,

Η κλιματική αλλαγή έφερε κόκκινες «μέλισσες νάνους» στην Ευρώπη – Συναγερμός στους μελισσοκόμους

Μια πρωτοφανής αποικία κόκκινης μέλισσας Apis florea εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στη Μάλτα, εγείροντας φόβους για καταστροφικές επιπτώσεις στους γηγενείς

Η κλιματική αλλαγή έφερε κόκκινες «μέλισσες νάνους» στην Ευρώπη - Συναγερμός στους μελισσοκόμους

Μια πρωτοφανής αποικία κόκκινης μέλισσας Apis florea εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στη Μάλτα, εγείροντας φόβους για καταστροφικές επιπτώσεις στους γηγενείς πληθυσμούς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian η κόκκινη μέλισσα – νάνος έχει εγκαταστήσει αποικία στην Ευρώπη για πρώτη φορά, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

Advertisment

Η Apis florea συναντάται κυρίως στην Ασία. Ο εντοπισμός σμήνους στη Μάλτα έχει σημάνει συναγερμό στους τοπικούς μελισσοκόμους και στους οικολόγους, οι οποίοι φοβούνται τις δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των ιθαγενών μελισσών.

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η Apis florea βρέθηκε στη Μάλτα», δήλωσε ο Dave Goulson, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sussex.

Προηγούμενες αναφορές δείχνουν ότι το είδος του «κόκκινου νάνου» επεκτείνεται αργά αλλά σταθερά: Από την Ασία πέρασε στη Μέση Ανατολή και τη βορειοανατολική Αφρική, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε απαντηθεί ποτέ στην Ευρώπη.

«Πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση μιας τέτοιου είδους μέλισσας στην Ευρώπη, διαφορετική από τη γνωστή δυτική κυψελωτή μέλισσα, Apis mellifera», επιβεβαιώνει ο Francis Ratnieks, Βρετανός εντομολόγος και ομότιμος καθηγητής μελισσοκομίας στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Οι επιστήμονες συμφωνούν πως πρόκειται για μία ακόμη επίπτωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της αύξησης της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής κρίσης που οδηγεί στην εξάπλωση ξενικών ειδών σε περιοχές που δεν είχαν ήταν φιλόξενες μέχρι τώρα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ήπιοι χειμώνες στη Μάλτα και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης ευνοούν την επιβίωση αυτού του νέου για την Ευρώπη είδους.

Με πληροφορίες από cnn.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γαύδος: Πρώτη στάση για πάνω από 4.000 και 75 διαφορετικά είδη μεταναστευτικών πουλιών
Το φαινόμενο του «Ιπτάμενου Ολλανδού» καταγράφηκε στην Κέρκυρα - Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, εξηγεί
Τσιμπήματα από μέλισσες και σφήκες: Οι πρώτες βοήθειες και τι να προσέξετε
9η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς: Οι φάλαινες στην Ελλάδα προστατεύονται μετά από 25 χρόνια αγώνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση