Άρθρο του ερευνητή Sayer Ji που δημοσιεύτηκε στα αγγλικά στο www.greenmedinfo.com
Μετάφραση/Επιμέλεια: Σωτηρία Κακαγιά
Advertisment
Μια νέα μελέτη από το Νοσοκομείο Zheijian στην Κίνα έδειξε ότι η κουρκουμίνη, η οποία δίνει στο μπαχαρικό το χαρακτηριστικό χρώμα του, μπορεί να επιφέρει τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο (απόπτωση) στα κύτταρα του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού.
Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού ονομάστηκε έτσι επειδή τα κύτταρα δεν διαθέτουν τους υποδοχείς των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και του γονιδίου Her2/neu. Θεωρείται ο πιο ανθεκτικός στη θεραπεία, κυρίως επειδή αυτοί οι υποδοχείς που λείπουν είναι απαραίτητοι για να λειτουργήσουν πολλά από τα πιο δημοφιλή φάρμακα, όπως π.χ. το Tamoxifen που στοχεύει στους υποδοχείς των οιστρογόνων. Για τον λόγο αυτό, ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου θεωρείται ο πιο επιθετικός και είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζεται με λιγότερο στοχευμένες (και ως εκ τούτου πιο τοξικές) μορφές χημειοθεραπείας και όταν η θεραπεία αποτυγχάνει επανεμφανίζεται πιο σύντομα.
Περίπου το 15-25% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού είναι τριπλά αρνητικός. Δυστυχώς όμως, το πιο γνωστό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την κατάσταση, το Ίδρυμα Τριπλού Αρνητικού Καρκίνου του Μαστού, επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στην ευαισθητοποίηση και τη συγκέντρωση χρημάτων για μια μελλοντική φαρμακευτική «θεραπεία» με τον ίδιο τρόπο που η συνέταιρος Susan G. Komen και η μεγαλύτερη οργάνωση ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, η Breast Cancer Awareness Month, ενεργούν φανερώνοντας ότι η εξάλειψη των προφανών αιτίων του καρκίνου, π.χ. τα καρκινογόνα χημικά και η ακτινοβολία, δεν αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα. Για όσες γυναίκες έχουν ήδη ασθενήσει ή αναρρώνουν από τη θεραπεία ή μόλις έχουν διαγνωστεί με καρκίνο και προσπαθούν να αποφασίσουν τι πρέπει να κάνουν, αυτή η πρόσφατη κινεζική μελέτη είναι ελπιδοφόρα.
Advertisment
Οι επικριτές, φυσικά, επισημαίνουν ότι η έρευνα για την κουρκουμίνη προέκυψε στο πλαίσιο μιας μελέτης των κυττάρων. Έτσι, σύμφωνα με την ιεραρχία της «τεκμηριωμένης ιατρικής», όπου η τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική μελέτη του ανθρώπου είναι ο μοναδικός καθοριστικός παράγοντας της αλήθειας, η συγκεκριμένη έρευνα είναι ασήμαντη και λιγότερο πειστική όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων θεραπείας. Ωστόσο, αυτή η άποψη είναι μάλλον αφελής, εφόσον τα κριτήρια για τον καθορισμό των δυνατοτήτων μιας ουσίας για μελλοντική χρήση της ως φάρμακο δεν είναι η αποτελεσματικότητα, η ασφάλεια ή η διαθεσιμότητά της σε όσους έχουν ανάγκη, αλλά μάλλον το πόσο κερδοφόρα θα είναι για τους παρασκευαστές και τους διανομείς στην αγορά. Ως εκ τούτου, ο «χρυσός κανόνας» της τεκμηριωμένης ιατρικής στην κυριολεξία σημαίνει ότι «αυτοί που διαθέτουν τα χρήματα φτιάχνουν και τους κανόνες».
Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που αποκαλύπτει τη δυνητική αξία της κουρκουμίνης στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν σαφώς ότι η κουρκουμίνη μπορεί δυνητικά να αποτελέσει ένα εναλλακτικό φάρμακο.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα για τα οφέλη του κουρκουμα και της κουρκουμίνης στην υγεία μας