Αναγκαστική ούρηση: Πότε χρειάζεται και τι να κάνετε για να την προκαλέσετε

Υπό κανονικές συνθήκες, ένα υγιές άτομο δεν χρειάζεται να εξαναγκάσει την ούρηση. Αντιθέτως, ο οργανισμός του θα δώσει το σήμα ότι χρειάζεται να ουρήσει.

Αναγκαστική ούρηση: Πότε χρειάζεται και τι να κάνετε για να την προκαλέσετε

Υπό κανονικές συνθήκες, ένα υγιές άτομο δεν χρειάζεται να εξαναγκάσει την ούρηση. Αντιθέτως, ο οργανισμός του θα δώσει το σήμα ότι χρειάζεται να ουρήσει. Η αναγκαστική ούρηση απαιτείται μόνο σε διαδικασίες εξετάσεων, όπου χρειάζεται δείγμα.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες παθήσεις που κάνουν δύσκολη την ούρηση, όπως προβλήματα με τον προστάτη ή λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης. Σε αυτές τις συνθήκες, ένα άτομο πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια, ώστε να προσδιορίσει την υποβόσκουσα αιτία των συμπτωμάτων τους, αντί να προσπαθεί συνεχώς να εξαναγκάσει την ούρηση.

Advertisment

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το άτομο μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ούρησης με κάποια προετοιμασία, πίνοντας για παράδειγμα, αρκετό νερό πριν από ένα ιατρικό ραντεβού, όπου απαιτείται να καταθέσει δείγμα. Ωστόσο, υπάρχουν φορές όπου ένα άτομο χρειάζεται να ουρήσει, είτε για να δώσει δείγμα ή για κάποιον άλλο λόγο, αλλά δεν μπορεί να προετοιμαστεί από πριν. Παρακάτω υπάρχουν κάποιες τεχνικές και κόλπα για να προκαλέσετε την ούρηση, όταν χρειάζεται.

9 τρόποι να προκαλέσετε την ούρηση

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους ένα άτομο μπορεί να πιέσει τον εαυτό του να ουρήσει, αν το χρειαστεί. Αυτές οι τεχνικές, βέβαια, μπορεί να μη λειτουργούν για όλους. Ίσως χρειαστεί να προσπαθήσει κανείς διάφορες μεθόδους, ώστε να βρει ποια λειτουργεί καλύτερα γι’ αυτόν.

1. Χτυπήστε ελαφρά την περιοχή ανάμεσα στον αφαλό και στο ηβικό οστό

Καθώς βρίσκεστε στην τουαλέτα, μπορείτε να χτυπήσετε ελαφρά την περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στον αφαλό και στο ηβικό οστό. Χρησιμοποιώντας τις άκρες των δαχτύλων σας, μπορείτε απαλά, αλλά σταθερά να χτυπήσετε λίγο το δέρμα κοντά στην ουροδόχο κύστη κάθε 30 δευτερόλεπτα, για να ενθαρρύνετε την ούρηση.

Advertisment

2. Σκύψτε μπροστά

Αν σκύψετε λίγο μπροστά, ενώ κάθεστε, ασκείτε επιπλέον πίεση στην ουροδόχο κύστη, κάτι που ενισχύει την ανάγκη ούρησης.

3. Τοποθετήστε ένα χέρι μέσα σε ζεστό νερό

Τοποθετώντας το ένα χέρι σας σε ζεστό νερό, μπορείτε να πυροδοτήσετε την ανάγκη να ουρήσετε. Αυτό είναι πιο αποτελεσματικό, όταν βρίσκεστε ήδη στην τουαλέτα. Αν η λεκάνη βρίσκεται κοντά στον νιπτήρα, μπορείτε να αφήσετε το ζεστό νερό να τρέχει πάνω στο χέρι σας.

4. Ανοίξτε τη βρύση

Ο ήχος του τρεχούμενου νερού μπορεί να ενισχύσει την ανάγκη για ούρηση. Αν δυσκολεύεστε να ουρήσετε, ανοίξτε τη βρύση πριν προσπαθήσετε να ουρήσετε ή πατήστε το καζανάκι. Κάποιοι άνθρωποι, μάλιστα, βάζουν να ακούσουν επίτηδες ήχους τρεχούμενου νερού και ισχυρίζονται ότι έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

5. Πιείτε νερό, ενώ προσπαθείτε να ουρήσετε

Αν πιείτε νερό ή κάποιο άλλο υγρό χωρίς ζάχαρη, ενώ παράλληλα προσπαθείτε να ουρήσετε, μπορεί επίσης να ενισχύσετε την ανάγκη του οργανισμού να ουρήσει. Μπορεί να χρειαστεί να πιείτε αρκετές γουλιές, πριν κάνετε αυτή την τεχνική να λειτουργήσει. Αποφύγετε να πιείτε ροφήματα με καφεΐνη ή αλκοόλ, καθώς προκαλούν αφυδάτωση.

6. Δοκιμάστε το χειρισμό Valsalva

Ο χειρισμός Valsalva είναι όταν προσπαθείτε να πιέσετε, σαν να θέλετε να ενεργοποιήσετε το έντερό σας. Αν μάλιστα θέλετε έξτρα βοήθεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον πήχη σας για να πιέσετε το κάτω μέρος της κοιλιάς σας. Είναι καλύτερα να αποφύγετε να ασκήσετε άμεση πίεση στην ουροδόχο κύστη, καθώς αυτή μπορεί να κάνει τα ούρα να υποχωρήσουν πίσω προς τα νεφρά και να δημιουργηθεί λοίμωξη.

7. Ασκηθείτε

Οι απλές ασκήσεις, όπως το περπάτημα ή τα καθίσματα με αναπήδηση μπορούν να βοηθήσουν στην ούρηση. Πριν κατευθυνθείτε προς το μπάνιο, μπορείτε να περπατήσετε λίγο, για να προκαλέσετε την ούρηση.

8. Μασάζ στο εσωτερικό μέρος του μηρού

Τρίψτε ελαφριά την εσωτερική πλευρά του μηρού, ενώ βρίσκεστε στην τουαλέτα, για να ενεργοποιήσετε την ούρηση. Μπορείτε εναλλακτικά να κάνετε πολύ απαλό μασάζ με τα χέρια σας.

9. Χρησιμοποιήστε τεχνικές χαλάρωσης

Αν είστε νευρικοί ή αγχωμένοι για το ότι δεν μπορείτε να ουρήσετε, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιες βασικές τεχνικές χαλάρωσης για να ενθαρρύνετε την ούρηση. Κρατώντας τα μάτιά σας κλειστά, συγκεντρωθείτε στη χαλάρωση των μυών, αρχίζοντας με τα δάχτυλα και τα χέρια και επεκταθείτε ύστερα σε όλα τα άλλα μέρη του σώματος. Ο στόχος είναι να χαλαρώσετε την ουροδόχο κύστη και να προκαλέσετε ανάγκη για ούρηση.

Λόγοι για να προκαλέσετε ούρηση

Το νευρικό μας σύστημα είναι υπεύθυνο για την αποστολή σήματος, όταν η ουροδόχος κύστη είναι γεμάτη και χρειάζεται να αδειάσει. Η αίσθηση είναι συνήθως εκείνη του φουσκώματος και της πίεσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορούμε να βασιστούμε σε αυτά τα φυσικά σήματα για να καταλάβουμε πότε η ούρηση είναι αναγκαία. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που χρειάζεται οπωσδήποτε να ουρήσουμε.

Κάποιοι από τους πιο συνηθισμένους λόγους που χρειάζεται να ουρήσουμε περιλαμβάνουν:

• τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών ή φαρμάκων

• ακτινογραφία ή υπέρηχο

• ουρολογική ανάλυση και αιματολογικές εξετάσεις

• κυστεοσκόπηση

• ουροδυναμικός έλεγχος, κατά τον οποίο εξετάζουμε το πόσο αποτελεσματικά το σώμα μπορεί να αποθηκεύσει και να απομακρύνει τα ούρα.

Μετά από κάποια χειρουργεία, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει μια πάθηση, που ονομάζεται νευρογενής κύστη. Αυτή κάνει τον ασθενή να κρατά τα ούρα για μεγάλο χρονικό διάστημα ή να δυσκολεύεται πολύ να ουρήσει, επειδή δεν μπορεί να νιώσει την ουροδόχο κύστη του γεμάτη.

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό

Αν νιώθετε έντονη δυσκολία να ουρήσετε πολλές φορές μέσα στη μέρα, χρειάζεται να επισκεφθείτε έναν γιατρό. Αυτή η δυσκολία μπορεί να αποτελεί σημάδι ύπαρξης άλλων παθήσεων που απαιτούν θεραπεία, όπως λοίμωξη της ουροδόχου κύστης ή προβλήματα με τον προστάτη σας.
Αν απλά δυσκολεύεστε να ουρήσετε κάθε φορά που χρειάζεται να κάνετε μια ουρολογική εξέταση, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι έχετε και κάποιο πρόβλημα. Μπορεί απλά να έχετε ουρήσει ήδη πρόσφατα ή να είστε αγχωμένοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε τις παραπάνω τεχνικές.

Άρθρο της Cynthia Cobb, νοσηλεύτρια

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση