλες αναψυχικές δραστηριότητες. Βρίσκεται περίπου 160 μίλια βόρεια του Σαν Φρανσίσκο.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι τοπικές αρχές δημόσιας υγείας έχουν προειδοποιήσει τους επισκέπτες να αποφεύγουν τις περιοχές με άνθηση φυκιών, να κρατούν τα κατοικίδια μακριά από το νερό και να μην έρχονται σε επαφή με νερό που φαίνεται αποχρωματισμένο, έχει στρώματα αφρού ή άσχημη οσμή.

Η εφημερίδα Press Democrat επισημαίνει ότι οι άνθισεις κυανοβακτηρίων στη Λίμνη Κλίαρ δεν είναι σπάνιες, αλλά φέτος εμφανίστηκαν νωρίτερα και σε μεγαλύτερη έκταση από ό,τι συνήθως.

Advertisment

Πιο συχνές και τοξικές ανθίσεις φυκιών

Αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι άνθρωποι ζούσαν γύρω από τη Λίμνη Κλίαρ για τουλάχιστον 12.000 χρόνια και δείγματα ιζημάτων δείχνουν ότι μεγάλες ποσότητες φυκιών υπήρχαν στη λίμνη για παρόμοιο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, η πρόσφατη ανθρώπινη δραστηριότητα έχει αυξήσει τις επιβλαβείς ανθίσεις φυκιών, οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές για τους ανθρώπους και τα ζώα, καθώς και για τα ψάρια, τα πουλιά και άλλα θαλάσσια πλάσματα.

Στη Λίμνη Κλίαρ, σύμφωνα με τη NASA, οι απορροές από κοντινά αγροκτήματα, αμπελώνες, ελαττωματικά σηπτικά συστήματα, ορυχεία χαλικιών και ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο υδραργύρου συμβάλλουν στα προβλήματα ποιότητας του νερού.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι οι ανθίσεις φυκιών γίνονται όλο και πιο συχνές και τοξικές, συνδέοντας αυτή την τάση με την παγκόσμια υπερθέρμανση και τη βιομηχανοποιημένη γεωργία.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο Πηγή: iefimerida.gr - Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο - iefimerida.gr
Act for Earth: Πώς επιβαρύνεται το περιβάλλον από τη βιομηχανία της μόδας (βίντεο)
Ισπανία: Η Βαλένθια που ήταν «θωρακισμένη» και το φαινόμενο της «κρύας σταγόνας» που γιγαντώνει η κλιματική κρίση
Ο Άγιος Ευστράτιος αυτονομείται ενεργειακά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση