,

Τουλάχιστον Ας Προσπαθήσω

Τον Ιούνιο του 1985, οι Βρετανοί ορειβάτες Joe Simpson και Simon Yates ανέβηκαν για πρώτη φορά στη δυτική πλευρά του χιονισμένου Σιούλα Γκράντε, ενός

Τον Ιούνιο του 1985, οι Βρετανοί ορειβάτες Joe Simpson και Simon Yates ανέβηκαν για πρώτη φορά στη δυτική πλευρά του χιονισμένου Σιούλα Γκράντε, ενός βουνού στο Περού με ύψος 6.400 μέτρα. Ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, αλλά μηδαμινό σε σύγκριση με αυτό που επρόκειτο να συμβεί. Στο ξεκίνημα της καθόδου, ο Simpson έπεσε και έσπασε το δεξί του γόνατο. Ο Yates θα μπορούσε να τον έχει εγκαταλείψει, αλλά κατάφερε να βρει έναν τρόπο να τον κατεβάσει χαμηλότερα με δυσκολία και με αντίξοες συνθήκες χιονιού και κρύου. Στη συνέχεια ο Simpson έπεσε σε μια σχισμή και ο Yates τελικά δεν είχε άλλη επιλογή από το να κόψει το σκοινί, απόλυτα πεπεισμένος ότι ο φίλος του πλέον ήταν νεκρός.

Στο μετέπειτα βιβλίο που έγραψε για την ανάβαση με τίτλο «Αγγίζοντας το κενό» (Touching The Void), ο Joe Simpson ανέφερε τα εξής:

Advertisment

«Καθώς κοίταζα τους μακρινούς λιθώνες, ήξερα ότι έπρεπε τουλάχιστον να προσπαθήσω. Υπήρχε μεγάλη πιθανότατα να πεθάνω εκεί, ανάμεσα στους βράχους. Η σκέψη αυτή δεν μου προκάλεσε πανικό. Αντίθετα, φαινόταν απόλυτα λογική. Αυτή ήταν η κατάσταση. Μπορούσα όμως να βάλω ένα στόχο. Αν πέθαινα, σαφώς δεν θα αποτελούσε έκπληξη, αλλά τουλάχιστον δεν θα περίμενα μέχρι να συμβεί. Η φρίκη του θανάτου δεν με επηρέασε όπως όταν έπεσα στη σχισμή. Τώρα μου δινόταν η ευκαιρία να τον αντιμετωπίσω και να αγωνιστώ. Δεν υπήρχε αυτός ο σκοτεινός τρόμος πια, υπήρχαν απλώς τα γεγονότα: είχα σπάσει το πόδι μου και τα δάχτυλά μου είχαν παγώσει, αλλά δεν γινόταν να φοβηθώ από κάτι τέτοιο. Το πόδι μου πονούσε όταν έπεσα και αν δεν κατάφερνα να σηκωθώ, θα πέθαινα».

Η επιβίωση του Yates ήταν ένα θαύμα. Το γεγονός όμως ότι ο Simpson κατάφερε να βρει έναν τρόπο να βγει από τη σχισμή ύστερα από 12 ώρες και στη συνέχεια να συρθεί κυριολεκτικά για 6 μίλια πίσω στο καταυλισμό μένοντας επί 3 ημέρες και νύχτες χωρίς τροφή και νερό χάνοντας 19 κιλά και παθαίνοντας κετοξέωση, θα ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας αν δεν ήταν πραγματικότητα! Όντως, ύστερα από 2 χρόνια και 6 εγχειρήσεις, ξανάρχισε να κάνει αναρρίχηση. Και όλα αυτά τα κατάφερε διότι αποφάσισε να προσπαθήσει ενάντια σε όλες τις πιθανότητες…

Γι αυτό αγαπητοί φίλοι, όσο σκοτάδι κι αν βλέπετε γύρω σας ή στη ζωή σας κάποιες φορές, μην αφήνετε το φόβο και τη ματαιότητα  να σας παραλύσει. Τουλάχιστον κάντε μια προσπάθεια. Αξίζει!

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πράξεις καλοσύνης που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας
Γκάντι: Για να σταματήσει η φυσική βία πρέπει πρώτα να σταματήσει η παθητική βία
Ο Αρίν και το δικαστήριο | Μια ιστορία για τις αξίες και το πραγματικό νόημα της δικαιοσύνης
Μην ελέγχετε με φόβο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση