Η επιδερμίδα μας αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του οργανισμού μας και εκτελεί καθημερινά και ακούραστα πολλά και σημαντικά καθήκοντα ως προς την προστασία όλου του συστήματός μας. Έχει την ιδιότητα τόσο να κρατά μακριά από το σώμα μας τους βλαβερούς μικροοργανισμούς που δεν χρειαζόμαστε, μέσω του δερματικού φραγμού, όσο και να απορροφά ουσίες που χρειάζεται το σώμα μας, όπως το νερό. Εν ολίγοις, το δέρμα μας αποτελεί τη δίοδο επικοινωνίας ανάμεσα στον εσωτερικό και εξωτερικό κόσμο και εμείς προσπαθούμε να το κρατάμε όσο το δυνατόν πιο υγιές και όμορφο γίνεται.
Πώς όμως μεταχειριζόμαστε τελικά την επιδερμίδα μας; Στην προσπάθειά μας αυτή χρησιμοποιούμε πολυάριθμα καλλυντικά προϊόντα φροντίδας και ομορφιάς, τα οποία αναλαμβάνουν για εμάς να διατηρήσουν το δέρμα μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Όμως, εδώ βρίσκεται μια καλά κρυμμένη παγίδα: Η πλειονότητα των αγορασμένων, εμπορικών καλλυντικών είναι εφοδιασμένη με τεχνητά χρώματα, χημικά αρώματα, συντηρητικά και σταθεροποιητές, τα οποία εύκολα απορροφώνται μέσω των δερματικών πόρων και προκαλούν μια σειρά αρνητικών μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας.
Advertisment
Εκτός αυτού, οι χημικές και τοξικές αυτές ουσίες μας βλάπτουν σε όλο τον κύκλο ζωής τους, από τον τρόπο εργοστασιακής τους παραγωγής μέχρι τα χημικά απόβλητα που δημιουργούν και περνούν σε όλη την πανίδα και χλωρίδα του πλανήτη μας.
Τι όμως μπορούμε να κάνουμε εμείς ως απλοί καταναλωτές; Η απάντηση είναι: πολλά. Αρχικά, μπορούμε να ελέγχουμε τις ετικέτες των προϊόντων που επιλέγουμε να αγοράσουμε. Στη συνέχεια, χρειάζεται να ξαναθυμηθούμε τον πολύτιμο ρόλο των φυσικών συστατικών· στα παλιά χρόνια, οι γυναίκες, αλλά και οι άντρες, εκμεταλλεύονταν τον πλούτο της φύσης για τις ανάγκες της δερματικής τους φροντίδας. Οι περισσότερες ουσίες μάλιστα προέρχονταν από την κουζίνα τους. Ελαιόλαδο, μπαχαρικά, φρούτα και αλάτι ήταν τα βασικά τους όπλα τόσο για την καταπολέμηση δερματικών ενοχλήσεων/παθήσεων, όσο και για την αναζωογόνηση και ομορφιά της επιδερμίδας. Μπορούμε να επιλέγουμε ειδικά προϊόντα με φυσικά συστατικά, που δεν έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία και δεν περιέχουν άχρηστες ουσίες.
Στο παρόν άρθρο, σκοπός μας είναι να σας υπενθυμίσουμε τον ευεργετικό αυτό ρόλο των φυσικών συστατικών. Η επιστροφή σε αυτά δεν είναι μια απλή μόδα σε καμία περίπτωση· είναι η ευκαιρία οι καταναλωτές να ξαναπάρουμε τον έλεγχο της υγείας μας στα χέρια μας, αλλά και να αναλάβουμε την ευθύνη για την προστασία του περιβάλλοντος.
Advertisment
Παρακάτω, θα δούμε κάποια από τα κυριότερα φυσικά συστατικά, που αποδεδειγμένα βοηθούν στην καταπολέμηση της ακμής, ανακουφίζουν από ερεθισμούς, αναζωογονούν, ενυδατώνουν, προστατεύοντας το δέρμα ακόμα και από τις βλαβερές συνέπειες της έκθεσης στον ήλιο. Ελέγξτε λοιπόν τις ετικέτες των προϊόντων σας για τις παρακάτω ουσίες, αλλά και χρησιμοποιήστε τις ως έχουν ή ως βάση για σπιτικές αλοιφές, κρέμες και τζελ:
Τα κυριότερα φυσικά συστατικά που βοηθούν την επιδερμίδα
1. Βήτα-καροτίνη
Τα κίτρινα, πορτοκαλί και κόκκινα φρούτα και λαχανικά, όπως καρότα, γλυκοπατάτες και η κολοκύθα είναι εφοδιασμένα με αυτό το θρεπτικό συστατικό, που έχει να προσφέρει πολλά οφέλη στην επιδερμίδα μας. Ο οργανισμός μας μετατρέπει τη βήτα- καροτίνη σε βιταμίνη Α, η οποία αποδεικνύεται απαραίτητη στην επούλωση πληγών, στην προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και συνεισφέρει στην αντικατάσταση των «κουρασμένων» κυττάρων. Καταναλώστε, λοιπόν, άφοβα, καρότα και αναζητήστε φυσικά προϊόντα ομορφιάς με κύριο συστατικό τη βήτα- καροτίνη.
2. Ελαιόλαδο
Να ένα συστατικό που όλοι έχουμε σπίτι μας. Εξαιτίας της αντιοξειδωτικής του ικανότητας που οφείλεται στη βιταμίνη Ε και στις πολυφαινόλες, το ελαιόλαδο προστατεύει και τονώνει την υγεία της επιδερμίδας. Γι’ αυτό και πολλές φορές το βρίσκουμε ως βασικό συστατικό στα καλλυντικά, στα σαμπουάν και στα σαπούνια. Ενυδατώνει με εξαιρετικά φυσικό τρόπο όλο το σώμα, μάλιστα λέγεται πως αποτελεί και το συστατικό της μακροζωίας. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος χρήσης του είναι το scrub. Προσθέστε αλάτι ή καστανή ζάχαρη σε ελαιόλαδο, μέχρι να γίνει μια κολλώδης κρέμα. Επίσης, μπορείτε να εφαρμόσετε λίγο ελαιόλαδο στα σημεία του σώματός σας με τη μεγαλύτερη ξηρότητα μετά το μπάνιο σας.
3. Μέλι
Αντιμυκητιασικό, αντιβακτηριδιακό, ενυδατικό, το μέλι δίνει στο δέρμα μας μια διακριτικά ξεχωριστή λάμψη, αλλά και υγεία. Εδώ και αιώνες, οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν για να πετύχουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Μειώνει τις εξάρσεις της ακμής, ενυδατώνει, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, ενισχύοντας σημαντικά την επούλωση πληγών, καταπολεμά αλλεργίες και μειώνει την ένταση των ουλών και των εγκαυμάτων.
Χρησιμοποιείται σε αρκετά προϊόντα φροντίδας και ομορφιάς, αλλά, καθώς στην Ελλάδα, είναι εύκολο να το προμηθευτούμε, είναι καλύτερα να εκμεταλλευόμαστε αυτό που ήδη έχουμε στο ντουλάπι του σπιτιού μας. Αναμίξτε μια κουταλιά μέλι με τέσσερις ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας και ένα κουταλάκι αλάτι. Απλώστε στο δέρμα σας και τρίψτε απαλά με κυκλικές κινήσεις. Αφήστε για 10 λεπτά και ύστερα ξεβγάλτε.
4. Λάδι καρύδας
Αρκετά διαδεδομένο πια, το λάδι καρύδας περιλαμβάνει οφέλη όπως: ενδυνάμωση του επιδερμικού ιστού, απομάκρυνση των νεκρών δερματικών κυττάρων, προστασία από ηλιακά εγκαύματα και αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητιασικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Κάποιες έρευνες το συνδέουν με πιθανή ενίσχυση των θεραπειών χρόνιων δερματικών παθήσεων, όπως της ατοπικής δερματίτιδας.
Χρησιμοποιήστε το λάδι καρύδας μετά το μπάνιο σας για να διασφαλίσετε ενυδάτωση σε όλο σας το σώμα ή προτιμήστε το βράδυ πριν τον ύπνο για χαλάρωση και αναζωογόνηση. Αν έχετε ξηρά/ σκληρά πόδια ή αγκώνες, αλείψτε τα λίγο με αυτό. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στις άκρες των μαλλιών σας, αφού έχει και υπέροχο άρωμα.
5. Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού
Αυτό το νόστιμο ρόφημα περιέχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, όπως κατεχίνες και φλαβονοειδή (κεμπρεφόλη, θειοφλαβίνη), που βοηθούν στην πρόληψη και διόρθωση της βλάβης από ακτίνες UV. Αυτές οι ίδιες ουσίες καθιστούν το πράσινο τσάι ένα σημαντικότατο αντιφλεγμονώδες εργαλείο και έχει μάλιστα την ιδιότητα να μειώνει την ποσότητα σμήγματος στο δέρμα. Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε στην καθημερινή περιποίηση του προσώπου και του σώματος. Επιλέξτε να φτιάξετε μια μάσκα λάμψης, αναμιγνύοντάς το με λεμόνι και λίγο κουρκουμά. Τέλος, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε σπρέι σε ηλιοκαμένη επιδερμίδα.
6. Γλυκόριζα
Το εκχύλισμά της κάνει θαύματα στην αντιμετώπιση της ερυθρότητας και της ροδόχρους ακμής (της χρόνιας δηλαδή ακμής των ενηλίκων). Έχει επίσης αποδειχτεί ότι μειώνει την άνιση διχρωμία στην επιδερμίδα μας, μπλοκάροντας την παραγωγή μελανίνης· έτσι, μπορεί να βοηθήσει όσους αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα μαύρων κύκλων ή διάσπαρτων μαύρων κηλίδων. Μπορείτε να βρείτε εκχύλισμα γλυκόριζας στην αγορά και να εφαρμόσετε στα σημεία που θέλετε, αφήνοντάς το για 10 λεπτά να δράσει.
7. Αλάτι
Το θαλασσινό αλάτι είναι εφοδιασμένο με πολυάριθμα μεταλλικά στοιχεία και θρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο, ασβέστιο και νάτριο, τα οποία απορροφά από το νερό, στο οποίο το βρίσκουμε. Και καθώς τα ίδια αυτά συστατικά βρίσκονται απαραιτήτως και στον οργανισμό μας, το αλάτι ενισχύει την ισορροπία τους στο δέρμα μας, αναπλάθοντας και προστατεύοντάς το. Χρησιμοποιήστε το, για να φτιάξετε διάφορες μάσκες ή scrub και συνδυάστε το με διάφορα ευεργετικά αιθέρια έλαια, όπως λάδι λεβάντας και καρύδας, αλλά και με μέλι. Θα ηρεμήσει και ανακουφίσει το δέρμα σας από ερεθισμούς και ακμή, αλλά και θα απομακρύνει νεκρά, αχρείαστα δερματικά κύτταρα.
8. Αλόη βέρα
Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η αλόη βέρα χρησιμοποιείται για να επουλώσει ηλιακά εγκαύματα, αλλά αυτή δεν είναι η μόνη ιδιότητά της. Η αλόη βέρα περιέχει αντιβακτηριδιακά συστατικά και καταπολεμά τις φλεγμονές, την ερυθρότητα και τη φαγούρα. Στην Κινέζικη παραδοσιακή ιατρική, η αλόη βέρα βοηθούσε στην αντιμετώπιση μολύνσεων και δερματικών παθήσεων. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν, μάλιστα, ότι ακόμα και η πόση της, βοηθά στην αποτοξίνωση όλου του οργανισμού. Το τζελ της περιέχει δύο κύριες ουσίες, την γιβερελίνη και την αυξίνη, οι οποίες εκτός από ενυδάτωση, συμβάλλουν και στην επούλωση ουλών από πληγές, διεγείροντας την ανάπτυξη νέων κυττάρων. Λόγω αυτής της τελευταίας ιδιότητας, μπορεί να επαναφέρει τη σφριγηλότητα στην επιφάνεια του δέρματός μας.
9. Αμυγδαλέλαιο
Ένα αιθέριο έλαιο που μυρίζει διακριτικά υπέροχα, αλλά διαθέτει και πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την επιδερμίδα μας, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται πια όλο και πιο συχνά στα προϊόντα ομορφιάς και φροντίδας. Ακολουθώντας τις ιδιότητες των ίδιων των αμυγδάλων, το λάδι τους διαθέτει αντιφλεγμονώδεις, αντιικές, αντιβακτηριδιακές και αντισηπτικές ιδιότητες. Αναμιγνύεται υπέροχα με άλλα αιθέρια έλαια για να αντιμετωπίσει την ακμή, την ξηρότητα και την ερυθρότητα. Όντας μάλιστα καταπραϋντικό, μπορεί να εφαρμοστεί και μετά από μια επίπονη αποτρίχωση. Τις κρύες και ξηρές μέρες του χειμώνα επίσης ενυδατώνει φυσικά τα σκασμένα σας χείλη.
10. Γιαούρτι
Εξαιρετικό συστατικό για τη φροντίδα του δέρματος, καθώς περιέχει γαλακτικό οξύ. Αυτό το οξύ βοηθά στην απολέπιση, φωτίζοντας την επιδερμίδα και παράλληλα ενυδατώνοντάς τη. Η συχνή χρήση του μπορεί να απαλύνει τα σημάδια γήρανσης, αλλά και τα σημάδια που αφήνει η ακμή. Εύκολο στη χρήση του, απλά εφαρμόστε μια λεπτή στρώση γιαουρτιού σε καθαρό πρόσωπο και λαιμό και ξεπλύνετε καλά μετά από 15 λεπτά. Μετά, μπορείτε να απλώσετε λίγη από την ενυδατική σας κρέμα, αν το θέλετε.