«Πυθαγόρεια Ανασκόπηση»: Άσκηση για να επανεξετάζουμε την ημέρα μας και να γίνουμε παρατηρητές του εαυτού μας

Η προσωπική ανάπτυξη και ενασχόληση με τον εαυτό μας, είναι πραγματικά το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας.

«Πυθαγόρεια Ανασκόπηση»: Άσκηση για να επανεξετάζουμε την ημέρα μας και να γίνουμε παρατηρητές του εαυτού μας

Συνήθως όταν η ζωή φέρνει τα πάνω κάτω ή περνάμε κάποιες δύσκολες περιόδους, στρεφόμαστε στην εσωτερική ενδοσκόπηση και αναζήτηση. Είναι οι πιο συνήθεις περίοδοι για να ασχοληθούμε με το μέσα και το είναι μας, καθώς η καθημερινότητα μας κάνει να ξεχνάμε το πιο σημαντικό μας κομμάτι στη ζωή: τον εαυτό μας.

Κι όταν λέμε το πιο σημαντικό κομμάτι, μιλάμε για θετικό εγωισμό. Την εστίαση δηλαδή στο να είμαστε καλά, όχι με την αρνητική έννοια αλλά υπό το πρίσμα του να είμαστε καλά ώστε κατ’ επέκταση να είμαστε καλά και προς του γύρω μας. Είναι μια έννοια που συχνά δε γνωρίζουμε ή μπερδεύουμε. Η φροντίδα του εαυτού είναι πάντα η αρχή. Κι από κει, επεκτείνεται στους γύρω μας.

Advertisment

Η προσωπική ανάπτυξη και ενασχόληση με τον εαυτό μας, υπό όποιο πρίσμα ή μέθοδο επιλέγουμε και μας ταιριάζει στην εκάστοτε περίοδο της ζωής μας, είναι πραγματικά το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας.

Πρώτα απ’ όλα γιατί μας φροντίζουμε, δίνουμε εστίαση χρόνο και χώρο στον εαυτό μας. Αλλά το σημαντικότερο είναι πως όταν μπαίνουμε σε αυτές τις διαδικασίες και διαδρομές, τότε κυριολεκτικά «με τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα». Με λίγα λόγια, η εργασία αυτή ακτινοβολεί σε κάθε τομέα της ζωής μας: οικογένεια, εργασία, υγεία, κοινωνικότητα, παντού.

Το κλειδί εδώ είναι να μην ξεχνάμε αυτό μας το κομμάτι όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά ή όταν η καθημερινότητα μας παίρνει μαζί της και μας ξεχνάμε. Σίγουρα η μεγαλύτερη ανάγκη είναι στην αρχή και στο κάθε χτίσιμο (ή και γκρέμισμα πολλές φορές και αναδόμηση). Όμως, είναι εξίσου σημαντική η διατήρηση και η συντήρηση ίσως σε πιο αραιό ή λιγότερα εντατικό βαθμό.

Advertisment

Μια από τις ασκήσεις που μπορούμε και μόνοι μας να κάνουμε καθημερινά είναι και η Πυθαγόρεια ανασκόπηση. Η διαδικασία δηλαδή του να επανεξετάζουμε την ημέρα μας και να κάνουμε μια ανατροφοδότηση στον εαυτό μας στο τέλος της του πως τα πήγαμε, και του τι θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει ή διαχειριστεί καλύτερα. Με αυτό τον τρόπο, γινόμαστε παρατηρητές δάσκαλοι αλλά και προπονητές του ίδιου μας του εαυτού.

Για περισσότερα δες και το βίντεο που ακολουθεί.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση