Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ήλθαν στο φως κατά τη διάρκεια των εργασιών ανοικοδόμησης στoν καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων (Notre Dame), μετά τις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς τον Απρίλιο του 2019.
Advertisment
Ενώ οι εργασίες μεγάλης κλίμακας για την ανοικοδόμηση του ναού συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κάτω από τον καθεδρικό ναό τάφους, μια μία σαρκοφάγο από μόλυβδο, η οποία σώζεται πλήρως και χρονολογείται από τον 14ο αιώνα.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας, οι χώροι ταφής χαρακτηρίζονται ως «αξιοσημείωτης επιστημονικής αξίας» και αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των προπαρασκευαστικών εργασιών για την ανοικοδόμηση του καμπαναριού της αρχαίας εκκλησίας στο κεντρικό σημείο, όπου το σταυροθόλιο διασταυρώνεται με τον κυρίως ναό.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η σαρκοφάγος κατασκευάστηκε για κάποιον ανώτερο αξιωματούχο τον 14ο αιώνα, μετά την ανέγερση του καθεδρικού ναού. Αν επιβεβαιωθεί αυτό, θα πρόκειται για ένα πραγματικά εντυπωσιακό εύρημα.
Advertisment
Κάτω από το δάπεδο του ναού βρέθηκαν επίσης τμήματα ζωγραφισμένων γλυπτών, τα οποία αναγνωρίστηκαν ως τμήματα του αρχικού τέμπλου που χώριζε την αγία τράπεζα από τον κυρίως ναό.
Με τη βοήθεια ειδικής μίνι κάμερας η ομάδα των αρχαιολόγων εξέτασε το εσωτερικό της σαρκοφάγου και όπως ανάφερε ο επικεφαλής, Christophe Besnier, μπορεί κανείς να διακρίνει κομμάτια υφάσματος, μαλλιά και ένα μαξιλάρι από φύλλα στην κορυφή του κεφαλιού, το οποίο ανήκε στο τελετουργικό της ταφής των θρησκευτικών ηγετών.
Μάλιστα η ύπαρξη φυτικών στοιχείων στο εσωτερικό της σαρκοφάγου, σημαίνει καλές συνθήκες διατήρησης.
Η ανακάλυψη της σαρκοφάγου θα συμβάλει στη βελτίωση της κατανόησης των ταφικών εθίμων του μεσαίωνα, δήλωσε ο Dominique Garcia του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαιολογικών Ερευνών.
Οι ανακαλύψεις έγιναν στο πλαίσιο προληπτικής ανασκαφικής επιχείρησης, η οποία ήταν απαραίτητη πριν από την τοποθέτηση σκαλωσιάς για την ανακατασκευή του καμπαναριού του ναού.
Υπενθυμίζεται ότι ο ναός της Παναγίας των Παρισίων, που αποτελεί ίσως το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο της πόλης του Παρισιού, είναι προγραμματισμένο να ανοίξει ξανά το 2024.