,

Ασφάλεια vs Ελευθερίας

του Γιάννη Αραχωβίτη Προσωπικά μου αρέσει πολύ να βλέπω τα σκυλιά να τρέχουν και να παίζουν ελεύθερα. Είναι σίγουρο ότι το χαίρονται περισσότερο παρά

του Γιάννη Αραχωβίτη

Προσωπικά μου αρέσει πολύ να βλέπω τα σκυλιά να τρέχουν και να παίζουν ελεύθερα. Είναι σίγουρο ότι το χαίρονται περισσότερο παρά να είναι δεμένα σε ένα λουρί ενός μέτρου.

Advertisment

Όμως θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η ελευθερία θα πρέπει να εκφράζεται μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας για το σκυλί μας και των άλλων και σε χώρους που είναι κατάλληλοι.

Η πρώτη προτεραιότητα , όπως και για ένα μικρό παιδί, είναι η ασφάλεια. Δεν το αφήνεις να τρέχει ελεύθερα στους επικίνδυνους δρόμους της πόλης. Το κρατάς από το χεράκι. Το ίδιο πρέπει να κάνεις και για το σκυλάκι. Δεν είναι μόνο γιατί το ζητάει ο νόμος αλλά γιατί η ζωή πρέπει να προστατεύεται. Και η ζωή του σκυλιού μας είναι υπό την προστασία μας. Ας μην παραβλέπουμε αυτή μας την υποχρέωση. Και ας μην πιστεύουμε ότι είμαστε γρήγοροι και θα προλάβουμε το κακό. Ούτε και η εκπαίδευση μας εξασφαλίζει ότι το σκυλί μας θα μας υπακούσει άμεσα και πάντα.

Για αυτό ας έχουμε το σκυλί μας πάντα στο λουρί όπως ο νόμος και η κοινή λογική ορίζουν. Ας μπούμε στον κόπο να το πάμε σε μια ασφαλή περιοχή για να τρέξει ελεύθερα. Τσεκάρουμε πρώτα την περιοχή, κοιτάμε αν είναι ασφαλής, περιφραγμένη, μακριά από δρόμους και άλλους κινδύνους και τότε μόνο αφήνουμε το σκυλί μας να τρέξει ελεύθερα. Εξυπακούεται ότι το έχουμε εκπαιδεύσει να μας υπακούει ώστε να μην το χάσουμε ή και για να το μαζέψουμε εύκολα και γρήγορα αν το απαιτήσουν οι συνθήκες. Επίσης έχουμε φροντίσει από μικρή το σκυλί μας να κοινωνικοποιηθεί ώστε να είναι φιλικό. Η εκπαίδευση δίνει ποιότητα, σχετική ελευθερία και άνεση στη ζωή του σκυλιού. Αλλά πάντοτε να έχουμε το νου μας για το απρόοπτο και ποτέ να μην υπερβάλουμε.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

7 μαθήματα που μας διδάσκουν οι γάτες για την αγάπη
Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα έντομα για το κατοικίδιό σας που πρέπει να προσέχετε
Το πρώτο πάρκο σκύλων με ανακυκλώσιμα υλικά στον Δήμο Καλαμαριάς
Η ιστορία των δύο σκύλων που θα σας κάνει να δακρύσετε (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση