,

Πιλάτες και Γιόγκα: Ένας ιδανικός συνδυασμός για την προσωπική σας εκγύμναση

Κάποτε ήταν δύο είδη άσκησης για λίγους, για τους χορευτές, τους αθλητές υψηλού επιπέδου και τους πολύ αυστηρά ευαισθητοποιημένους στον τομέα της προσωπικής εκγύμνασης. Σήμερα όλο και

Κάποτε ήταν δύο είδη άσκησης για λίγους, για τους χορευτές, τους αθλητές υψηλού επιπέδου και τους πολύ αυστηρά ευαισθητοποιημένους στον τομέα της προσωπικής εκγύμνασης. Σήμερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να κρατηθούν υγιείς και σε καλή φυσική κατάσταση με περισσότερη πνευματική και λιγότερο σκληρή γυμναστική, όπως είναι οι μέθοδοι Pilates και Yoga. Οι παραπάνω μέθοδοι άσκησης ‘σώματος – πνεύματος’ επιφέρουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα τόσο στη φυσική κατάσταση, όσο και στην κατάσταση υγείας του ατόμου, ενώ παράλληλα είναι εύκολες και ευχάριστες στην εφαρμογή.

Η κοινή τους φιλοσοφία και η ξεχωριστή προσέγγιση στην άσκηση είναι τα στοιχεία που τα συνθέτουν και που επιτρέπουν την συσχέτιση μεταξύ τους και την παράλληλη εφαρμογή τους. Ένα σημαντικό κοινό τους στοιχείο είναι η έμφαση στη συνεχή και σωστή χρήση της αναπνοής κατά τη διάρκεια της άσκησης. Μπορεί το πρότυπο της αναπνοής να μην είναι σε κάθε περίπτωση το ίδιο, αλλά η ενσυνείδητη χρήση της βελτιώνει και στις δύο περιπτώσεις την κινητικότητα της θωρακικής κοιλότητας και πολλές φορές και των όγκων της. Επίσης, με την τήρηση της σωστής αναπνοής, επέρχεται εύκολα ο στόχος της μέγιστης συγκέντρωσης του σώματος κατά την εκτέλεση της κίνησης, συνεπακόλουθα και του βέλτιστου αποτελέσματος.

Advertisment

Το τελευταίο αποτελεί ένα ακόμη κοινό τους στοιχείο, αφού και τα δυο είδη επιδιώκουν την άριστη εκτέλεση των ασκήσεων παράλληλα με την απόλυτη αυτοσυγκέντρωση. Ο άριστος αυτός έλεγχος του σώματος κατά την άσκηση βασίζεται και στις δύο περιπτώσεις στην ενεργοποίηση των εν τω βάθει μυών της κοιλίας και της πυέλου και στην ικανότητα σταθεροποίησης και απομόνωσης επιμέρους μελών.

Οι μέθοδοι Pilates και Yoga βασίζονται σε σημαντικό βαθμό στη χρήση του βάρους του σώματος κατά τη διάρκεια της άσκησης, τόσο για την εξάσκηση δύναμης, όσο και για την προπόνηση ευλυγισίας και ευκαμψίας. Και στις δύο μεθόδους άσκησης ο ρυθμός εκτέλεσης είναι σχετικά αργός, με προοδευτικά αυξανόμενη ένταση και δυσκολία. Στη μέθοδο Pilates πάντως, η εκγύμναση μπορεί, και το σύνηθες είναι, να συνδυάζεται και με την εφαρμογή ασκήσεων σε εξειδικευμένα μηχανήματα.

Η συστηματική εφαρμογή των μεθόδων αυτών μπορεί να επιφέρει τα παρακάτω θετικά αποτελέσματα:

Advertisment

• Βελτίωση όλων των παραμέτρων της φυσικής κατάστασης

Βασικός σκοπός των μεθόδων αυτών άσκησης είναι η αρμονική και σταδιακή ανάπτυξη της μυϊκής δύναμης, της ισορροπίας, της ευλυγισίας και του συντονισμού του σώματος. Τα προγράμματα βασίζονται σε συμμετρική ενδυνάμωση πρωταγωνιστών και ανταγωνιστών μυών και στη σωστή και συνεχή διάτασή τους.

Οι μυς γίνονται επιμήκεις και ευλύγιστοι, χωρίς να δημιουργείται υπερβολική μυϊκή υπερτροφία και μυϊκή αναισορροπία. Το μοτίβο αυτό της προπονητικής προσέγγισης εξασφαλίζει μέγιστη απόδοση των μυών και μειωμένες πιθανότητες τρυματισμών.

• Γνώση και έλεγχο του σώματος

Με την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική βελτίωση των παραμέτρων της φυσικής κατάστασης είναι ο ασκούμενος σε θέση να ελέγξει και συνεπώς χρησιμοποιήσει το σώμα του σωστά στην καθημερινή του ζωή, καλύπτοντας με επιτυχία και ασφάλεια τις ανάγκες και απαιτήσεις του ρυθμού ζωής του.

• Βελτίωση της στάσης του σώματος

Τα πρώτα αποτελέσματα της άσκησης με τις μεθόδους Pilates και Yoga αφορούν στους σταθεροποιητές του κορμού, τους μυς δηλαδή της κοιλιακής χώρας και της ράχης, καθώς και τους μυς των ισχίων. Το είδος των ασκήσεων και ο ρυθμός επανάληψής τους εξασφαλίζουν σε σημαντικό βαθμό σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια του προγράμματος, αλλά σταδιακά και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, ο ασκούμενος διδάσκεται ποια είναι η σωστή στάση και ενισχύεται η προσπάθειά του να την συντηρεί κατά τη διάρκεια της καθημερινής του ζωής, οπότε βελτιώνεται και η εικόνα του σώματός του.

• Πρόληψη από τραυματισμούς και μυοσκελετικές κακώσεις

Η παράλληλη βελτίωση της φυσικής κατάστασης με την εκπαίδευση της σωστής στάσης σώματος, εξασφαλίζει σε ένα βαθμό την πρόληψη από κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος, αφού το σώμα είναι σε θέση να φέρει σε πέρας τις καθημερινές του ανάγκες και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς του (για παράδειγμα μιας πολύωρης καθιστικής εργασίας).

•Εξασφάλιση καλής λειτουργίας στο κυκλοφορικό σύστημα – αποσυμφόριση έντασης

Η συνεχής έμφαση στον επιθυμητό τρόπο αναπνοής επιφέρει σωστή οξυγόνωση του εγκεφάλου και των μυών, ενώ οξύνει τα αντανακλαστικά και την προσοχή και χαλαρώνει και προετοιμάζει το σώμα.

• Βελτίωση της προσωπικής εικόνας και του ψυχολογικού προφίλ

Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, με μία παράλληλη ισορροπημένη διατροφή επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση του σώματος, αφού μειώνεται το ποσοστό του λίπους και οι μυς είναι πιο σφιχτοί και δυνατοί. Έτσι, ενισχύεται η αυτοεκτίμηση του ατόμου και συνεπώς η ψυχολογική του κατάσταση.

• Βελτίωση της αυτοσυγκέντρωσης

Οι μέθοδοι αυτοί άσκησης συμβάλλουν στη βελτίωση της ικανότητας χαλάρωσης και συγκέντρωσης του σώματος, γεγονός που καθιστά το σώμα ικανό να αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του.

• Ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης

Αθλητές υψηλού επιπέδου (χορευτές, αθλητές του γκολφ, κ.ά.) πετυχαίνουν αξιοσημείωτες αλλαγές στην επίδοσή τους, εφαρμόζοντας τις μεθόδους Pilates και Yoga παράλληλα με την συστηματική τους προπόνηση, αφού βελτιώνουν το επίπεδο αυτοσυγκέντρωσής τους και αποφεύγουν τραυματισμούς.

Συμπεραίνει κανείς ότι τα δυο είδη αυτά σωματικής άσκησης μπορούν να συνδυαστούν με επιτυχία, με κοινό στόχο τη βελτίωση της φυσικής, ψυχικής και πνευματικής κατάστασης του ατόμου και κατ’ επέκταση βέβαια της ποιότητας ζωής του.

Κονταξή Βιβή – Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής, MSc, Pilates Instructor & Personal Trainer &

Καϊνανάς Απόσπολος – Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής, Yoga & Pilates Personal Trainer, Υπ. I.A.F.A. Pilates courses

ETRA PUBLISHING ©2008

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση