Χιλή: Θα επιβληθεί “Δελτίο Νερού” λόγω της κλιματικής αλλαγής

Δελτίο νερού έφερε η ξηρασία στη Χιλή. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την ξηρασία εδώ και 13 χρόνια!

Χιλή: Θα επιβληθεί "Δελτίο Νερού" λόγω της κλιματικής αλλαγής

Δελτίο νερού έφερε η ξηρασία στη Χιλή. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την ξηρασία εδώ και 13 χρόνια και οι αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δραστικές λύσεις, όπως η επιβολή δελτίου στο νερό στην μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας Σαντιάγκο.

Το μέτρο, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει προκαλέσει αντιδράσεις «Μια πόλη δεν μπορεί να ζήσει χωρίς νερό», τόνισε σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο κυβερνήτης της μητροπολιτικής περιοχής του Σαντιάγο, Κλαούντιο Ορέγο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου κατάσταση στα 491 χρόνια ιστορίας του Σαντιάγκο, ενώ οι πολίτες θα πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να μην υπάρχει αρκετό νερό για όλους.

Το σχέδιο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας προβλέπει τη δημιουργία συστήματος που αποτελείται από 4 βαθμίδες παρέμβασης από το πράσινο έως το κόκκινο, Ανάλογα με την κατάσταση που θα επικρατεί θα γίνονται συστάσεις προς τους πολίτες, σε δεύτερη φάση θα μειώνεται η πίεση του νερού και στο τελικό στάδιο θα γίνονται εκ περιτροπής διακοπές της ύδρευσης σε περίπου 1,7 εκατομμύρια πελάτες. Από τις διακοπές θα εξαιρούνται κάποιες περιοχές του κέντρου λόγω πληθώρας οικιακών και εταιρικών πελατών, καθώς και περιοχές που υδροδοτούνται από πηγάδια ή άλλες πηγές των δύο ποταμών.

Η απόφαση για το ποια μέτρα θα λαμβάνονται κάθε φορά θα λαμβάνεται με βάσει τα επίπεδα των υδάτων στους ποταμούς Μάιπο και Μαπότσο, οι οποίοι τροφοδοτούν κυρίως την πρωτεύουσα με νερό. Η ποσότητα στους δύο ποταμούς έχει μειωθεί λόγω της πολυετούς ξηρασίας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρχών το έλλειμμα στους ποταμούς, που υπολογίζεται σε λίτρα ανά δευτερόλεπτο, θα καθορίζει το εάν οι διακοπές της ύδρευσης θα γίνονται κάθε 12, 6 ή 4 ημέρες, σύμφωνα με τις αρχές. Όταν αποφασίζεται η επιβολή δελτίου και οι διακοπές θα γίνονται εκ περιτροπής.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Σαντιάγο που επιβάλλεται δελτίο στο νερό λόγω της δριμύτητας της κλιματικής αλλαγής», είπε ο Ορέγο. «Είναι σημαντικό οι πολίτες να κατανοήσουν ότι η κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει. Δεν είναι απλά παγκόσμια, είναι και τοπική».

Η Χιλή αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα επάρκειας υδάτινων πόρων καθώς οι αρχές υπολογίζουν ότι οι αξιοποιήσιμοι υδάτινοι πόροι της Χιλής έχουν συρρικνωθεί από 10% ως 37% την τελευταία 30ετία και ενδέχεται να μειωθούν κατά 50% ακόμη στη βόρεια και στην κεντρική Χιλή ως το 2060.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε