,

WWF: Περισσότερες από εκατό παραλίες της χώρας μας είναι υιοθετημένες

Σύμφωνα με το WWF, 97 εθελοντικές ομάδες, υιοθέτησαν 110 παραλίες σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Αποτσίγαρα-γόπες, πλαστικά κομμάτια αντικειμένων από 2,5 έως 50 εκατοστά, καπάκια μπουκαλιών νερού και ποτών και πλαστικά καλαμάκια, συνθέτουν το προφίλ της πλαστικής ρύπανσης στις ελληνικές παραλίες. Μάλιστα μαζί με τα μικρά κομμάτια από φελιζόλ αποτελούν τα πιο κοινά απορρίμματα που θα συναντήσει κανείς στις παραλίες της χώρας.

Advertisment

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τον απολογισμό του προγράμματος «Υιοθέτησε μια παραλία» που υλοποιεί WWF με τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, σε συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις.

Στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία» οι πολίτες καλούνται να «υιοθετήσουν» παραλίες ή περιοχές του παράκτιου χώρου, με σκοπό να συγκεντρωθούν ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία σχετικά με την παράκτια και την πλαστική ρύπανση και απώτερο στόχο την καταπολέμησή της. Δεν πρόκειται για απλό πρόγραμμα μεμονωμένων καθαρισμών παραλίας αλλά για πρόγραμμα παρακολούθησης της παράκτιας ρύπανσης, σύμφωνα με έγκριτα επιστημονικά πρωτόκολλα και παράλληλη καταγραφή δεδομένων.

110 οι υιοθετημένες παραλίες

Advertisment

Το πανελλήνιας εμβέλειας πρόγραμμα που στηρίζεται στη βοήθεια των πολιτών, συμπλήρωσε τον Απρίλιο συμπλήρωσε έναν χρόνο ζωής. Στο χρονικό διάστημα αυτό κατέγραψε συμπεράσματα που δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με την πλαστική ρύπανση στη χώρα μας, η οποία αποτελεί υπαρκτό πρόβλημα που μας αφορά όλους.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε επίσημα τον Μάιο του 2021 και μέσα σε έναν μόλις χρόνο, έτυχε θετικής αποδοχής από πολίτες και οργανώσεις από ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το WWF, στον ένα χρόνο λειτουργίας του το πρόγραμμα προσέλκυσε το ενδιαφέρον 97 εθελοντικών ομάδων, οι οποίες υιοθέτησαν 110 παραλίες σε διάφορες περιοχές της χώρας. Με τον τρόπο αυτό ανέλαβαν την καταγραφή, αλλά και τον καθαρισμό των πλαστικών απορριμμάτων.

Οι εθελοντικές ομάδες κατέγραψαν συνολικά 126.410 απορρίμματα (αντικείμενα μεγέθους άνω των 2,5 εκ.), τα οποία ανασύρθηκαν από περίπου 11.000μ ακτογραμμής.

Πάνω από τα όρια οι μετρήσεις

Τα ποσοστά της πλαστικής ρύπανσης χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα υψηλά στη χώρα μας, καθώς στην παραλία που καταγράφηκαν τα περισσότερα απορρίμματα ο αριθμός των ήταν 248 φορές μεγαλύτερος ανά 100 μέτρα ακτογραμμής, όταν η ελάχιστη τιμή που ορίζει η οδηγία πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική ως ανώτατη οριακή τιμή είναι 20 απορρίμματα ανά 100 μέτρα. Όμως και στην παραλία όπου καταγράφηκαν τα λιγότερα απορρίμματα, ο αριθμός των ευρημάτων ξεπερνούσε κατά πολύ το ελάχιστο αυτό όριο -σχεδόν διπλάσιος-, κάτι που δηλώνει το μέγεθος της πλαστικής ρύπανσης στις ελληνικές ακτές.

Το πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία» συνεχίζεται και όποιος επιθυμεί να δηλώσει συμμετοχή, μπορεί να επικοινωνήσει στο adoptabeach@wwf.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το Ξενοδοχείο των Συναισθημάτων: Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της συναισθηματικής νοημοσύνης
Γιατί δεν μπορώ να αλλάξω τις συνήθειές μου; Οι λόγοι πίσω από την αντίσταση και πώς να τα καταφέρουμε
Η ύπαρξη δύο αξιόπιστων ανθρώπων στη ζωή μας είναι το μυστικό της ευτυχίας
Άγχος και αγοραφοβία: Το τραύμα, το σώμα και τα εμπόδια πίσω από την αλλαγή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση