4 φράσεις – συμβουλές για να σταματήσετε να νιώθετε μοναξιά

Η μοναξιά αποτελεί πλέον πρόβλημα δημόσιας υγείας, σε τέτοιο βαθμό που το Ηνωμένο Βασίλειο διόρισε ακόμη και υπουργό μοναξιάς για την αντιμετώπιση των βλαβερών

4 φράσεις - συμβουλές για να σταματήσετε να νιώθετε μοναξιά

Η μοναξιά αποτελεί πλέον πρόβλημα δημόσιας υγείας, σε τέτοιο βαθμό που το Ηνωμένο Βασίλειο διόρισε ακόμη και υπουργό μοναξιάς για την αντιμετώπιση των βλαβερών επιπτώσεών της. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ προορίζονται να μας συνδέουν, συχνά μας αφήνουν να νιώθουμε πιο απομονωμένοι, καθώς ξεφυλλίζουμε γυαλισμένες εικόνες που μόνο ενισχύουν την αίσθηση της αποσύνδεσης. Αν παλεύετε με τη μοναξιά, δείτε τέσσερις λέξεις-κλειδιά που θα σας βοηθήσουν να μετακινηθείτε από το αίσθημα του αόρατου στο αίσθημα της σύνδεσης. Κάθε λέξη είναι εύκολη στη μνήμη, εφαρμόσιμη και ισχυρή μέσα στην απλότητά της.

1. Απλώστε το χέρι

Το να απλώσετε το χέρι σας είναι συχνά το πιο δύσκολο βήμα, ωστόσο είναι αυτό που ανοίγει την πόρτα στη σύνδεση. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργήσετε έναν άμεσο, βαθύ δεσμό. Μπορεί να ξεκινήσει από κάτι μικρό -όπως να ζητήσετε από έναν παλιό φίλο να πάτε για καφέ ή να ενταχθείτε σε μια τοπική ομάδα για κάτι που σας αρέσει. Για παράδειγμα, η Άλις, μια 35χρονη ειδικός μάρκετινγκ, απομονώθηκε μετά τη μετακόμισή της σε μια νέα πόλη. Παρόλο που είχε εκατοντάδες φίλους στο Facebook, κανένας δεν ένιωθε αρκετά κοντά της για να της τηλεφωνήσει. Αντί να περιμένει, έγινε μέλος μιας λέσχης βιβλίου. Χρειάστηκε προσπάθεια για να βγει τις πρώτες φορές, αλλά σύντομα ασχολήθηκε τακτικά με πραγματικούς ανθρώπους, απαλύνοντας τη μοναξιά της.

Advertisment

    Συμβουλή: Θέστε έναν μικρό στόχο, όπως να προσεγγίζετε ένα άτομο την εβδομάδα. Μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσοι άνθρωποι θα ήθελαν να συνδεθούν, αλλά δεν έχουν κάνει οι ίδιοι το βήμα.

    2. Ακούστε

    Η μοναξιά συχνά πηγάζει από την αίσθηση ότι δεν μας ακούνε ή δεν μας καταλαβαίνουν. Αλλά μερικές φορές, το να είσαι αυτός που θα ακούσει μπορεί να δημιουργήσει μια σύνδεση που δεν περίμενες. Όταν ο Όλιβερ, ένας 42χρονος δάσκαλος, ένιωσε αποκομμένος από τους συναδέλφους του, έγινε ενεργός ακροατής στις συζητήσεις αντί να ελπίζει ότι θα μιλήσει αμέσως για τα συναισθήματά του. Με αυτόν τον τρόπο, παρατήρησε πώς οι άλλοι του ανοίχτηκαν, δημιουργώντας συνδέσεις πέρα από την κουβεντούλα. Ακούγοντας, ο Oliver σφυρηλάτησε βαθύτερες συνδέσεις και ένιωσε λιγότερο μόνος με τις εμπειρίες του.

      Συμβουλή: Προκαλέστε τον εαυτό σας να είναι περίεργος για τους άλλους. Δεν χρειάζεται να προσφέρετε λύσεις – μόνο η πράξη της ακρόασης μπορεί να είναι μεταμορφωτική και για τους δυο σας.

      Advertisment

      3. Ασχοληθείτε ενεργά

      Η ενεργή ενασχόληση με κάτι που σας ενδιαφέρει μπορεί να γεμίσει το κενό που η μοναξιά συχνά βαθαίνει. Αναζητήστε δραστηριότητες, εθελοντική εργασία ή δημιουργικές διεξόδους που σας κάνουν να αισθάνεστε μέρος κάτι μεγαλύτερου. Πάρτε την Κλάρα, μια 27χρονη γραφίστρια που ένιωθε απομονωμένη δουλεύοντας από το σπίτι. Εντάχθηκε σε μια τοπική ομάδα θεάτρου της κοινότητας, αρχικά μόνο ως παρευρισκόμενη, αλλά σύντομα, εργάστηκε εθελοντικά στα σκηνικά. Όχι μόνο ανέπτυξε φιλίες, αλλά βρήκε έναν ουσιαστικό τρόπο να περνάει τον χρόνο της.

        Συμβουλή: Βρείτε τρόπους να προσφέρετε εθελοντική εργασία ή να συμμετάσχετε σε έναν σκοπό που σας ενδιαφέρει. Θα γνωρίσετε ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα και ο σκοπός πίσω από τις ενέργειές σας μπορεί να καταπολεμήσει το αίσθημα της μοναξιάς.

        Αποσυνδεθείτε όταν χρειάζεται

        Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά μερικές φορές η αποστασιοποίηση -από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις υπερβολικά αρνητικές σκέψεις ή ακόμη και από συγκεκριμένους ανθρώπους- μπορεί να μειώσει τη μοναξιά. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επιδεινώσουν σημαντικά την απομόνωση, προωθώντας τη σύγκριση. Ο Ben, ένας 30χρονος σεφ, συχνά ένιωθε μοναξιά αργά το βράδυ και περνούσε το χρόνο του στο κινητό. Αποφάσισε να απομακρύνει το τηλέφωνό του μια ώρα πριν από τον ύπνο και αντ’ αυτού να περνάει αυτό το χρόνο κάνοντας ημερολόγιο ή διαβάζοντας. Αυτή η μικρή αλλαγή τον βοήθησε να μειώσει τη μοναξιά, καθώς δεν κατανάλωνε συνεχώς περιεχόμενο που τον έκανε να νιώθει απομονωμένος.

        Συμβουλή: Προσπαθήστε να περιορίσετε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά αν παρατηρήσετε ότι εντείνει τη μοναξιά σας. Μπορείτε να αποσυνδεθείτε από τους διαδικτυακούς χώρους που σας κάνουν να αισθάνεστε άδειοι και να τους αντικαταστήσετε με προσεκτικές δραστηριότητες που τρέφουν το μυαλό σας.

        Ο ψηφιακός μας κόσμος επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο συνδεόμαστε, αλλά μας κάνει επίσης να αισθανόμαστε πιο μόνοι, παρόλο που είμαστε μόνο ένα μήνυμα μακριά από κάποιον. Ο ρόλος του Υπουργού Μοναξιάς του Ηνωμένου Βασιλείου μας υπενθυμίζει ότι χρειαζόμαστε πραγματικές, πρόσωπο με πρόσωπο συνδέσεις για να νιώσουμε πραγματικά συνδεδεμένοι. Η τεχνολογία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη ζεστασιά της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης, αλλά με αυτές τις τέσσερις λέξεις -Προσέγγιση, Ακρόαση, Συμμετοχή και Αποσύνδεση- μπορείτε να κάνετε σκόπιμα βήματα για να καταπολεμήσετε τη μοναξιά με νόημα. Η υιοθέτησή τους θα σας βοηθήσει να νιώσετε λιγότερο μόνοι και επίσης θα σας βοηθήσει να προωθήσετε πιο βαθιές, πιο αυθεντικές σχέσεις.

        Jeffrey Bernstein, Ph.D

        Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

        Σχετικά θέματα

        6 φράσεις που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας
        Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες
        Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
        Βιαστήκατε να στολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο; Και όμως, αυτό μπορεί να είναι το μικρό μυστικό της ευτυχίας

        Πρόσφατα Άρθρα

        Εναλλακτική Δράση