, ,

Η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου βρίσκεται στην Ελαφόνησο και μάγεψε το BBC (Βίντεο)

Το Παυλοπέτρι βρίσκεται στη Λακωνία, στο στενό της Ελαφονήσου και δίπλα στην Πούντα. Είναι μια μικρή πανέμορφη νησίδα. Εκεί εντοπίζουμε βυθισμένη εδώ και 5.000

Η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου βρίσκεται στην Ελαφόνησο και μάγεψε το BBC (Βίντεο)

Το Παυλοπέτρι βρίσκεται στη Λακωνία, στο στενό της Ελαφονήσου και δίπλα στην Πούντα. Είναι μια μικρή πανέμορφη νησίδα. Εκεί εντοπίζουμε βυθισμένη εδώ και 5.000 χρόνια την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου. Ο Νικολάς Φλέμινγκ και η επιστημονική του ομάδα ήταν οι πρώτοι που την ανακάλυψαν το 1967 και εντυπωσιάστηκαν από τη δομή που είχε. Φαίνεται ότι αποτελούταν από διώροφα σπίτια, δρόμους, ακόμα και υδρευτικό σύστημα.

Μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί ότι υπήρχαν τουλάχιστον 15 κτήρια σε βάθος 3 και 4 μέτρων και οι τελευταίες έρευνες του 2009 δείχνουν να εκτείνεται σε 9 στρέμματα. Πιθανολογείται ότι η πόλη βυθίστηκε το 1000 π.Χ. και διατηρήθηκε σε αυτή την άψογη κατάσταση λόγω του γεγονός αυτού.

Advertisment

Η έρευνα του 2009 βοήθησε σε μεγάλο βαθμό για να χαρτογραφήσει την πόλη. Είναι η πρώτη βυθισμένη πόλη που επαναδημιουργήθηκε ψηφιακά σε τρεις διαστάσεις. Η χαρτογράφηση Σόναρ με τεχνικές που αναπτύχθηκαν για στρατιωτικούς σκοπούς αλλά και για την εύρεση πετρελαϊκών κοιτασμάτων βοήθησε τις πρόσφατες έρευνες.

Από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά, τέσσερις ακόμα επιτόπιες έρευνες είχαν προγραμματιστεί, σε συνεργασία ελληνικών υπηρεσιών αλλά και διεθνών πανεπιστήμιων και επιστημόνων. Αυτές οι έρευνες περιλάμβαναν και ανασκαφές. Ένα από τα αποτελέσματα των ερευνών ήταν να αποδείξει ότι η πόλη ήταν το κέντρο μιας ακμάζουσας βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας. Επίσης, στην περιοχή βρέθηκαν πολλά μεγάλα πιθάρια από την Κρήτη, γεγονός που προδίδει πως η πόλη ήταν και μεγάλο εμπορικό λιμάνι. Το έργο της αρχαιολογικής ομάδας συγκεντρώθηκε σε ένα ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε από το BBC 2 το 2011.

Από άλλους θεωρείται ότι το Παυλοπέτρι ποντίσθηκε το 375 μ.Χ. από τον ίδιο σεισμό που κατέστρεψε και το Γύθειο. Θεωρείται ότι το παραθαλάσσιο έδαφος σε μεγάλη έκταση μετακινήθηκε και έτσι έγινε αποκοπή της τότε χερσονήσου στην οποία βρισκόταν η Όνου Γνάθος και έτσι δημιουργήθηκε το σημερινό νησί της Ελαφονήσου.

Advertisment

Ο επικεφαλής των ερευνών που προβάλλονται και στο ντοκιμαντέρ του 2011 αναφέρει ενθουσιασμένος για το αρχαιολογικό αυτό εύρημα: «Είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο όπου μπορείς κυριολεκτικά να κολυμπήσεις κατά μήκος ενός βυθισμένου δρόμου μιας αρχαίας πόλης ή να κοιτάξεις μέσα σε έναν τάφο». Το βίντεο μας «ταξιδεύει» μέχρι την περιοχή για να μας μαγέψει τόσο με τα τιρκουάζ νερά της θάλασσας, όσο και με το πόσο καθαρά φαίνονται από αέρος τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μνημείο Ζαλόγγου: Η αυτοθυσία των ηρωίδων Σουλιωτισσών που έπεσαν «εν χορώ» (βίντεο)
Μετεωροειδές έπεσε σε περιοχή των Ιωαννίνων - Δείτε το βίντεο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Urban_Stripes--8copy
Προϊστορικός Οικισμός Δισπηλιού: Ο λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 5000 π.Χ (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση