Κάνοντας όποια άσκηση σας αρέσει από ποδηλασία και περπάτημα μέχρι βάρη, και μάλιστα πολλές φορές και από λίγο μέσα στην ημέρα. «Ακόμα και η απλή ορθοστασία μπορεί να βοηθήσει», λέει στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο καθηγητής Γκλεν Γκέσερ, διευθυντής στο Κέντρο Έρευνας Υγιεινών Τρόπων Ζωής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνας και ειδικός σε θέματα ασκήσεων και υπέρτασης.
Η άσκηση ελαττώνει την πίεση σε μεγάλο βαθμό επειδή αυξάνει την ευκαμψία των αιμοφόρων αγγείων, επιτρέποντας την ευκολότερη διέλευση του αίματος. Αυτό συμβαίνει μόνο στη διάρκειά της και αμέσως μετά, επομένως ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η υπέρταση μπορεί να είναι λίγη φυσική δραστηριότητα πολλές φορές την ημέρα.
Advertisment
Σε μελέτη του 2012, ο δρ Γκέσερ ανακάλυψε ότι τρεις δεκάλεπτοι περίπατοι την ημέρα μπορεί να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις απότομες αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης απ’ ό,τι ένας μεγάλος περίπατος των 30 λεπτών ημερησίως. Αν τα 10 λεπτά περπάτημα σάς φαίνονται πολλά, δοκιμάστε να στέκεστε όρθιοι. Σε μια άλλη μελέτη του δρος Γκέσερ ζητήθηκε από υπέρβαρους εθελοντές με υπέρταση να κάνουν καθιστοί δουλειά γραφείου και ταυτοχρόνως συνεχή καταγραφή της πίεσής τους επί οκτώ ώρες.
Όπως ήταν αναμενόμενο, τα αποτελέσματα των μετρήσεων ήταν ανθυγιεινά. Όταν όμως οι ίδιοι εθελοντές επανέλαβαν το οκτάωρο, φροντίζοντας να σηκώνονται ανά ώρα για 10 λεπτά, οι μετρήσεις τους βελτιώθηκαν αισθητά. «Η ένταση της άσκησης δεν φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης», λέει ο δρ Γκέσερ. «Αυτό που έχει σημασία είναι να μην είμαστε ακίνητοι σε μια καρέκλα». Ας κάνει επομένως ο καθένας ό,τι θέλει, αρκεί να κινητοποιεί το σώμα του.
Advertisment