Ένας 28χρονος άνδρας από τη Γαλλία που έμεινε παράλυτος μετά από ατύχημα κατάφερε να περπατήσει ξανά χάρη σε έναν εξωσκελετό με εντυπωσιακό τρόπο, δίνοντας ελπίδα στους τετραπληγικούς για ανάκτηση της κίνησης.
Ο ασθενής εκπαιδεύτηκε για μήνες, «καλλιεργώντας» τα εγκεφαλικά του σήματα ώστε να καταφέρει να ελέγξει ένα ψηφιακό ομοίωμα του (άβαταρ) που παρουσιαζόταν σε μια οθόνη υπολογιστή, πριν μπορέσει να χρησιμοποιήσει τη συσκευή ρομπότ για να περπατήσει. Οι επιστήμονες περιέγραψαν τα αποτελέσματα της δοκιμής ως ένα σημείο-τομή στο πεδίο αυτό της τεχνολογίας και της ιατρικής. Ο εξωσκελετός μέχρι στιγμής στηρίζεται από ιμάντες, που κρέμονται από την οροφή για ασφάλεια.
Advertisment
Οι γιατροί που διεξήγαγαν την δοκιμή είπαν πως αν και ο εξωσκελετός αυτός χρειάζεται χρόνια ακόμα για να είναι διαθέσιμος στην αγορά, έχει την σημαντική δυνατότητα να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής των ασθενών και να αυξήσει την αυτονομία τους.
Ο ασθενής ανέφερε για την εμπειρία αυτή: «Ένιωσα σαν τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι. Δεν είχα περπατήσει εδώ και δύο χρόνια. Είχα ξεχάσει πως κάποτε ήμουν ο ψηλότερος από τους περισσότερους ανθρώπους σε ένα δωμάτιο. Ήταν κάτι πολύ εντυπωσιακό».
4 χρόνια πριν η ζωή του άλλαξε για πάντα όταν έπεσε από ένα μπαλκόνι 40 μέτρων, τραυματίζοντας την σπονδυλική του στήλη και μένοντας παράλυτος από τους ώμους και κάτω. «Όταν βρίσκεσαι στη θέση, όταν δεν μπορείς να κάνεις τίποτα με το σώμα σου… Ήθελα να κάνω κάτι με τον εγκέφαλό μου», πρόσθεσε.
Advertisment
Ο Alim Louis Benabid,, καθηγητής νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου της Γκρενόμπλ και επικεφαλής αυτής της ερευνητικής πρωτοβουλίας, έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρολογίας The Lancet Neurology. Εκείνος και η ομάδα του αρχικά μελέτησαν τον εγκέφαλο του ασθενή και εντόπισαν τις δομές εκείνες που ενεργοποιούνται όταν σκέπτεται το περπάτημα ή την κίνηση των άνω άκρων του. Ύστερα, εισήγαγαν αισθητήρες σε αυτά τα συγκεκριμένα σημεία του κρανίου του.
Κάθε ένα από τα δύο εγκεφαλικά εμφυτεύματα που είχε περιείχαν 64 ηλεκτρόδια, τα οποία εντόπιζαν και συνέλεγαν τα εγκεφαλικά σήματα, μεταφέροντάς τα σε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να γίνει η αποκωδικοποίηση. Στην ουσία δηλαδή γινόταν μια μετάφραση των σκέψεων του ασθενούς σε πραγματικές κινήσεις, σαν εντολές. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτή η επιτυχία ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή αναπηρικών αμαξιδίων με δυνατότητα αυτόνομης κίνησης μέσω των σκέψεων του χρήστη, κάτι εξίσου εκπληκτικό.
[toggle title="Πηγές"]
https://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422(19)30321-7/fulltext
https://www.theguardian.com/world/2019/oct/04/paralysed-man-walks-using-mind-controlled-exoskeleton?fbclid=IwAR1ZiaOXlyQm-5jFK-YeR8T0fFtz1DNSuOhYpS7xm6OBy-Cg-FW90O5T2kg
[/toggle]