Η Ελλάδα κέρδισε 515 γαλάζιες σημαίες για το 2019 μετά από φετινούς ελέγχους και καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο ανάμεσα σε 47 χώρες. Ο θεσμός «Blue Flags» ξεκίνησε από τη Γαλλία το 1985 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους.
Αποτελεί ένα διάσημο σύμβολο ποιότητας και απονέμεται με αυστηρά κριτήρια μόνο σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες που διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς. Το μεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών και τουριστών συμβουλεύεται αυτή τη σημαντική λίστα.
Advertisment
Εκτός από παραλίες, γαλάζια σημαία κέρδισαν και 15 ελληνικές μαρίνες, αλλά και 4 σκάφη αειφόρου τουρισμού. Στην κατηγορία ακτές η περιοχή που κέρδισε τις περισσότερες σημαίες, 92 στο σύνολο, ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής. Για το 2019 η Ελλάδα κέρδισε το 12% των συνολικών βραβεύσεων ενώ η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε συνολικά 3.797 ακτές, 695 μαρίνες και 67 σκάφη αειφόρου τουρισμού.
Η καθαριότητα και καταλληλότητα των νερών κρίνεται μόνο κατόπιν δειγματοληπτικού ελέγχου που διεξάγεται από πιστοποιημένα εργαστήρια. Όμως, η καταλληλότητα των νερών είναι ένα από τα συνολικά 33 κριτήρια που εξετάζουν οι επιτροπές. Ανάμεσα στα κριτήρια για να δοθεί σε μια ακτή η «Γαλάζια σημαία» είναι η καθαριότητα, η οργάνωση, η πληροφόρηση, η ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, η προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής, αλλά και άλλα πολλά.
Επίσης, θα πρέπει να διασφαλίζεται η παρουσία εκπαιδευμένων, πτυχιούχων ναυαγοσωστών. Επίσης, πρέπει να διεξάγεται τακτικός καθαρισμό της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κλπ. Χρειάζεται να υπάρχουν έντυπες πληροφορίες και αναρτημένες οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή. Φυσικά, εννοείται πως δεν πρέπει να υπάρχει οποιοδήποτε ίχνος βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία και καθαρισμό.
Advertisment
Η ετήσια αναγγελία των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», έλαβε χώρα σήμερα στην Ακτή Βουλιαγμένης, παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του Τουρισμού. Η Ελλάδα παίρνει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως έχοντας κερδίσει το 12% των βραβείων.