, ,

Η άσκηση βελτιώνει τη μνήμη και προλαμβάνει την άνοια

Ειδικά για τα άτομα άνω των 50 ετών, μια απλή αεροβική άσκηση μπορεί να βελτιώσει αισθητά τη μνήμη.

Πριν λίγες μέρες διαβάσαμε ότι το περπάτημα είναι πιο αποτελεσματικό από το γυμναστήριο για την απώλεια βάρους. Τώρα, προστίθεται ακόμα ένας λόγος να επιλέξουμε το περπάτημα, Η μελέτη με την ονομασία «The Fitness for the Ageing Brain Study» που έγινε από τους επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας έδειξε ότι η σωματική άσκηση βοηθά τους ανθρώπους άνω των 50 ετών να ξεπεράσουν πολλά προβλήματα μνήμης.

Για παράδειγμα περπατώντας 2 με 2,5 ώρες την εβδομάδα ή κάνοντας λίγο χορό ή κολύμπι μπορούν να βοηθήσουν τη μνήμη τους να είναι σε εγρήγορση. Οι επιστήμονες μελέτησαν 170 εθελοντές για 18 μήνες, οι οποίοι είχαν κάποια προβλήματα μνήμης χωρίς όμως να έχουν διαταραχές άνοιας. Τους χώρισαν σε δύο ομάδες και η μία ομάδα ακολούθησε πρόγραμμα άσκησης για 24 εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες έκαναν τρεις φορές την εβδομάδα 50 λεπτά περπάτημα ή αερόβια άσκηση στο σπίτι τους.

Advertisment

Η άλλη ομάδα έκανε ό,τι συνήθιζε μέχρι την ημέρα που μπήκε στο πρόγραμμα. Δηλαδή όλα τα άτομα αυτής της ομάδας συνέχισαν την καθημερινότητα που είχαν και πριν. Όταν τελείωσε η μελέτη, τα άτομα της πρώτης ομάδας γυμνάστηκαν 142 λεπτά περισσότερο από τα άτομα της δεύτερης ομάδας, δηλαδή περίπου 20 λεπτά περισσότερο κάθε μέρα.

Όταν έφτασαν στους έξι μήνες μελέτης, οι επιστήμονες αξιολόγησαν τη μνήμη των συμμετεχόντων και διαπίστωσαν ότι τα άτομα της πρώτης ομάδας ήταν σε καλύτερη φόρμα από τα άτομα της δεύτερης ομάδας. Το ίδιο και στους 12 μήνες μελέτης.

Όπως ανέφεραν, η επιπρόσθετη άσκηση στη ζωή των ατόμων αυτών τα βοήθησε να έχουν πιο καθαρή και ολοκληρωμένη μνήμη. Όπως είπαν, δε χρειάζεται κανείς να εξοντώνει τον οργανισμό του στη γυμναστική, να τρέχει μαραθώνιους κ.λπ. απλά να συμπεριλάβει ένα μέτριας έντασης πρόγραμμα άσκησης που να τον ευχαριστεί στη ζωή του.

Advertisment

Ειδικά για τα άτομα άνω των 50 ετών μια απλή αεροβική άσκηση μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας μορφής άνοιας, ακόμα και να επιβραδύνει την επιδείνωσή της. Επιπλέον, βοηθά στην ισορροπία της ψυχικής μας υγείας και δυναμώνει το σώμα έναντι καταγμάτων από πιθανά ατυχήματα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση