Μήπως έχετε μικροτραύματα; Πώς να τα αναγνωρίσετε και να τα θεραπεύσετε

Ξέρετε αυτό το συναίσθημα όταν χίλια μικρά πράγματα πάνε στραβά και ξαφνικά, είστε καταβεβλημένοι; Ίσως είναι εκείνο το τυχαίο σχόλιο που σε τσιμπάει, μια

Μήπως έχετε μικροτραύματα; Πώς να τα αναγνωρίσετε και να τα θεραπεύσετε

Ξέρετε αυτό το συναίσθημα όταν χίλια μικρά πράγματα πάνε στραβά και ξαφνικά, είστε καταβεβλημένοι; Ίσως είναι εκείνο το τυχαίο σχόλιο που σε τσιμπάει, μια μικρή προσβολή ή οι επαναλαμβανόμενες απογοητεύσεις της καθημερινότητας. Αν και μπορεί να φαίνονται ασήμαντα ή μικρά, αυτές οι μικρές πληγές μπορούν να αθροιστούν με την πάροδο του χρόνου και να έχουν βαθύ αντίκτυπο στην ευημερία μας.

Η θεραπεύτρια Dr. Margaret Crastnopol ονομάζει αυτά τα «μικροτραύματα». Πρόκειται για μικρά, συχνά απαρατήρητα γεγονότα που μπορούν να προκαλέσουν συναισθηματικό πόνο με την πάροδο του χρόνου. Η αγνόηση των μικροτραυμάτων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως το χρόνιο στρες, η εξουθένωση, το άγχος, το αίσθημα έλλειψης κινήτρων, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, ακόμη και η κατάθλιψη, όταν δεν ελέγχονται. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε και να αντιμετωπίζετε αυτές τις ανεπαίσθητες πληγές για να αποφύγετε τη μακροπρόθεσμη συναισθηματική ζημιά.

Advertisment

Πώς να αναγνωρίζετε τα μικροτραύματα

Τα μικροτραύματα είναι προσωπικά και ο καθένας τα επεξεργάζεται διαφορετικά, λέει η ψυχίατρος Dr. Claire Harrigan. Όταν κάποιος μας πληγώνει με μικρούς τρόπους, συχνά δεν το συνειδητοποιούμε ή δεν νιώθουμε συνειδητά τον πλήρη αντίκτυπό του. Κάποιοι τα αποσιωπούν, ενώ άλλοι τα νιώθουν βαθιά. Ενώ κάθε περίπτωση μπορεί να μη φαίνεται μεγάλη υπόθεση, το σωρευτικό αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει σε πολλές συναισθηματικές και ψυχολογικές δυσκολίες.

Μερικά συνηθισμένα παραδείγματα μικροτραυματισμών που μπορεί να έχετε ήδη βιώσει είναι τα εξής:

Φανταστείτε να μοιραστείτε μια συναρπαστική ιδέα στη δουλειά, μόνο και μόνο για να την παρακάμψει ένας συνάδελφος με ένα απορριπτικό σχόλιο. Αν και μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, οι επαναλαμβανόμενες απορρίψεις μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε υποτιμημένοι και να αμφιβάλλετε για τις ικανότητές σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να διαβρώσει την αυτοπεποίθηση και τον ενθουσιασμό σας.

Advertisment

Το να σας αφήνουν εκτός κοινωνικών συναθροίσεων, ακόμη και ακούσια, μπορεί να τσούζει. Είτε πρόκειται για τη μη πρόσκληση σε ένα γεύμα με φίλους είτε για το να χάσετε ομαδικές εκδηλώσεις στη δουλειά, αυτοί οι μικροί αποκλεισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε αισθήματα απομόνωσης και ανεπάρκειας.

Η επανειλημμένη αντιμετώπιση καταστάσεων όπου οι προσδοκίες σας δεν ικανοποιούνται, όπως οι μη αναγνωρισμένες προσπάθειες ή οι αθετημένες υποσχέσεις, μπορεί να συσσωρεύσει συναισθηματική απογοήτευση. Για παράδειγμα, το να δίνετε συνεχώς τον καλύτερό σας εαυτό στη δουλειά χωρίς αναγνώριση ή εκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια και μειωμένα κίνητρα.

Τα ανεπαίσθητα, συχνά ακούσια, σχόλια ή ενέργειες διακρίσεων με βάση τη φυλή, το φύλο ή άλλες πτυχές της ταυτότητας μπορούν να προκαλέσουν σημαντική βλάβη με την πάροδο του χρόνου. Αυτές οι μικροεπιθέσεις, όπως η ανάληψη του ρόλου κάποιου με βάση την εμφάνισή του ή η παραγωγή στερεοτυπικών αστείων, μπορούν να οδηγήσουν σε αισθήματα αποξένωσης και άγχους.

Το να ζείτε ή να εργάζεστε σε ένα περιβάλλον όπου αντιμετωπίζετε συνεχή κριτική, ακόμη και για ασήμαντα πράγματα, μπορεί να σας εξαντλήσει. Είτε πρόκειται για την αμείλικτη εστίαση ενός γονέα στα ελαττώματά σας είτε για την τσιγκουνιά ενός αφεντικού, αυτή η συνεχής αρνητική ανατροφοδότηση μπορεί να βλάψει την αυτοεκτίμησή σας και την αίσθηση της αυτοεκτίμησής σας.

Το αίσθημα ότι αγνοείται ή δεν υποστηρίζεται συναισθηματικά από αγαπημένα πρόσωπα, ακόμη και με ανεπαίσθητους τρόπους, είναι μια μορφή μικροτραυματισμού. Εάν οι συναισθηματικές σας ανάγκες δεν ικανοποιούνται συστηματικά, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε ότι δεν σας αγαπούν και ότι δεν έχετε σημασία, επηρεάζοντας τη συνολική συναισθηματική σας υγεία.

Πώς να χειρίζεστε και να θεραπεύεστε από τα μικροτραύματα

Η θεραπεία από τα μικροτραύματα σημαίνει να κατανοήσετε πώς σας επηρεάζουν και να λάβετε μέτρα για να νιώσετε καλύτερα. Με αυτά τα δεδομένα, ακολουθούν μερικές συμβουλές ειδικών και στρατηγικές που στηρίζονται στην ψυχολογία για να σας βοηθήσουν να θεραπευτείτε:

Το πρώτο βήμα για τη θεραπεία είναι να αναγνωρίσετε ότι αυτές οι μικρές πληγές έχουν σημασία. Μην παραμερίζετε τα συναισθήματά σας. Αν κάτι πονάει, είναι έγκυρο. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να νιώσει και να αναγνωρίσει τον αντίκτυπο αυτών των εμπειριών.

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Όταν παρατηρείτε τη συσσώρευση μικρών πληγών, αντιμετωπίστε τον εαυτό σας με την ίδια ευγένεια και κατανόηση που θα προσφέρατε σε έναν φίλο. Η αυτοσυμπόνια περιλαμβάνει την αναγνώριση ότι είναι εντάξει να νιώθετε πληγωμένοι και ότι δεν είστε μόνοι σας όταν βιώνετε αυτά τα συναισθήματα.

Το να έχετε έναν ασφαλή χώρο για να εκφράσετε τα συναισθήματά σας είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό θα μπορούσε να είναι η συζήτηση με έναν έμπιστο φίλο, η τήρηση ημερολογίου ή η αναζήτηση υποστήριξης από έναν θεραπευτή. Η έκφραση των συναισθημάτων σας βοηθά στην επεξεργασία και την απελευθέρωση της συσσωρευμένης έντασης και του άγχους.

Μερικές φορές, τα μικροτραύματα εμφανίζονται εξαιτίας των αλληλεπιδράσεών μας με ορισμένους ανθρώπους ή περιβάλλοντα. Ο καθορισμός υγιών ορίων μπορεί να σας προστατεύσει από επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς. Μάθετε να λέτε όχι, περιορίστε την έκθεση σε τοξικούς ανθρώπους και δώστε προτεραιότητα στην ευημερία σας.

Οι τακτικές πρακτικές αυτοφροντίδας μπορούν να βοηθήσουν στην άμβλυνση των επιπτώσεων των καθημερινών στρεσογόνων παραγόντων και των μικροτραυματισμών. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που θρέφουν το μυαλό, το σώμα και την ψυχή σας – είτε πρόκειται για την ανάγνωση ενός βιβλίου, είτε για έναν περίπατο, είτε για διαλογισμό, είτε για την ενασχόληση με ένα χόμπι.

Η ανάπτυξη ανθεκτικότητας δεν σημαίνει να αποκτήσετε ανοσία στον πόνο, αλλά να μάθετε να ανακάμπτετε και να προσαρμόζεστε. Οι πρακτικές Mindfulness, όπως ο διαλογισμός και η βαθιά αναπνοή, μπορούν να ενισχύσουν την ικανότητά σας να αντιμετωπίζετε το στρες και να ανακάμψετε από μικροτραυματισμούς.

Αν διαπιστώσετε ότι τα μικροτραύματα επηρεάζουν σημαντικά την ψυχική σας υγεία, μη διστάσετε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Ένας θεραπευτής μπορεί να σας παρέχει εργαλεία και τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να επεξεργαστείτε αυτές τις εμπειρίες και να αναπτύξετε πιο υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης.

Η επούλωση από τα μικροτραύματα είναι μια συνεχής διαδικασία, αλλά αναγνωρίζοντας και αντιμετωπίζοντας αυτές τις μικρές πληγές, ενδυναμώνετε τον εαυτό σας να ζήσει μια πιο υγιή και ευτυχισμένη ζωή. Τα μικροτραύματα μπορεί να είναι μικρά, αλλά η ανθεκτικότητά σας και η ικανότητά σας για επούλωση είναι τεράστια. Έτσι, πάρτε μια βαθιά ανάσα, αναγνωρίστε το ταξίδι σας και δώστε στον εαυτό σας τη φροντίδα που σας αξίζει. Τα καταφέρνετε!

Πηγές

Manulife. (2023 Jun 16). Understanding micro-trauma. https://www.manulife.ca/business/news/group-benefits-news/what-is-microtrauma.html#:~:text=According%20to%20Dr.,inflict%20longer%20term%20psychological%20harm.

Crastnopol, M. (2015 Jun 20). “Micro-traumas” Can Undermine Our Emotional Health. Psychology Today. https://www.psychologytoday.com/intl/blog/contemporary-psychoanalysis-in-action/201506/micro-traumas-can-undermine-our-emotional-health

Restore Mental Health. (2023 Apr 27). What Are “Micro Traumas”? https://restore-mentalhealth.com/what-are-micro-traumas/

Nguyen, J. & Hallet, K. (2020 Mar 26). Micro-Trauma: The Subtle Experiences That Can Become Traumatic Over Time. mbg health. https://www.mindbodygreen.com/articles/micro-trauma-experiences

Rainne, S. (2021 Dec 7). What Everyone Needs To Know About Microtrauma. Supportiv. https://www.supportiv.com/trauma/what-everyone-needs-to-know-about-microtrauma

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
Βιαστήκατε να στολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο; Και όμως, αυτό μπορεί να είναι το μικρό μυστικό της ευτυχίας
Τι αποκαλύπτει η εμμονή με τον ψηφιακό εαυτό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση