Τα πιο διάσημα θέατρα όπερας στον κόσμο

Ποια είναι τα πιο διάσημα θέατρα στον κόσμο, πότε και γιατί κατασκευάστηκαν και ποιες σημαντικές παραστάσεις φιλοξένησαν; Ακολουθεί μια διαδρομή στα πιο φημισμένα θέατρα

Ποια είναι τα πιο διάσημα θέατρα στον κόσμο, πότε και γιατί κατασκευάστηκαν και ποιες σημαντικές παραστάσεις φιλοξένησαν; Ακολουθεί μια διαδρομή στα πιο φημισμένα θέατρα όπερας στον κόσμο, από τη διάσημη Scala στο Μιλάνο, μέχρι το θέατρο Bolshoi στη Μόσχα και το ιδιαίτερο κτήριο της όπερας στο Σίδνει της Αυστραλίας.
Οι παρακάτω (όπως τους διάλεξε το National Geographic) διάσημοι… ναοί της όπερας, αλλά και παραστάσεων μπαλέτου και συναυλιών κλασικής μουσικής, ξεχωρίζουν για την ιστορία και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους και φυσικά για την ακουστική τους και τις μεγάλες παραστάσεις που φιλοξενούν.

La Scala, Μιλάνο, Ιταλία

Advertisment

Το Teatro alla Scala ( www.teatroallascala.org ) του Μιλάνου είναι ίσως το πιο διάσημο θέατρο όπερας του κόσμου, κι εκείνο που συνδέεται περισσότερο με την όπερα. Χτισμένο το 1778 σε τέσσερα επίπεδα, «φιλοξενεί» συχνά τους Rossini, Bellini, Donizetti και Verdi. Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της La Scala, είναι το κοίλο κανάλι κάτω από το ξύλινο δάπεδο της ορχήστρας. Αυτό δίνει στο θέατρο την εξαιρετική ακουστική του.

 

Teatro di San Carlo, Νάπολη, Ιταλία
Kατασκευασμένο από τον βασιλιά Κάρολο των Βουρβόνων, αυτό το θαυμάσιο κόκκινο και χρυσό θέατρο ( www.teatrosancarlo.it ) , εγκαινιάστηκε το 1737 και είναι το παλαιότερο θέατρο που λειτουργεί ακόμη στον κόσμο. Μέχρι την κατασκευή της Scala του Μιλάνου, αυτό ήταν το πιο διάσημο θέατρο όπερας στην Ιταλία. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς όπερες του Gioachino Rossini, έκαναν πρεμιέρα στη σκηνή του.

 

Teatro Colon, Μπουένος Άιρες, Αργεντινή
Για να μην υστερήσουν από τους πλούσιους βιομηχάνους των ΗΠΑ, οι Αργεντινοί που αγαπούσαν την όπερα, έφτιαξαν το Teatro Colon (www.teatrocolon.org.ar/es/ ) στα 1908. Με τόσους πολλούς αρχιτέκτονες να συμμετέχουν στην κατασκευή του, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το κτήριο ενσωματώνει πάρα πολλά στυλ που συνδέονται με τα ευρωπαϊκά θέατρα.
Πλήθος διάσημων καλλιτεχνών το έχουν διακοσμήσει και πλήθος μεγάλων παραστάσεων έχουν φιλοξενηθεί σε αυτό.

Advertisment

 

Η Royal Opera House, Λονδίνο, Αγγλία
Ένα θέατρο όπερας βρισκόταν στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το Royal Opera House στο Covent Garden ( www.roh.org.uk/ ), από τις αρχές του 18ου αιώνα. Το σημερινό κτήριο είναι το τρίτο. Έργα του George Handel πρωτοπαρουσιάστηκαν εδώ, ενώ ο ίδιος έγραψε πολλές όπερες και ορατόρια αποκλειστικά γι’ αυτό το θέατρο. Από το 1735 μέχρι το θάνατό του το 1759, έδωσε τακτικές παραστάσεις εδώ.

 
The Bolshoi, Μόσχα, Ρωσία
Είναι ένα από τα καλύτερα θέατρα της Ρωσίας, σε συνδυασμό με μία από τις καλύτερες συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου. Το Μπολσόι (www.bolshoi.ru/en/ ) στη Μόσχα έχει επιζήσει από φωτιά, πόλεμο και επανάσταση. Η εντυπωσιακή νεοκλασική του στοά, που ολοκληρώνεται με ένα άγαλμα του Απόλλωνα πάνω στο άρμα του, αποτελεί τον πρόδρομο για το μεγαλείο που ακολουθεί στο εσωτερικό του κτηρίου. Το Μπολσόι έκλεισε το 2005 για εκτεταμένη ανακαίνιση στο εσωτερικό του και άνοιξε εκ νέου το φθινόπωρο του 2011.
Τέσσερα θεωρεία κι ένας εντυπωσιακός εξώστης περικυκλώνουν την ορχήστρα και τα καθίσματα είναι επενδεδυμένα με κόκκινο ύφασμα. Η μεγάλη σκηνή είναι γνωστή για το περίφημο μπαλέτο της. Εδώ, ο Yuri Grigorovich συνέθεσε μεγάλες χορογραφίες όπως οι Swan Lake, The Golden Age και Romanda.

 
Sydney Opera House, Σίδνεϊ, Αυστραλία
Βρίσκεται σε ένα κομμάτι γης λίγο έξω από το λιμάνι του Σίδνεϊ και μοιάζει με ένα εντυπωσιακό ιστιοφόρο που πλέει στη θάλασσα. Ακόμα κι αν δεν ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε κάποια παράσταση, μπορείτε να επισκεφθείτε την όπερα μόνο για να δείτε το ιδιαίτερο αυτό κτήριο (www.sydneyoperahouse.com ). Η κατασκευή της σχεδιάστηκε από τον Jorn Utzon, για να μοιάζει με μια σειρά από επικαλυπτόμενα κελύφη και πανιά. Τα εγκαίνια έγιναν το 1973 και η πρώτη παράσταση ήταν η «Πόλεμος και Ειρήνη» του Prokofiev.
Στο εσωτερικό του, κάθε θέατρο επενδύεται από διάφορα είδη ξύλου για την ενίσχυση της ακουστικής του χώρου, καθώς και για την αισθητική του.

 
Paris Opéra, Παρίσι, Γαλλία
Η κύρια πρόσοψη της Opéra είναι απίστευτα εντυπωσιακή, ακόμη και για το Παρίσι, μια πόλη που είναι γεμάτη από αρχιτεκτονικά θαύματα. Το εξαιρετικά διακοσμημένο κτήριο με τον μεγάλο τρούλο, κατασκευάστηκε το 1875, ενώ το μεγάλο θέατρο είναι κατάλληλο, τόσο για μπαλέτο, όσο και για όπερα.
Η πλούσια και εντυπωσιακή του διακόσμηση αντικατοπτρίζει το στυλ και τις ιδέες της δεύτερης αυτοκρατορίας στη Γαλλία. Το 1962, ο Marc Chagall δημιούργησε νέες τοιχογραφίες στο κέντρο της οροφής του Palais Garnier. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά θεαματικό και μάλιστα δεν έρχεται σε σύγκρουση με τον επίσημο χαρακτήρα της εσωτερικής διακόσμησης.

 
Opéra Royal, Versailles Court Theater, Γαλλία
Το εσωτερικό της Βασιλικής Όπερας ( www.chateauversailles-spectacles.fr/en/royal-opera ) στο γνωστό εντυπωσιακό παλάτι των Βερσαλλιών, αποτελεί μια έξυπνη δημιουργία. Οι ξύλινοι τοίχοι ήταν πραγματικά ζωγραφισμένοι ώστε να μοιάζουν με μάρμαρο, το οποίο και πετυχαίνουν. Το χρυσό χρώμα δένει αρμονικά με το ροζ και το πράσινο, την μπλε κουρτίνα και την ταπετσαρία. Ξεχωρίζοντας από τα παραδοσιακού ιταλικού στυλ θέατρα, δύο θεωρεία κυκλώνουν τη σκηνή, που ολοκληρώνεται με μια πλούσια κιονοστοιχία που φαίνεται ατέλειωτη, χάρη σε ένα παιχνίδι καθρεπτών.
Ο Ange-Jacques Gabriel έχτισε το θέατρο το 1769 στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το γάμο του μελλοντικού βασιλιά Λουδοβίκου XVI, με την πριγκίπισσα της Αυστρίας Μαρία-Αντουανέτα. Μετά τη Γαλλική Επανάσταση, το θέατρο χρησιμοποιείται μόνο περιστασιακά για διάφορες εκδηλώσεις. Σήμερα, φιλοξενούνται εκεί συχνά, ειδικές παραστάσεις γκαλά.

 
Vienna Staatsoper, Βιέννη, Αυστρία
Kατασκευασμένη το 1869, η Κρατική Όπερα της Βιέννης ( www.wiener-staatsoper.at/ ) εγκαινιάστηκε με την παράσταση Don Giovanni του Μότσαρτ. Η φήμη της ως το κέντρο της βιεννέζικης μουσικής ζωής, έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια και η Κρατική Όπερα παραμένει μία από τις κορυφαίες όπερες του κόσμου. Παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της καταστράφηκε στις 12 Μαρτίου του 1945, όταν οι Σύμμαχοι βομβάρδισαν την πόλη προς το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, η μεγάλη σκάλα και μερικοί ακόμη χώροι, επέζησαν ως εκ θαύματος. Για να πάρετε μια ιδέα για το πώς ήταν το θέατρο πριν την αεροπορική επιδρομή, περάστε από τις κύριες πόρτες στο φουαγιέ του box office. Το θέατρο που βλέπουμε τώρα, επαναλειτούργησε μετά το τέλος της ρωσικής κατοχής της Αυστρίας και η πρώτη παράστασή του ήταν το έργο Fidelio, ένας ύμνος στην ελευθερία του Ludwig van Beethoven.

 
Lincoln Center, Νέα Υόρκη
Φιλοξενεί τη Metropolitan Opera, τη φιλαρμονική της Νέας Υόρκης και το μπαλέτο New York City Ballet. Το Lincoln Center for the Performing Arts (https://lc.lincolncenter.org ) στεγάζει επίσης μια βιβλιοθήκη και δύο θέατρα. Εκεί παρουσιάζονται όχι μόνο κλασσικές παραστάσεις αλλά και πιο μοντέρνες. Οι όπερες στο Met, μαγνητοσκοπούνται συχνά και αναμεταδίδονται ζωντανά σε θέατρα σε όλο τον κόσμο. Το ινστιτούτο Lincoln Center για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση, προωθεί την έμπνευση και τη δημιουργία σε μαθητές και επαγγελματίες

 

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σπάνιο δακτυλογραφημένο αντίγραφο του βιβλίου «Ο Μικρός Πρίγκιπας» πωλείται 1,25 εκ. δολάρια
Αποκαλύφθηκε η νέα τοιχογραφία της Στέγης: «Μια Γυναικεία Φιγούρα με Κόκκινη και Μοβ Φορεσιά»
Επιστρέφει και φέτος η «Γιορτή του Σινεμά» |Ποιες ταινίες θα μπορείτε να δείτε με 2 ευρώ!
An Unfinished Journey: Προβολή ντοκιμαντέρ για το έμφυλο απαρτχάιντ στο Αφγανιστάν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση