, , ,

Μνήμη: Οι 6 παράγοντες που βοηθούν να «βάλουμε φρένο» στην εξασθένησή της

Η διάρκεια της μελέτης ήταν 10 χρόνια, σε αυτή έλαβαν μέρος 29.000 ηλικιωμένοι

Μνήμη: Οι 6 παράγοντες που βοηθούν να «βάλουμε φρένο» στην εξασθένησή της

Είναι γνωστό ότι όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο μειώνεται και η ικανότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου να θυμάται, δηλαδή να δημιουργεί νέες μνήμες και να θυμάται προηγούμενες καταστάσεις.

Νέα μελέτη αναφέρει ότι αυτή η δυσάρεστη κατάσταση θα μπορούσε να επιβραδυνθεί ή ακόμα και να αναστραφεί με αρκετά δυνατή μνήμη, μέχρι το τέλος του προσδόκιμου της ζωής μας.

Advertisment

Τα στοιχεία της μελέτης που αναφέρονται στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal (BMJ), η διάρκεια της μελέτης ήταν 10 χρόνια, σε αυτή έλαβαν μέρος 29.000 ηλικιωμένοι και συντονίστηκε από το Νοσοκομείο Σουανγού της Κίνας και το Εθνικό Κέντρο Νευρολογικών Διαταραχών του Πεκίνου.

Οι επιστήμονες ξεκίνησαν την μελέτη έχοντας υπόψη τα δεδομένα ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της άνοιας και παραγόντων όπως η κοινωνική απομόνωση, η παχυσαρκία και το κάπνισμα.

Η έρευνα επιβεβαίωσε και πρόσθεσε νέα βασικά δεδομένα, σε ένα παγκόσμιο σύνολο ερευνών, οι οποίες αναφέρουν ότι μια υγιεινή ζωή μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στο να γεράσει καλύτερα ο εγκέφαλος.

Advertisment

Η ίδια μελέτη αποκάλυψε ότι τα αποτελέσματα ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να έχουν ουσιαστικά οφέλη στον εγκέφαλο, ακόμα και για εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον πλανήτη, που φέρουν το γονίδιο (APOEε4) και είναι υπεύθυνο για πιθανότερο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ και μια σειρά άλλων παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με τις γνωσιακές λειτουργίες του εγκεφάλου.

Μερικοί ηλικιωμένοι μπορεί να εκδηλώσουν άνοια, έναν γενικό όρο που περιλαμβάνει τη νόσο Αλτσχάιμερ και οποιαδήποτε επιδείνωση της γνωσιακής λειτουργίας που υπερβαίνει τις φυσιολογικές επιπτώσεις της γήρανσης.

Ο τρόπος ζωής που συμβάλει ουσιαστικά στην μη αλλοίωση της μνήμης

Βασισμένοι στα ευρήματα της έρευνας, οι ερευνητές αναφέρουν ότι όχι μόνο μια σειρά από καθημερινές συνήθειες μπορούν να σταματήσουν την γήρανση της μνήμης, αλλά να αποκαταστήσουν και αλλοιώσεις που έχει ήδη υποστεί.

Η μελέτη κατέδειξε ότι όσοι είχαν πιο υγιή τρόπο ζωής, είχαν περίπου 30% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποιον τύπο αλτσχαιμερ και 90% μικρότερο κίνδυνο για άνοια, σε σχέση με όσους ακολουθούσαν ανθυγιεινή διατροφή.

Στην αρχή της έρευνας, οι ειδικοί υπέβαλλαν τους εθελοντές σε βασικά τεστ και έκαναν έλεγχο για το γονίδιο APOEε4.

Παράλληλα, κατέγραψαν το ιστορικό τους σχετικά με τον τρόπο ζωής τους και τις καθημερινές τους συνήθειες.

Τα έξι στοιχεία στα οποία εστίασαν τελικά οι ερευνητές:

Σωματική άσκηση: Απαιτούνται τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα

Διατροφή: Κατανάλωση σωστής ποσότητας τουλάχιστον 7 τροφών την ημέρα, από τις 12 βασικές (φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κρέας, γαλακτοκομικά, αλάτι, λάδι, αβγά, σιτηρά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και τσάι)

Αλκοόλ: Καθόλου ή ελάχιστο

Πνευματική δραστηριότητα: Εξάσκηση του εγκεφάλου τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα (διαβάζοντας ή λύνοντας παιχνίδια με γρίφους)

Κοινωνικές επαφές: Να βρίσκονται με φίλους ή συγγενείς ή να συμμετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα

Κατά την έρευνα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ακολουθούσαν από 4 έως 6 παράγοντες (ομάδα ευνοούμενων) και όσοι ακολουθούσαν από 2 έως 3 (μέση ομάδα), είχαν πιο αργό ρυθμό απώλειας της μνήμης με την πάροδο του χρόνου, σε σχέση με εκείνους που ακολουθούσαν έναν ή κανέναν από αυτούς τους παράγοντες.

Συμπερασματικά, οι δύο πρώτες ομάδες, είχαν πολλές πιθανότητες να μην εκδηλώσουν ήπια γνωσιακή έκπτωση και άνοια.
Σύμφωνα με την Eef Hogervorst, πρόεδρο της έδρας Βιολογικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Loughborough της Αγγλίας, «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όσες περισσότερες από τις 6 συνήθειες ακολουθούμε, τόσο πιο δυνατή είναι η μνήμη μας στα γεράματα».

Με απλά λόγια, όσο περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες καταφέρει να εφαρμόσει ο άνθρωπος, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να παραμείνει η μνήμη του ισχυρή ώστε μέχρι το τέλος της ζωής του να αποφύγει την έκπτωσή της.

Είναι εξαιρετικά σημαντικοί αυτοί οι παράγοντες για τη μνήμη, που τα αποτελέσματά τους μπορούν να βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό και τους ανθρώπους που έχουν το γονίδιο APOEε4, αναφέρουν με έμφαση οι επιστήμονες.

Η συγκεκριμένη έρευνα θεωρήθηκε εξαιρετικά αξιόπιστη λόγω του δείγματος της, δηλαδή του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που συμμετείχαν, αλλά και την διάρκεια παρακολούθησής τους.

Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματά της ταυτίζονται με την ευρεία επιστημονική άποψη, ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του τρόπου ζωής και της απώλειας των γνωσιακών λειτουργιών καθώς περνούν τα χρόνια.

Το πιο σημαντικό συμπέρασμα της μελέτης, είναι ότι σε κάθε στάδιο της ζωής μας μπορούμε να τροποποιήσουμε την ζωή μας και τις κακές συνήθειες, για όσο διάστημα μπορεί ακόμη η λειτουργία της μνήμης το επιτρέπει.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση