Μια επαναστατική ιδέα για ένα ανθεκτικό στις πλημμύρες «πλωτό σπίτι» σχεδιάστηκε από φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ιδέα είναι ότι το σπίτι θα επιπλέει κάθε φορά που πλησιάζει μια πλημμύρα και θα προστατεύει τους ανθρώπους για τουλάχιστον έξι εβδομάδες κατά τη διάρκεια καταστροφικών καιρικών φαινομένων. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αποθηκευτικός χώρος για τρόφιμα, νερό, φάρμακα και προϊόντα υγιεινής και αναπτύσσεται για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα στις καταστροφές στις τοπικές κοινότητες.
Advertisment
Ο σχεδιασμός κέρδισε μια θέση στην πρώτη εξάδα του διεθνούς διαγωνισμού HUMLOG Global Disaster Preparedness Competition. Η ιδέα προήλθε μετά από τις πρόσφατες ακραίες πλημμύρες στο Βιετνάμ. Σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών (UNDRR), παγκοσμίως σχεδόν 70 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από πλημμύρες κάθε χρόνο.
Το Βιετνάμ είναι μία από τις πιο επιρρεπείς σε καταστροφές χώρες στον κόσμο. Λόγω της ακτογραμμής μήκους 3440 χιλιομέτρων και της ποικιλόμορφης και πολύπλοκης τοπογραφίας, η χώρα βιώνει πολυάριθμους φυσικούς κινδύνους.
«Λόγω των εποχιακών πλημμυρών που συμβαίνουν κάθε χρόνο και οι οποίες αναγκάζουν πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα πλημμυρισμένα και κατεστραμμένα σπίτια τους και να απομακρυνθούν σε υψηλότερο σημείο, η ομάδα μας δημιούργησε μια καινοτόμα λύση», λέει ο επικεφαλής φοιτητής του έργου Duc Toan Nguyen.
Advertisment
Πώς επιπλέει το σπίτι
Το σπίτι είναι συνδεδεμένο με τέσσερις ατσάλινους πασσάλους στήριξης, οι οποίοι σταθεροποιούν τη δομή σε ένα σημείο. Στη συνέχεια, πολλαπλά ανακυκλωμένα πλαστικά βαρέλια δένονται κάτω από το ισόγειο, ενώ οι τοίχοι και η οροφή κατασκευάζονται με γαλβανισμένα μεταλλικά φύλλα.
Έτσι, σε περίπτωση πλημμύρας, τα πλαστικά βαρέλια θα δώσουν στο σπίτι μια ικανότητα που μοιάζει με σχεδία να επιπλέει πάνω από τα νερά που ανεβαίνουν. Ο Duc εξηγεί ότι ο σχεδιασμός του σπιτιού «μας πρόσφερε μια νέα αντίληψη των ανθρωπιστικών logistics – αλλά και ενεργοποίησε τις επιχειρηματικές μας ικανότητες για να δημιουργήσουμε καινοτόμες λύσεις για όσους έχουν ανάγκη».
«Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν απαιτείται κανένας αρχιτέκτονας, καθώς ο σχεδιασμός είναι απλός, εύκολος να ακολουθηθεί και διαχειρίσιμος από έμπειρους εργάτες», συνεχίζει.
Ποιες άλλες λύσεις για το κλίμα προσφέρθηκαν
Η ομάδα από το Coventry Business School, με επικεφαλής τους Duc Toan Nguyen, Oluwadamilola Gbuyiro, Jesse David Mamodu και Pauline Nalumango, υπέβαλε την ιδέα στον παγκόσμιο διαγωνισμό HUMLOG Challenge Global Disaster Preparedness Competition μαζί με μερικές από τις κορυφαίες σχολές επιχειρήσεων του κόσμου. Στους αντιπάλους τους περιλαμβάνονταν η Σχολή Διοίκησης Sloan του MIT και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Queensland της Αυστραλίας.
«Παρόλο που η ομάδα μας δεν κέρδισε, ο διαγωνισμός βελτίωσε σημαντικά τις δεξιότητές μας στην ομαδική εργασία, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τη μελλοντική μας σταδιοδρομία», προσθέτει ο Duc.
Η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο πήρε το πρώτο βραβείο, αξίας 5.000 δολαρίων (4.435 ευρώ), για τη λύση τους που αφορούσε τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας στον μετριασμό και την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκαλούνται από το κλίμα στη Μοζαμβίκη. Η λύση ήταν ένα «κιτ ανθεκτικότητας» το οποίο δινόταν σε ανθρώπους επί τόπου που αγωνίζονταν να αποκτήσουν πρόσβαση σε τρόφιμα μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Το κιτ βοήθησε στην παροχή σπόρων καλλιέργειας, ερμητικά σφραγισμένων σακουλών με τρόφιμα και – κυρίως – ενός εγχειριδίου εκκένωσης σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.
Πηγή:
www.euronews.com/green/2022/01/25/students-design-a-floating-house-to-save-people-from-floods