,

4 αλήθειες που αξίζει να πούμε στον επικριτικό εαυτό μας

Πρώτη Αλήθεια Δεν μου καίγεται καρφάκι για το αν θα πέσω στα μάτια σου που με κοιτάζουν μονίμως επικριτικά ούτε για όλα όσα μου

4 αλήθειες που αξίζει να πούμε στον επικριτικό εαυτό μας

Πρώτη Αλήθεια

Δεν μου καίγεται καρφάκι για το αν θα πέσω στα μάτια σου που με κοιτάζουν μονίμως επικριτικά ούτε για όλα όσα μου λες. Τα σκληρά σου μάτια και η παγωμένη σου φωνή δε μου ανήκουν, αντηχούν και αντικατοπτρίζουν όλες τις επικρίσεις που έχω δεχτεί μέχρι τώρα. Έχω τα δικά μου αληθινά μάτια και τη δική μου φωνή και, πίστεψέ με, όσο και αν σου φαίνεται δύσκολο, είναι πλημμυρισμένα από αγάπη και καλοσύνη.

Δεύτερη Αλήθεια

Πάψε να με συγκρίνεις με τους άλλους και να με αξιολογείς. Δε χρειάζεται να σου αποδείξω ότι είμαι ξεχωριστή, ότι διαφέρω, ότι είμαι η καλύτερη. Ακόμη κι αν δε βρίσκομαι ή δε θα φτάσω κάποτε στην κορυφή, μου φτάνει η αγάπη και το χαμόγελο των ανθρώπων και όλα αυτά που έχω προσφέρει και θα προσφέρω. Και σε τελευταία ανάλυση, αγαπημένε μου εαυτέ, μην πέφτεις θύμα της σύγχρονης κουλτούρας που μας έχει κάνει να τρέχουμε και να μη φτάνουμε με το κυνήγι της επιτυχίας που δεν τελειώνει ποτέ.

Advertisment

Στάσου για λίγο, πάρε μια βαθιά ανάσα, νιώσε ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχεις καταφέρει και απόλαυσε τη στιγμή. Ξέρω ότι θα μου θυμίσεις τις αδυναμίες μου, τις αποτυχίες μου και τα πολλά μου λάθη. Θα σου πω λοιπόν κι εγώ μια κουβέντα που δε θέλω να την ξεχάσεις ποτέ: «Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όλα και προχωράω μπροστά» Δε μου λες, είναι δηλαδή καλύτερα, όταν αυτομαστιγώνομαι και διαλύομαι;

Τρίτη Αλήθεια

Σε ακούω πεντακάθαρα να με χαρακτηρίζεις τεμπέλα, να ισχυρίζεσαι ότι όλα αυτά είναι δικαιολογίες για να μην κάνω τίποτα, ότι θα καταλήξω ένα μηδενικό. Κάνεις τεράστιο λάθος. Φεύγοντας από τη δίνη των επικρίσεών σου, παύω πια να φοβάμαι να δω τις αδυναμίες μου και να βρω τρόπους να αλλάξω. Γνωρίζοντας ότι δεν μπορώ να είμαι τέλεια, δεν παγώνω από το φόβο της αποτυχίας ούτε ζητάω συνεχώς να βρίσκομαι στην κορυφή.

Και… μάντεψε: Τελικά γίνομαι κάθε μέρα και καλύτερη, γιατί δεν τρέμουν τα πόδια μου μπροστά στην προσπάθεια, επειδή βλέπω ότι, ακόμη κι αν φαίνεται κάποιες στιγμές πως έχω αποτύχει, μαθαίνω από αυτό και έτσι βελτιώνομαι ολοένα και περισσότερο. Με απλά λόγια: Θέλω να είμαι καλά και για αυτό κάθε μέρα ζω και καλύτερα.

Advertisment

Και η μεγαλύτερη Αλήθεια

Σε αγαπάω πολύ. Ξέρω ότι στην πραγματικότητα είσαι ένα πονεμένο και φοβισμένο παιδάκι που στη συνέχεια έγινε ένας πληγωμένος και φοβισμένος ενήλικας, όμως δεν έχει σημασία πια το παρελθόν. Δώσε μου το χέρι σου, άσε με να σε αγκαλιάσω και να προχωρήσουμε μαζί. Μια καινούρια ζωή ανοίγεται μπροστά μας.

To Harmony & Creativity διοργανώνει online πιστοποιημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στις 10 Νοεμβρίου με τίτλο «Γίνε από τους πρώτους compassion practitioners στην Ελλάδα με πιστοποίηση!». Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση