Σε όλο τον κόσμο, 19 εμβόλια έχουν λάβει έγκριση επείγουσας χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές σε τουλάχιστον μία χώρα.
Ωστόσο, ένα ζήτημα συνεχίζει να απασχολεί το ευρύ κοινό και τους ειδικούς στον τομέα της υγείας: Ποιες παρενέργειες μπορεί να προκαλέσουν αυτά τα εμβόλια, πόσο συχνά και υπό ποιες συνθήκες; Οι συνήθως αναφερόμενες παρενέργειες στους διάφορους τύπους εμβολίων περιλαμβάνουν πυρετό, κόπωση, πονοκεφάλους και πόνους στο σώμα.
Advertisment
Οι σοβαρές παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες και οι εθνικοί και διεθνείς οργανισμοί υγείας συνεχίζουν να συλλέγουν και να παρακολουθούν τις αναφορές σχετικά με τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες.
Ωστόσο, καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν σε όλο τον κόσμο, ορισμένοι έχουν επισημάνει μια πιθανή παρενέργεια που τροφοδοτεί τις υπάρχουσες συζητήσεις σχετικά με το χάσμα δεδομένων μεταξύ των δύο φύλων στην ιατρική έρευνα: αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο.
Έχουν υπάρξει πολλές μεμονωμένες αναφορές για αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο των ανθρώπων μετά τη λήψη του εμβολίου, ωστόσο τα δεδομένα σχετικά με τη συχνότητα αυτού του φαινομένου είναι προς το παρόν ελάχιστα. Οι πληροφορίες που έλαβαν οι Times αναφέρουν ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Οργανισμός Ρύθμισης Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας έλαβε σχεδόν 4.000 αναφορές για αλλαγές στην περίοδο γυναικών μετά από ένα εμβόλιο κατά του COVID-19 έως τις 17 Μαΐου 2021.
Advertisment
Από αυτές, 2.734 περιπτώσεις συνέβησαν μετά το εμβόλιο της AstraZeneca, 1.158 συνέβησαν μετά το εμβόλιο της Pfizer και 66 συνέβησαν μετά το εμβόλιο της Moderna. Λόγω αυτών των αναφορών, έχουν προκύψει πολλά ερωτήματα. Πώς μπορεί να αλλάξει ο εμμηνορροϊκός κύκλος ενός ατόμου μετά από ένα εμβόλιο; Πρόκειται πραγματικά για παρενέργειες που σχετίζονται με τον ίδιο τον εμβολιασμό ή οφείλονται στο άγχος και σε άλλες αλλαγές στη ζωή που μπορεί να συμπίπτουν με τη λήψη του εμβολίου;
Για να μάθει περισσότερα, το Medicalnewstoday μίλησε δύο ερευνήτριες που μελετούν επί του παρόντος τη σχέση μεταξύ των εμβολίων και των αλλαγών στην περίοδο: Η Dr. Katharine Lee, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Επιστημών Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο St. Louis, MO, και η Dr. Kathryn Clancy, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στην Urbana-Champaign.
Έντονη περίοδο και αιμορραγία
Οι Dr. Lee και Clancy αποφάσισαν να διερευνήσουν το φαινόμενο των αλλαγών της περιόδου μετά το εμβόλιο, αφού και οι δύο βίωσαν κάποιου είδους αλλαγή στον εμμηνορροϊκό τους κύκλο. «Αυτό συνέβη πρώτα σε μένα και απευθύνθηκα σε κάποιες φίλες μου που ήξερα ότι είχαν εμβολιαστεί και τις ρώτησα αν είχαν παρατηρήσει κάτι και κάποιες από αυτές παρατήρησαν ότι η περίοδός τους ήταν λίγο χειρότερη από το συνηθισμένο […], ή άνθρωποι που κανονικά δεν έχουν περίοδο [παρατήρησαν] ότι είχαν κράμπες ή λίγες κηλίδες, τις οποίες κανονικά δεν θα είχαν […]», εξήγησε Dr. Lee.
Όταν η Dr. Clancy βίωσε επίσης αλλαγές στην περίοδο μετά το εμβόλιο της, μοιράστηκε την εμπειρία της σε ένα νήμα στο Twitter, το οποίο απέκτησε γρήγορα απήχηση. Στη συνέχεια, οι Dr. Lee και Clancy δημιούργησαν μια διαδικτυακή έρευνα για να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα σχετικά με τις αντιδράσεις. Η έρευνά τους βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι ερευνήτριες δεν έχουν στοιχεία σχετικά με το πόσο συχνά μπορεί να εμφανίζονται αλλαγές στην περίοδο μεταξύ όσων κάνουν το εμβόλιο και προειδοποιούν επίσης ότι η εμπειρία τέτοιων αλλαγών δεν είναι καθολική, όπως ακριβώς το να εμφανίζουν πυρετό και πονοκέφαλο δεν είναι καθολική αντίδραση στο εμβόλιο. Στην πραγματικότητα, ως επί το πλείστων, το πιο κοινό είναι στην πραγματικότητα να μην συμβαίνει τίποτα απολύτως.
Ωστόσο, μεταξύ των ατόμων που αντιμετωπίζουν αυτή την παρενέργεια, φαίνεται ότι το πιο συνηθισμένο είναι ότι η περίοδός τους είναι πιο βαριά, μερικές φορές μεγαλύτερη σε διάρκεια, και για τα άτομα που δεν έχουν επί του παρόντος έμμηνο ρύση επειδή λαμβάνουν ειδικά αντισυλληπτικά ή είναι τρανσέξουαλ και λαμβάνουν ορμόνες ή είναι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αναφέρεται επίσης το φαινόμενο της αιμορραγίας.
Πώς μπορεί να εξηγείται το φαινόμενο
Μέχρι στιγμής, παραμένει ασαφές ποιοι είναι οι βιολογικοί μηχανισμοί πίσω από αυτές τις αλλαγές της περιόδου και ποιες κινδυνεύουν περισσότερο να τις βιώσουν. Οι Δρ Lee και Clancy δεν έχουν ακόμη καταλάβει αν υπάρχουν ή όχι παράγοντες που σχετίζονται με την πιθανότητα να εμφανίσει κανείς αλλαγή στον εμμηνορροϊκό κύκλο μετά τη λήψη του εμβολίου. Ωστόσο, εξετάζουν ορισμένες υποθέσεις.
Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα ότι τα σώματα που έχουν περισσότερους εμμηνορροϊκούς κύκλους, βασικά, άρα οι ηλικιωμένες γυναίκες, όσες έχουν περάσει εγκυμοσύνη κλπ., υπάρχει μια πιθανότητα μπορεί να έχουν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν βαρύτερες περιόδους μετά το εμβόλιο, απλώς και μόνο επειδή το αγγειακό σύστημα της μήτρας θα είναι πολύ πιο εδραιωμένο/
Οι ερευνήτριες ανέφεραν επίσης ότι το μοναδικό «κοκτέιλ» ορμονών ενός ατόμου μπορεί να παίζει ρόλο στο πώς βιώνει την περίοδο μετά από ένα εμβόλιο. Η ύπαρξη υψηλού επιπέδου οιστρογόνων μπορεί να αποτελούν παράγοντα.
Αναφέρουν επίσης ότι η κορτιζόλη, η λεγόμενη ορμόνη του στρες, θα μπορούσε να επηρεάσει την περίοδο και ότι οι αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο μπορεί να μην είναι απάντηση στα εμβόλια COVID-19 αλλά στα αυξημένα επίπεδα στρες.
Κάποιοι ειδικοί διατυπώνουν τη θεωρία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ευθύνονται υποκείμενα αυτοάνοσα προβλήματα: Τα εμβόλια βασίζονται στο ανοσοποιητικό μας σύστημα για να οργανώσει μια ανοσολογική απόκριση και να παράγει αντισώματα που θα μας προστατεύσουν από τον ιό. Εάν έχουμε έντονη απόκριση ή παρενέργειες, θα μπορούσαν να υπάρχουν μη ανιχνεύσιμα προβλήματα. Εντούτοις, αλλαγές στην έμμηνο ρύση συμβαίνουν και σε μη εμβολιασμένα άτομα για διαφορετικούς λόγους, άρα ίσως να συντρέχουν διάφορες συνθήκες στις αναφορές αυτές.
Οι ερευνητές αναφέρουν πως χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω έρευνες πάνω στο θέμα για να εξεταστούν σοβαρά οι αναφορές αυτές, αλλά και να συμπεριληφθούν στις κλινικές μελέτες ομάδες γυναικών σε εμμηνόπαυση, ώστε να ελεγχθούν διάφορες παράμετροι. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές είναι αναφορές για μικρές, απόλυτα ακίνδυνες αλλαγές στην περίοδο εκείνου του μήνα (και όχι των επόμενων) και δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως σοβαρή περίπτωση που να αφορά σε αυτή τη σχέση.
Πηγή:
www.medicalnewstoday.com/articles/can-covid-19-vaccines-affect-periods