,

Έρευνα: Επικίνδυνη κατάρρευση του ηφαιστείου της Αίτνας στο Ιόνιο μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι

Το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης “γλιστρά” αργά προς τον ωκεανό και πρόσφατη έρευνα προειδοποιεί για πιθανή πρόκληση τσουνάμι. Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι οι

Έρευνα: Επικίνδυνη κατάρρευση του ηφαιστείου της Αίτνας στο Ιόνιο μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι

Το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης “γλιστρά” αργά προς τον ωκεανό και πρόσφατη έρευνα προειδοποιεί για πιθανή πρόκληση τσουνάμι. Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι οι αργές κινήσεις που εντοπίζουν στην νοτιοδυτική πλευρά του ηφαιστείου της Αίτνας θα μπορούσαν να κλιμακωθούν και να προκαλέσουν σταδιακή κατάρρευση στο νερό.

Ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις γειτονικές κοινότητες στη Σικελία, καθώς θραύσματα θα εισέλθουν στη θάλασσα, προκαλώντας καταστροφικά κύματα. Ωστόσο, οι ερευνητές που μελετούν την περιοχή λένε ότι το μόνο που μπορούν για τώρα να κάνουν είναι να παρατηρούν από κοντά το ενεργό ηφαίστειο, αφού δεν υπάρχει τρόπος να βρουν αν αυτή η επιτάχυνση της διαδικασίας θα γίνει σε λίγα χρόνια ή αιώνες.

Advertisment

Προηγούμενες μελέτες έχουν συμπεράνει ότι η κίνηση της Αίτνας είναι το αποτέλεσμα της εσωτερικής κίνησης του μάγματος στο ηφαίστειο, που σημαίνει ότι η κίνηση θα μπορούσε να περιοριστεί εκεί. Εντούτοις, για πρώτη φορά οι επιστήμονες τοποθέτησαν υποθαλάσσια επιστημονικά όργανα – αισθητήρες και διαπίστωσαν ότι οι πλευρές του ηφαιστείου που βρίσκονται κάτω από το νερό, μέσα σε οκτώ μόνο μέρες του Μαΐου 2017 ξαφνικά μετακινήθηκαν κατά τέσσερα εκατοστά προς τα ανατολικά.

“Το ηφαίστειο της Αίτνας είναι τεράστιο. Το υψόμετρό του είναι πάνω 3.000 μέτρα και υψώνεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας”, δήλωσε η Morelia Urlaub του γερμανικού Κέντρου Ωκεάνιων Ερευνών Geomar Helmholtz στο Κίελο. “Είναι πολύ βαρύ και μεγαλώνει συνεχώς”.

Η ίδια δηλώνει πως η μέχρι τώρα κίνησή του είναι πολύ αργή, αλλά υπάρχει κίνδυνος να επιταχυνθεί και να δημιουργήσει κατολίσθηση, η οποία φυσικά θα κινηθεί προς τη θάλασσα. Αυτό σε άλλες περιοχές του πλανήτη έχει διαπιστωθεί ότι προκαλεί τσουνάμι, το οποίο μπορεί να απειλήσει τις γειτονικές περιοχές.

Advertisment

Γύρω από την περιοχή της Αίτνας ζουν περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι, οι περισσότεροι στις ακτές του Ιονίου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τους θέσει άμεσα σε σοβαρό κίνδυνο. Για τώρα όμως οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι ασφαλείς και θα συνεχίζουν να το παρακολουθούν στενά με όλα τα μέσα που τους προσφέρει η τεχνολογία.

[toggle title="Πηγές"]

https://advances.sciencemag.org/content/4/10/eaat9700

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο Πηγή: iefimerida.gr - Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο - iefimerida.gr
Act for Earth: Πώς επιβαρύνεται το περιβάλλον από τη βιομηχανία της μόδας (βίντεο)
Ισπανία: Η Βαλένθια που ήταν «θωρακισμένη» και το φαινόμενο της «κρύας σταγόνας» που γιγαντώνει η κλιματική κρίση
Ο Άγιος Ευστράτιος αυτονομείται ενεργειακά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση