, ,

Η Τέχνη σας Θεραπεύει

Τα θεραπευτικά οφέλη της τέχνης Σχετικά με την τέχνη και τους καλλιτέχνες κυριαρχεί μια λανθασμένη αντίληψη: οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι κάποιος γεννιέται με

Τα θεραπευτικά οφέλη της τέχνης

Σχετικά με την τέχνη και τους καλλιτέχνες κυριαρχεί μια λανθασμένη αντίληψη: οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι κάποιος γεννιέται με ταλέντο. Πάντως, αν και σαφώς δεν μπορούμε όλοι να γίνουμε Van Gogh, η θέληση για δημιουργία μαζί με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να οδηγήσει έναν άνθρωπο με μέτριο ταλέντο στη δημιουργία πραγματικής τέχνης.

Advertisment

Αν νιώσατε ποτέ την επιθυμία να εκφράσετε την καλλιτεχνική πλευρά σας, γιατί να μην το πραγματοποιήσετε; Δεν έχει σημασία αν θεωρείτε ότι έχετε ταλέντο ή όχι. Η δημιουργία τέχνης είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να δραστηριοποιήσετε τον εγκέφαλό σας, να νιώσετε πιο όμορφα και ενδεχομένως να βελτιώσετε την υγεία σας! Κάντε το για τον εαυτό σας, επειδή σας αρέσει. Με την κατάλληλη κατάρτιση και πρακτική εξάσκηση, τα κρυμμένα ταλέντα σας θα αποκαλυφθούν.

Τα οφέλη της τέχνης στον εγκέφαλο

Παρακάτω περιγράφονται μερικοί από τους λόγους που η τέχνη μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλό σας και την ψυχική σας υγεία:

Advertisment

1. Σας κάνει πιο παρατηρητικούς. Ο Leonardo da Vinci έλεγε ότι η ζωγραφική περιλαμβάνει και τις 10 λειτουργίες του ματιού, δηλαδή το σκοτάδι, το φως, τη φόρμα και το χρώμα, το σχήμα και τον χώρο, την απόσταση και την εγγύτητα, την κίνηση και τη στατικότητα. Η καλλιτεχνική δημιουργία σας μαθαίνει να «βλέπετε» δίνοντας έμφαση στη λεπτομέρεια και μεγαλύτερη προσοχή στο περιβάλλον σας.

2. Διεγείρει τη φαντασία. Αν χρησιμοποιείτε πιο πολύ το δεξί μέρος του εγκεφάλου σας (καλλιτεχνική φύση), μπορείτε να βελτιώσετε τις δημιουργικές δεξιότητες που ήδη διαθέτετε. Αν χρησιμοποιείτε πιο πολύ το αριστερό (αναλυτική φύση), η τέχνη θα τονώσει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σας.

3. Ενισχύει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Σε αντίθεση με τα μαθηματικά, δεν υπάρχει μόνο μία σωστή απάντηση στην τέχνη. Η τέχνη ενθαρρύνει την αντισυμβατική σκέψη και σας επιτρέπει να ανακαλύψετε τη δική σας μοναδική λύση.

4. Ενισχύει την αυτοεκτίμηση και προσφέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης. Όπως ακριβώς τονώνεται η αυτοπεποίθηση των παιδιών μας όταν βάζουμε τις ζωγραφιές τους στο ψυγείο, έτσι αν κρεμάσετε κι εσείς τα έργα σας στον τοίχο θα νιώσετε το ίδιο συναίσθημα.

5. Μειώνει το στρες. Η ζωγραφική, η γλυπτική, το σχέδιο και η φωτογραφία αποτελούν χαλαρωτικές δραστηριότητες και μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του άγχους σας βελτιώνοντας τη γενικότερη κατάστασή σας.

6. Ενισχύει τις γνωστικές ικανότητες και τη μνήμη, ακόμη και σε άτομα με σοβαρές παθήσεις του εγκεφάλου. Ο δρ Arnold Bresky έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «Brain Tune Up» με το οποίο χρησιμοποιεί την τέχνη ως θεραπευτική μέθοδο σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ και άνοια. Η μέθοδος είχε ποσοστό επιτυχίας 70% στη βελτίωση της μνήμης των ασθενών του. Ο ίδιος πιστεύει ότι με το σχέδιο και τη ζωγραφική συνδέονται το δεξί και το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου κι αναπτύσσονται καινούρια εγκεφαλικά κύτταρα.

Τέχνη & θεραπεία: μπορεί η τέχνη να αποτελέσει πραγματικό φάρμακο;

Εκτός από τη βοήθεια που προσφέρει σε ασθενείς με άνοια και Αλτσχάιμερ, η τέχνη έχει βοηθήσει επιτυχώς και άτομα που πάσχουν από άγχος, κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες, χρόνιο πόνο, καρκίνο, υπέρταση, διπολική διαταραχή και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το παρακάτω βίντεο με τίτλο «Μπορεί η τέχνη να αποτελέσει πραγματικό φάρμακο; (Can Art Be Medicine?) δείχνει κάποια παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο η τέχνη χρησιμοποιείται ως θεραπεία. Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η ιστορία ενός πεζοναύτη με μετατραυματικό στρες που έκανε θεραπεία μέσω τέχνης προκειμένου να εκφράσει με έναν ασφαλή τρόπο τον πόνο που ένιωθε και να αντέξει το ψυχικό βάρος, κάτι που δεν είχε καταφέρει πριν με καμία άλλη μέθοδο.

Η τέχνη είναι για όλους

Εκτός κι αν πάσχετε από κάποια σοβαρή ασθένεια, δεν είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε κάποιον θεραπευτή. Η ιστοσελίδα ArtTherapyBlog.com το θέτει ως εξής: «Αν το να ζωγραφίζετε ή να σχεδιάζετε μερικές φορές την εβδομάδα λειτουργεί θεραπευτικά για σας (χωρίς θεραπευτή), τότε κι αυτό θεωρείται θεραπεία. Δεν είναι υποχρεωτικό η θεραπεία μέσω τέχνης να περιλαμβάνει πάντα κάποιον επαγγελματία».

Η δημιουργία τέχνης δεν αφορά μόνο τους καλλιτέχνες, αφορά όλους τους ανθρώπους! Μέσα σε όλους μας υπάρχει μια σπίθα δημιουργικότητας. Ίσως πάντα να θέλατε να σχεδιάσετε, να ζωγραφίσετε, να σμιλέψετε ή να φωτογραφήσετε, αλλά ποτέ δεν είχατε τον χρόνο ή την ευκαιρία να το υλοποιήσετε. Τώρα που γνωρίζετε όλα τα οφέλη των καλλιτεχνικών αναζητήσεων, ίσως θα έπρεπε να μην αναβάλλετε πλέον την έκφραση της καλλιτεχνικής σας πλευράς.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Μαραθώνιος ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ
26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Απονεμήθηκαν τα βραβεία
Άνθρωποι και ολογράμματα στην ίδια σκηνή
Ελληνικό Ωδείο Αθηνών: Αποκαθίσταται και θα λειτουργήσει ξανά μετά από 50 ολόκληρα χρόνια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση