Πώς να γίνουμε πιο ανοιχτοί σε νέες αντιλήψεις και εμπειρίες

Η στιγμή που σταματάμε να μαθαίνουμε είναι η στιγμή που σταματάμε να αναπτυσσόμαστε.

Πώς να γίνουμε πιο ανοιχτοί σε νέες αντιλήψεις και εμπειρίες

«Να είσαι ανοιχτόμυαλος/η». Έχετε ξανακούσει αυτή τη φράση; Ίσως κάποιος στενός σας φίλος ή το έτερον ήμισυ να την ανέφερε. Ίσως και να γνωρίζετε ότι δυσκολεύεστε με αυτό. Όμως, τι σημαίνει στην πραγματικότητα να είναι κανείς ανοιχτόμυαλος; Και είναι κάτι που μαθαίνεται;

Το να γίνετε πιο ανοιχτοί σαν άνθρωποι δεν είναι και η πιο εύκολη διαδρομή. Περιλαμβάνει την απόρριψη των προκαταλήψεών μας, την εξερεύνηση νέων και συγκρουσιακών ιδεών και πολλά άλλα.

Advertisment

Γιατί είναι σημαντικό να είμαστε ανοιχτοί σε νέες αντιλήψεις και εμπειρίες

Η στιγμή που σταματάμε να μαθαίνουμε είναι η στιγμή που σταματάμε να αναπτυσσόμαστε. Είναι πολλοί εκείνοι που αρχίζουν να σκύβουν στα τετριμμένα και να χτίζουν τείχη γύρω από τις πεποιθήσεις τους – δημιουργώντας μάλιστα ιστορίες μέσα στο μυαλό τους για να τις υποστηρίξουν.

Τα καλά νέα είναι ότι αν διαβάζετε αυτό το άρθρο, πιθανώς είστε ανοιχτοί στο να έχετε ανοιχτό νου. Γιατί όμως, να μπούμε σε αυτό τον κόπο; Παραδόξως, το να είμαστε ανοιχτοί άνθρωποι, είτε αυτό σημαίνει να είμαστε πιο ανοιχτόμυαλοι στον εργασιακό χώρο είτε στην προσωπική μας ζωή, έχει μερικά ισχυρά οφέλη, όπως:

– Μας μαθαίνει νέα πράγματα για τον εαυτό και τον κόσμο

Advertisment

– Προσφέρει την ευκαιρία νέων εμπειριών

– Βοηθά να αναπτυχθούμε σε προσωπικό επίπεδο

– Γινόμαστε ψυχικά ανθεκτικοί και δυνατοί

– Αποκτούμε νέες γνώσεις

– Καθοδηγούμαστε προς έναν πιο αισιόδοξο τρόπο ζωής

Στην πραγματικότητα, η αρνητικότητα συνδέεται στενά με τον στενό τρόπο σκέψης, όπου δεν υπάρχουν περιθώρια αμφισβήτησης των πεποιθήσεων. Μερικές λέξεις και φράσεις μπορεί να έρθουν στο μυαλό μας εδώ, όπως το πείσμα, η έλλειψη συμπόνιας και ενσυναίσθησης και άλλοι λόγοι για τους οποίους ίσως ορισμένοι άνθρωποι συμπεριφέρονται και λειτουργούν με αυτό τον τρόπο.

Το να είστε ανοιχτόμυαλοι συνεπάγεται ένα επίπεδο ενσυναίσθησης και συμπόνιας. Αυτός είναι στην πραγματικότητα ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι τύποι προσωπικότητας είναι πιο πιθανό να είναι εκ φύσεως πιο ανοιχτοί σε άλλες απόψεις εκτός της δικής τους. Το να γίνετε πιο ανοιχτοί έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύσει την καριέρα σας προς τα εμπρός και να εμβαθύνει τις σχέσεις σας με περισσότερους από έναν τρόπους. Πώς μπορείτε λοιπόν να αξιοποιήσετε αυτή τη δύναμη; Ως επί το πλείστον, όλα εξαρτώνται από τη νοοτροπία σας.

Πώς να γίνουμε πιο ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες και αντιλήψεις

Το να μάθουμε να είμαστε πιο ανοιχτοί μπορεί να περιλαμβάνει την αξιολόγηση πραγμάτων που νομίζαμε ότι ξέραμε. Αυτό είναι ένα δύσκολο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσουν κάποιοι, αφού ο εαυτός τους και η ταυτότητά τους είναι τόσο στενά συνδεδεμένες με αυτές τις σκέψεις. Ωστόσο, το να γνωρίζετε ότι μπορείτε να διατηρήσετε την αίσθηση του εαυτού σας και να είστε ευέλικτοι με τον τρόπο που σκέφτεστε αξίζει να σημειωθεί εδώ.

1. Αμφισβητούμε τις προκαταλήψεις επιβεβαίωσης

Η προκατάληψη επιβεβαίωσης αναφέρεται στην ανθρώπινη τάση να ερμηνεύουμε, να αναζητούμε και να ευνοούμε τις πληροφορίες με τρόπο που να επιβεβαιώνει αυτό που ήδη πιστεύουμε. Αυτό συχνά συνεπάγεται την αγνόηση οτιδήποτε άλλου λέει κάτι διαφορετικό.

Όταν λαμβάνετε νέες πληροφορίες, είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε αυτές τις προκαταλήψεις και να τις ξεπερνάτε. Αμφισβητήστε τις δικές σας πεποιθήσεις και τις δικές σας σκέψεις. Σίγουρα, μπορεί να ταρακουνήσει τον κόσμο σας για ένα δευτερόλεπτο.

2. Κάνουμε περισσότερες ερωτήσεις

Ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στις συγκρούσεις είναι η ανάγκη μας να προωθήσουμε τη δική μας αφήγηση. Ξοδεύουμε τόσο πολύ χρόνο προσπαθώντας να εκφράσουμε τον εαυτό μας και την άποψή μας που αποτυγχάνουμε να αμφισβητήσουμε οτιδήποτε, είτε αυτό σημαίνει να αμφισβητήσουμε τον εαυτό μας είτε να ζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες από τους άλλους ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε. Όταν σας παρουσιάζονται νέες πληροφορίες, προσπαθήστε να κάνετε περισσότερες ερωτήσεις.

3. Σκεφτόμαστε πριν αντιδράσουμε

Όταν κάποιος λέει κάτι αντίθετο με τις πεποιθήσεις μας, μπορεί αρχικά να αντιδράσουμε ή και να αμυνθούμε. Ωστόσο, μερικές φορές, αυτό δεν είναι σωστό. Στην πραγματικότητα, αυτός ο τρόπος αντίδρασης δείχνει στο άλλο άτομο ότι δεν είμαστε πρόθυμοι να κατανοήσουμε ή να ακούσουμε τις απόψεις ή την προοπτική του. Στις σχέσεις και στον εργασιακό χώρο, αυτό μπορεί να ενισχύσει τη δυσπιστία και την ολική διακοπή της επικοινωνίας. Έτσι, αν χρειάζεστε χρόνο προτού αντιδράσετε, πάρτε τον.

Σκεφτείτε τη γνώμη του άλλου ατόμου ή αυτή τη νέα πληροφορία. Κάντε περισσότερες ερωτήσεις πάνω σε αυτή. Αντιμετωπίστε τις προκαταλήψεις σας. Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά μπορούν να προκύψουν τόσα πολλά από αυτό.

4. Αναπροσαρμόζουμε τα αρνητικά μοτίβα σκέψης

Ο εγκέφαλος είναι φτιαγμένος για να μας βοηθά να επιβιώνουμε, όπως και διάφοροι άλλοι μηχανισμοί και διαδικασίες στο σώμα και το μυαλό. Από εξελικτική άποψη, δεν έχουμε εξελιχθεί τόσο πολύ πέρα από τους προγόνους μας κυνηγούς-συλλέκτες.

Ευτυχώς, η συνειδητοποίησή μας αυτή μας επιτρέπει να πάμε πολύ μακρύτερα. Ενώ ο εγκέφαλος μπορεί να προσπαθήσει να διαχωρίσει τα πράγματα και να επισημάνει τις αρνητικές πτυχές, εμείς μπορούμε να επιλέξουμε αν θα ακολουθήσουμε αυτή τη γραμμή σκέψης. Αντ’ αυτού, μπορείτε να την αμφισβητήσετε. Ποιος είναι ένας άλλος τρόπος να σκεφτείτε την κατάσταση; Πώς μπορείτε να τη δείτε πιο θετικά;

Πηγή:

dailylife.com/article/open-minded

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το Ξενοδοχείο των Συναισθημάτων: Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της συναισθηματικής νοημοσύνης
Γιατί δεν μπορώ να αλλάξω τις συνήθειές μου; Οι λόγοι πίσω από την αντίσταση και πώς να τα καταφέρουμε
Η ύπαρξη δύο αξιόπιστων ανθρώπων στη ζωή μας είναι το μυστικό της ευτυχίας
Άγχος και αγοραφοβία: Το τραύμα, το σώμα και τα εμπόδια πίσω από την αλλαγή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση