, ,

Σύνδρομο long COVID: Οι αλλοιώσεις που προκαλεί στον εγκέφαλο (μελέτη)

Αν και η COVID-19 προσβάλλει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα, ωστόσο επηρεάζει δυσμενώς και τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Αν και η COVID-19 προσβάλλει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα, ωστόσο επηρεάζει δυσμενώς και τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ακόμη κα στις περιπτώσεις που εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα, προκαλεί συρρίκνωση του όγκου του, αλλοιώσεις στους ιστούς του και απώλεια φαιάς ουσίας, μεγαλύτερη από αυτή που παρατηρείται σε άτομα που δεν έχουν νοσήσει από κορωνοϊό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ σχεδόν 40.000 ασθενών που νοσηλεύτηκαν από κορωνοϊό σε ΗΠΑ και Ευρώπη, περίπου το 11% θεωρήθηκε ύποπτο για επιπλοκές στον εγκέφαλο και υποβλήθηκε σε αξονική και μαγνητική τομογραφία.

Advertisment

Μια νέα, ενδιαφέρουσα μελέτη, αυτή τη φορά σχετικά με τις αλλοιώσεις που προκαλεί στον εγκέφαλο το σύνδρομο long-COVID έκαναν ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με επικεφαλής την Michelle Monje, καθηγήτρια Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Stanford των ΗΠΑ, με εξειδίκευση στη νεύρο-ογκολογία.

Η μελέτη που αναρτήθηκε στη βιβλιοθήκη Pubmed ως προ-δημοσιευμένο άρθρο (preprint), είχε ως στόχο να ανιχνεύσει και να περιγράψει τις παθολογοανατομικές αλλοιώσεις που μπορεί να επιφέρει ο ιός SARS-CoV-2, στους εγκεφάλους των ασθενών με σύνδρομο long-COVID.

Advertisment

Μελετώντας, οι ερευνητές, τους εγκεφάλους πειραματόζωων που είχαν προσβληθεί από τον ιό SARS-CoV-2, διαπίστωσαν, λίγες μέρες μετά τη νόσηση, και χωρίς ο ιός να έχει εισχωρήσει στους εγκεφάλους τους, τις παρακάτω αλλοιώσεις: αντιδραστική φλεγμονή στη μικρογλοία της λευκής ουσίας του εγκεφάλου και αύξηση κυτταροκινών και χυμοκινών στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Μέχρι κα επτά εβδομάδες μετά τη λοίμωξη, παρατήρησαν απώλεια μυελίνης, μείωση ολιγοδενδροκυττάρων και επηρεασμένη νευρογένεση στους ιπποκάμπους των πειραματόζωων.

Εκτός από τα παραπάνω, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν αλλοιώσεις που ανιχνεύθηκαν στους εγκεφάλους των πειραματόζωων και στους εγκεφάλους ασθενών με σύνδρομο long-COVID, οι οποίοι είχαν μάλιστα νοσήσει με ήπια αρχική COVID-19.

Η αύξηση της αντιδραστικότητας της μικρογλοίας και των επιπέδων ιδιαίτερα της χυμοκίνης CCL11, η οποία χαρακτηριστικά σχετίζεται με τη νευρωνική ανάπλαση και τις νοητικές λειτουργίες, ήταν εμφανής στους ασθενείς με long-COVID σύνδρομο που εκδηλώθηκε με νοητική δυσλειτουργία (COVID-fog), συγκριτικά με τους ασθενείς που είχαν διαφορετικές εκδηλώσεις του long-COVID συνδρόμου.Αξίζει να αναφερθεί ότι τέτοιου είδους αλλοιώσεις παρουσιάζουν και οι εγκέφαλοι καρκινοπαθών, που λαμβάνουν ισχυρές αντικαρκινικές θεραπείες.

Οι ασθενείς εμφανίζουν νοητικές διαταραχές, δυσκολία στη συγκέντρωση και την προσοχή, επιβράδυνση στην ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών και διαταραχές στη μνήμη (Chemo-fog).

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η COVID-fog και η Chemo-fog έχουν παρόμοια παθολογοανατομικά χαρακτηριστικά και ίσως, κάποια στοιχεία που αφορούν την παθογένεια των συνδρόμων να είναι κοινά.

Ωστόσο, δεν γνωρίζουν αν αυτές οι μικρές αλλαγές που παρατηρούνται στο σύνδρομο long-COVID, μπορεί να παραμείνουν, και σε βάθος χρόνου, να έχουν κάποιο σημαντικό αντίκτυπο στη λειτουργικότητα των ασθενών.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Πώς η θεραπεία μέσω της φύσης βοηθά την ψυχική μας υγεία
Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση