Ζευγάρι Βρετανών θα κάνει ευθανασία σε διπλό «θάλαμο αυτοκτονίας» μετά τη διάγνωση της συζύγου με άνοια

Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Βρετανών, ο Peter και η Christine Scott – παντρεμένοι για σχεδόν 50 χρόνια – αποφάσισαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους

Ζευγάρι Βρετανών θα κάνει ευθανασία σε διπλό «θάλαμο αυτοκτονίας» μετά τη διάγνωση της συζύγου με άνοια

Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Βρετανών, ο Peter και η Christine Scott – παντρεμένοι για σχεδόν 50 χρόνια – αποφάσισαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους μαζί χρησιμοποιώντας μια διπλή κάψουλα ευθανασίας. Η ογδοντάχρονη Christine διαγνώστηκε πρόσφατα με αγγειακή άνοια σε πρώιμο στάδιο, γεγονός που ώθησε το ζευγάρι να αναζητήσει υποβοηθούμενο θάνατο στην Ελβετία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το δίδυμο υπέγραψε για το Sarco – μια φορητή κάψουλα που προκαλεί θάνατο από υποξία μέσα σε ένα λεπτό.

Advertisment

Η αποτυχία του Εθνικού Συστήματος Υγείας τους ώθησε να κάνουν την επιλογή της ευθανασίας

Οι Σκωτσέζοι μοιράστηκαν τους φόβους τους ότι θα υποφέρουν από χρόνια αναπηρίας μέσα σε ένα αποτυχημένο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ότι θα χάσουν το σπίτι τους και τις οικονομίες τους για να πληρώσουν το εξοντωτικό κόστος περίθαλψης. Τα παιδιά τους – ένας γιος και μια κόρη – συμφώνησαν απρόθυμα να «σεβαστούν την επιλογή τους» για υποβοηθούμενο θάνατο.

«Καταλαβαίνουμε ότι άλλοι άνθρωποι μπορεί να μην συμμερίζονται τα συναισθήματά μας και σεβόμαστε τη θέση τους. Αυτό που θέλουμε είναι το δικαίωμα της επιλογής. Θεωρώ βαθιά καταθλιπτικό ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο πρώην μηχανικός της RAF στη Daily Mail. «Ωστόσο, κοιτάξτε την εναλλακτική λύση. Οι πιθανότητες να λάβεις άμεση θεραπεία από το Εθνικό Σύστημα Υγείας για τις παθήσεις της τρίτης ηλικίας φαίνονται αρκετά απομακρυσμένες, οπότε καταλήγεις παγιδευμένος από την αναπηρία και τον πόνο. Δεν θέλω να πάω σε μονάδα φροντίδας, να είμαι ξαπλωμένος στο κρεβάτι με σταγόνες και ακράτεια – δεν το ονομάζω αυτό ζωή. Τελικά, η κυβέρνηση έρχεται και σου παίρνει τις αποταμιεύσεις και το σπίτι σου για να τα πληρώσει όλα αυτά», πρόσθεσε.

Ο Peter και η Christine, οι οποίοι έχουν έξι εγγόνια, εγγράφονται τώρα στο The Last Resort – μια οργάνωση με έδρα την Ελβετία που προσφέρει υποβοηθούμενο θάνατο στο Sarco. Το ζευγάρι ελπίζει ότι η απόφασή του θα βοηθήσει στην προώθηση της νομιμοποίησης της υποβοηθούμενης θανάτωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Advertisment

Πώς λειτουργεί το Sarco;

Το Sarco δημιουργήθηκε από τον γεννημένο στην Αυστραλία Philip Nitschke – με το παρατσούκλι Δόκτωρ Θάνατος από τους αντιπάλους του δικαιώματος στη ζωή – και δεν έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα. Οι Σκωτσέζοι λένε ότι θα περιμένουν μέχρι να κυκλοφορήσει το νέο δίδυμο μοντέλο του μηχανήματος αργότερα φέτος. Το μηχάνημα, μόλις ενεργοποιηθεί, αντικαθιστά το οξυγόνο, το οποίο είναι γεμάτο σε ποσοστό 21% με 100% άζωτο, κάνοντας τον επιβαίνοντα αναίσθητο αργά και προκαλώντας τον θάνατό του σε λιγότερο από 10 λεπτά.

Ο Nitschke είχε εφεύρει το Sarco κατόπιν αιτήματος του Βρετανού Tony Nicklinson, ο οποίος έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο και είχε τις αισθήσεις του αλλά δεν μπορούσε να κινηθεί ή να μιλήσει.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Sarco – που κατασκευάστηκε με τη χρήση ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή – θα είναι δωρεάν, αλλά οι άνθρωποι θα πρέπει να πληρώσουν για τα σώματά τους που θα απομακρυνθούν αργότερα από τα γραφεία κηδειών. Το μόνο πρόσθετο κόστος που είναι προς το παρόν γνωστό θα είναι 16 λίρες για το υγρό άζωτο που χρησιμοποιείται στην κάψουλα, καθιστώντας την πιο οικονομική από άλλες κλινικές υποβοηθούμενου θανάτου, οι οποίες συνήθως χρεώνουν 10.000 λίρες.

Τι είναι η ευθανασία;

Η ευθανασία είναι μια υποβοηθούμενη αυτοκτονία που αναφέρεται σε μια σκόπιμη ενέργεια που γίνεται με σκοπό να τερματιστεί η ζωή κάποιου για να ανακουφιστεί από τον επίμονο πόνο. Η ευθανασία είναι νόμιμη μόνο σε λίγες επιλεγμένες χώρες και Πολιτείες των ΗΠΑ. Στις περισσότερες χώρες, η ευθανασία είναι παράνομη και μπορεί να επισύρει ποινή φυλάκισης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο νόμος διαφέρει από πολιτεία σε πολιτεία.

Η ευθανασία αποτελεί εδώ και καιρό ένα αμφιλεγόμενο και συναισθηματικά φορτισμένο θέμα.

Photo: www.timesnownews.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τζον Μπον Τζόβι: Ο θρύλος της ροκ αποτρέπει γυναίκα να πέσει από γέφυρα (βίντεο)
Στο «φως» βυθισμένα πλοία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στον Δούναβη λόγω ξηρασίας
Κανείς δεν βρίσκει τον δρόμο της αποστολής του παρά μόνο μέσα απ' την μοναδική δική του εσωτερική φωνή..
Manterruption: Διεκδικώντας χώρο και χρόνο για τις γυναίκες σε μία επαγγελματική συζήτηση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση