,

Τι είναι η Φυσικοπαθητική (Naturopathy);

Από το περιοδικό Holistic Life Η Φυσικοπαθητική είναι μια Θεραπευτική προσέγγιση η οποία χρησιμοποιεί αρκετές και διαφορετικές μεθόδους για να ενισχύσει τον άνθρωπο, έτσι ώστε να αποκτήσει

Από το περιοδικό Holistic Life

Η Φυσικοπαθητική είναι μια Θεραπευτική προσέγγιση η οποία χρησιμοποιεί αρκετές και διαφορετικές μεθόδους για να ενισχύσει τον άνθρωπο, έτσι ώστε να αποκτήσει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας. Η Φυσικοπαθητική ιατρική αντλεί γνώσεις από τις θεραπευτικές παραδόσεις πολλών χωρών συμπεριλαμβανόμενης της Ινδίας (Ayurveda), της Κίνας (Taoistic medicine) και της Ελλάδας (Ιπποκρατική και Γαλινική ιατρική). Επτά βασικές αρχές ή αξιώματα χαρακτηρίζουν την Φυσικοπαθητική Ιατρική:

Advertisment

• Πρωτίστως, Μη Βλάψεις

• Η Φύση έχει θεραπευτικές δυνάμεις

• Εντόπισε και θεράπευσε την Αιτία

Advertisment

• Θεράπευσε ΟΛΟ το Πρόσωπο –Άτομο

• 0 θεραπευτής είναι δάσκαλος

• Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία

• Εδραίωσε υγεία και αίσθηση ζωτικότητας

Οι θεραπευτές της Φυσικής Ιατρικής ενθαρρύνουν και ενσωματώνουν τις αρχές της «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ».

Το «Λειτουργικό» μοντέλο δεν είναι μια «εναλλακτική» προσέγγιση όπου απαιτεί από κάποιον την αλλαγή κλινικής εστίασης. Απλώς προϋποθέτει τη διάθεση για σημαντική και συστηματική μελέτη των βασικών Ιατρικών Φιλοσοφικών Παραδειγμάτων του καθενός και τη χρήση των γνωστών, μέχρι σήμερα, επιστημονικών μεθόδων μαζί με πνεύμα διάθεσης για ανακαλύψεις, ανοιχτό μυαλό και επιμονή.

Η ελπίδα και ο στόχος των Φυσικοπαθητικών είναι θεραπευτές διαφορετικών ειδικοτήτων και μοντέλων σκέψης να χρησιμοποιήσουν τις λειτουργικές αρχές έτσι ώστε να επεκτείνουν και να ενισχύσουν τις θεραπευτικές τους ικανότητες. Η Φυσικοπαθητική κλινική εξέταση σε γενικές γραμμές ακολουθεί το μοντέλο της επικρατούσας Ιατρικής, δίνοντας μεγάλη έμφαση στο ιατρικό ιστορικό, φυσική εξέταση, κλινικές και εργαστηριακές αναλύσεις και άλλες γενικά γνωστές και αποδεκτές μεθόδους διάγνωσης.

Επιπρόσθετα, ο Φυσικοπαθητικός μπορεί να χρησιμοποιήσει λιγότερο γνωστές μεθόδους ως αρωγούς στο διαγνωστικό του έργο. Οι κλινικές εφαρμογές της Φυσικής ιατρικής ακολουθούν τις ακόλουθες θεωρήσεις:

• Βιοχημική ιδιαιτερότητα/ μοναδικότητα του ΚΑΘΕ ανθρώπου και κατανόηση των μηχανισμών αυτών

• Η Υγεία ως αίσθηση πληρότητας σε Διανοητικό, Συναισθηματικό, Βιοχημικό και Σωματικό επίπεδο

• Η διαδικασίες Υγείας χαρακτηρίζονται ως Ομοιο-Δυναμικές

• Διερεύνηση του «συνολικού φορτίου» και του «βάθους της διαταραχής»

Στο παραδοσιακό μοντέλο της Επικρατούσας ιατρικής η ασθένεια «συμβαίνει» στο σώμα και κατανοείται ως εξωγενής (τις περισσότερες φορές) δύναμη, η οποία διαταράσσει κάποιο σύστημα. Αυτή η αντίληψη μας είναι χρήσιμη ως προς τη διάγνωση, αλλά περιορίζει τη σχέση θεράποντος και θεραπευμένου. Στη Φυσικοπαθητική θεωρούμε ότι ο οργανισμός είναι «ενεργειακά» ευαίσθητος και αλληλεπιδρά συνεχώς με το περιβάλλον του. Αυτό μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε την «ασθένεια» ως επικοινωνία ενός επιπέδου με το επίπεδο της συνείδησης. Η συνειδητή αντίληψη επιτρέπει στο άτομο να κατανοήσει τους παράγοντες οι οποίοι οδήγησαν στην ασθένεια. Το σύμπτωμα αυτό καθ’ αυτό ίσως να χρειάζεται κάποιας μορφής θεραπευτική προσέγγιση, αλλά η θεραπεία πραγματοποιείται με την «κατανόηση» του μηνύματος και την ανάλογη δράση.

Αν και η Φυσικοπαθητική Ιατρική ακολουθεί το μοντέλο και την παράδοση της Βιταλιστικής προσέγγισης στη ζωή και την υγεία, αναγνωρίζει παράλληλα την πρακτική αξία του Μηχανιστικού μοντέλου σκέψης.

Οι θεραπευτικές τεχνικές και μέθοδοι που οι περισσότεροι Φυσικοπαθητικοί έχουν διδαχθεί και χρησιμοποιούν, περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλες την: Κλινική Διατροφή / Διατροφολογία, Βοτανική Ιατρική, Υδροθεραπεία, Μυοσκελετικές / σωματικές θεραπείες, Συμβουλευτική και αλλαγές τρόπου ζωής, Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και Βελονισμός (ΠΚΙ), Ομοιοπαθητική, Φυσική Μαιευτική και μικροχειρουργικές επεμβάσεις.

Η Φυσικοπαθητική Ιατρική σήμερα

Τα ακόλουθα είναι κάποια γεγονότα που σηματοδοτούν κάποιες από τις εξελίξεις στον παγκόσμιο χώρο:

Το 1983 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρότεινε την παράλληλη εξάσκηση της Φυσικοπαθητικής με το επικρατούν μοντέλο Ιατρικής.

Το 1994 το πανεπιστήμιο Bastyr, (μία πανεπιστημιακή σχολή Φυσικής Ιατρικής) επιχορηγήθηκε με σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια από το τμήμα εναλλακτικής ιατρικής του εθνικού ινστιτούτου υγείας των ΗΠΑ για να ερευνήσουν εναλλακτικές θεραπείες για ασθενείς με ΗΙV και ΑΙDS.

Στο Seattle, Washington, ιδρύθηκε η πρώτη κλινική Φυσικοπαθητικής Ιατρικής, η οποία λειτουργεί μέσω του εθνικού τους συστήματος υγείας.

Οι απόφοιτοι των πανεπιστημιακών σχολών Φυσικοπαθητικής Ιατρικής στις ΗΠΑ απαιτείται να έχουν καλύψει περισσότερες ώρες βασικών και κλινικών επιστημών από τους αντίστοιχους των ιατρικών σχολών του Yale και Stanford.

Η «αντικαρκινική δίαιτα» που προτείνει το National Cancer Institute είχε πρωτοεκδοθεί σε ένα εγχειρίδιο Φυσικοπαθητικής Ιατρικής τη δεκαετία του 1940.

Η Γερμανία ζητά από τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς του επικρατούντος μοντέλου ιατρικής να λάβουν κάποια εκπαίδευση στη φυσική Ιατρική διότι το κόστος παροχής της σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των θεραπειών της είναι οικονομικά συμφέρον.

Από τον Αύγουστο του 1996 δώδεκα πολιτείες των ΗΠΑ και πέντε επαρχίες στον Καναδά έχουν κατοχυρώσει το ρόλο των Φυσικοπαθητικών ως Κύριους Παροχείς Υγείας. Προβλέπεται μέχρι το 2010, όλες οι πολιτείες των ΗΠΑ να έχουν εναρμονίσει τη νομοθεσία τους σε αυτό το τομέα.

Ευθύμης Λαζάρου ND,BSc(Hons) Ost. Med, – M.R.N., MKO,MGRO,R.EO 2004

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση