,

Όταν περιορίζεις έναν επιθετικό σκύλο, δεν παύεις να είσαι φιλόζωος

Το 592 π.χ. ο Σόλων με νόμο λέει (νομοθετεί) ότι “τα επιθετικά σκυλιά θα πρέπει να είναι με φίμωτρα και δεμένα στο σκοινί (λουρί),

Όταν περιορίζεις έναν επιθετικό σκύλο, δεν παύεις να είσαι φιλόζωος

Το 592 π.χ. ο Σόλων με νόμο λέει (νομοθετεί) ότι “τα επιθετικά σκυλιά θα πρέπει να είναι με φίμωτρα και δεμένα στο σκοινί (λουρί), ώστε να μην κινδυνεύουν οι πολίτες”. Τώρα γιατί κάποιοι νεοέλληνες τα αφήνουν ελεύθερα και όποιον “πάρει ο χάρος” είναι ακατανόητο, ανεύθυνο και σίγουρα μη ζωοφιλικό.

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω, γιατί κάποιος που δηλώνει φιλόζωος, εξωθεί (εκπαιδεύει) ενεργά ή μη το σκυλί του σε “επιθετικές” συμπεριφορές”, και σαν να μην έφτανε αυτό, στη συνέχεια το αφήνει και ανεξέλεγκτο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άλλα ζώα και ανθρώποι, που δεν φταίνε σε τίποτα.

Advertisment

Εγκληματική χαρακτηρίζεται η αδράνεια συμπολιτών μας όταν δεν φροντίζουν να ελέγχουν τα σκυλιά τους, ειδικά όταν για κάποιο λόγο έχουν αμελήσει ώστε αυτά (τα σκυλιά) να μάθουν να συμπεριφέρονται σωστά. Τα ζώα δεν φταίνε βεβαίως σε τίποτα. Ο κηδεμόνας τους οφείλει να φροντίζει τη διαπαιδαγώγησή τους.

Αλλά στην απευκταία περίπτωση, που κάποιο ζώο εκδηλώνει αντικοινωνική συμπεριφορά, η κοινή λογική λέει “λάβε τα κατάλληλα μέτρα” για να μη γίνει κάποιο κακό. Δυστυχώς πολλοί σφυρίζουν αδιάφορα, αδιαφορώντας για τους άλλους. Ελαφρά την καρδία ανοίγουν την αυλόπορτα και αφήνουν το επικίνδυνο σκυλί τους να πάει μόνο του βόλτα ή το ελευθερώνουν σε πολυσύχναστα μέρη με αποτέλεσμα να συμβαίνουν ατυχήματα.

Ο νόμος βεβαίως υπάρχει από την εποχή του Σόλωνα, αλλά πολύ τον αγνοούν ηθελημένα, επικίνδυνα και ανεύθυνα.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διάταση και στροφή στομάχου στο σκύλο: Τι είναι και οι ενδεδειγμένοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
7 μαθήματα που μας διδάσκουν οι γάτες για την αγάπη
Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα έντομα για το κατοικίδιό σας που πρέπει να προσέχετε
Το πρώτο πάρκο σκύλων με ανακυκλώσιμα υλικά στον Δήμο Καλαμαριάς

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση