, , ,

Πώς να αποφύγετε να μεταφέρετε το στρες της δουλειάς στο σπίτι

Έχετε πιάσει ποτέ τον εαυτό σας να φτάνει σπίτι εκνευρισμένος εξαιτίας μιας δύσκολης μέρας στη δουλειά; Μεταφέρετε συχνά τα προβλήματα της εργασίας στο/στη σύντροφο

Πώς να αποφύγετε να μεταφέρετε το στρες της δουλειάς στο σπίτι

Έχετε πιάσει ποτέ τον εαυτό σας να φτάνει σπίτι εκνευρισμένος εξαιτίας μιας δύσκολης μέρας στη δουλειά; Μεταφέρετε συχνά τα προβλήματα της εργασίας στο/στη σύντροφο ή στην οικογένεια σας; Αν ναι, δεν είστε οι μόνοι. Αποτελεί ένα ζήτημα που πολύ συχνά έρχεται στο ντιβάνι της θεραπείας. Ακούγεται από γονείς, που είναι απογοητευμένοι με τον εαυτό τους επειδή φωνάζουν χωρίς λόγο στα παιδιά τους. Κι από συζύγους που βρίσκονται συνεχώς σε αναμμένα κάρβουνα, μην τυχόν πουν κάτι και προκαλέσουν αδικαιολόγητο θυμό και αγανάκτηση.

Για τους εργατικούς ανθρώπους που βρίσκονται σε εργασίες υψηλού στρες, αυτά τα ανθυγιεινά δυναμικά κυριαρχούν στις σχέσεις τους. Και η ένταση στο σπίτι μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο άγχος, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο. Αν νιώθετε ενοχές που παίρνετε μαζί στο σπίτι τα προβλήματα της δουλειάς, η λύση μπορεί να μην είναι η αναζήτηση μιας νέας λιγότερο στρεσογόνας εργασίας. Αντιθέτως, είναι προτιμότερο να κάνετε κάποια μικρά βήματα για να διαχειριστείτε καλύτερα το στρες. Ύστερα, ασχέτως του πόσο άσχημη είναι η μέρα σας, θα αποφεύγετε το ξέσπασμα σε τρίτους.

Advertisment

Οι δύο πιο αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης του στρες

Οι έρευνες επιβεβαιώνουν πια το παραπάνω φαινόμενο· τα άτομα που αντιμετωπίζονται άσχημα στο εργασιακό τους περιβάλλον είναι πιθανό να κακομεταχειριστούν με τη σειρά τους άλλα άτομα, ειδικά από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Αν σας προσβάλλουν, σας επικρίνουν έντονα ή σας υποβιβάζουν, υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος να κάνετε το ίδιο στους αγαπημένους σας στο τέλος της ημέρας.

Μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα εξέτασε το πώς οι άνθρωποι μπορούν να αποφύγουν αυτό το φαινόμενο της υπερχείλισης, όπως ονομάζεται. Ανακάλυψαν ότι οι άσχημες εμπειρίες στο εργασιακό περιβάλλον μειώνουν τις δεξιότητες αυτο-ρύθμισης του εργαζόμενου: είναι δυσκολότερο να ελέγξει τις παρορμήσεις του και να διαχειριστεί συναισθήματα, κάτι που σημαίνει ότι έχει πολλές πιθανότητες να κάνει και να πει πράγματα που θα μετανιώσει όταν φτάσει σπίτι.

Σύμφωνα με την έρευνα, δύο πράγματα μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της αυτο-ρύθμισης και να μειώσουν το στρες: ο ύπνος και η άσκηση. Οι συμμετέχοντες που έκαναν τουλάχιστον 10.900 βήματα κάθε μέρα είχαν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν κακοποιητικοί προς τα μέλη της οικογένειάς, τους σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έκαναν μόνο 7.000 βήματα. Οι ερευνητές κατέληξαν επίσης στο ότι η καύση 587 επιπλέον θερμίδων μπορεί να μειώσει τις βλαβερές συνέπειες της άσχημης μεταχείρισης στη δουλειά. Αυτές οι θερμίδες μεταφράζονται σε μια ώρα κολύμβησης ή έναν περίπατο 90 λεπτών. Πολλές έρευνες έχουν ανακαλύψει μια σύνδεση ανάμεσα στην έλλειψη ύπνου και στην ανεπαρκή αυτο-ρύθμιση και αυτοέλεγχο. Η παρούσα έρευνα επιβεβαίωσε ακριβώς αυτά τα ευρήματα.

Advertisment

Δημιουργήστε ένα θετικό κύκλο

Φυσικά, ο επαρκής ύπνος και η σωματική άσκηση θα επιτύχουν περισσότερα από το να σας βοηθήσουν απλά να επιστρέψετε σπίτι με καλύτερη διάθεση. Αποτελούν τα βασικά συστατικά ενός υγιούς τρόπου ζωής. Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει τον επαρκή ύπνο με σχεδόν τα πάντα· από αυξημένη δημιουργικότητα μέχρι μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Θα αποκτήσετε μεγαλύτερη προσοχή επίσης, κάτι που με τη σειρά του θα βελτιώσει την απόδοσή σας και θα μειώσει το στρες.

Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι η άσκηση τονώνει τα επίπεδα ενέργειας, αυξάνει την αίσθηση ευτυχίας και βελτιώνει τη μνήμη σας. Επιπροσθέτως, η άσκηση σας βοηθά να κοιμηθείτε καλύτερα και χτίζει δυνατούς ψυχικούς «μύες».

Επομένως, αν και πολλοί στρεσαρισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι δε διαθέτουν την ενέργεια να γυμναστούν ή δεν έχουν αρκετό χρόνο για ύπνο, αυτά τα δύο στοιχεία, ο ύπνος και η άσκηση, αποτελούν λύσεις στο πρόβλημα του στρες – και λιγότερο στρες μεταφράζεται σε ευτυχισμένες και υγιείς σχέσεις. Μπορείτε να σταματήσετε τον φαύλο κύκλο και να προστατεύσετε εσάς και την οικογένειά σας!

Amy Morin, κλινική κοινωνική λειτουργός, ψυχοθεραπεύτρια / Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

6 φράσεις που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας
Πώς μπορείτε να ωθήσετε το έφηβο παιδί σας στην προσωπική ανάπτυξη;
Πώς να επηρεάζεις τους ανθρώπους
Φροντίδα σημαίνει να περιποιούμαστε τον εαυτό μας... να τον κανακεύουμε και να του κάνουμε τα χατίρια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση