Εσύ επιλέγεις τη ζωή σου…

Εσύ είσαι ο μόνος άνθρωπος με τον οποίο θα περάσεις κάθε στιγμή της υπόλοιπης ζωής σου, ζώντας τη ζωή που έχτισες με την κάθε

Εσύ είσαι ο μόνος άνθρωπος με τον οποίο θα περάσεις κάθε στιγμή της υπόλοιπης ζωής σου, ζώντας τη ζωή που έχτισες με την κάθε σου επιλογή. Για το παρελθόν δε θα σου πω, καθώς ήταν μία σειρά από διαδοχικές στιγμές που πάει, χάθηκε. Θα σου πω όμως για το παρόν και για εσένα.

Πολλές φορές οι άνθρωποι νιώθουν εγκλωβισμένοι σε μία πραγματικότητα που νομίζουν πως ποτέ δεν επέλεξαν. Αρνούνται κάθε είδους συμμετοχή στα όσα αρνητικά τους συμβαίνουν, επιρρίπτοντας ευθύνες μόνο σε τρίτους.Έχουμε μάθει να αφηνόμαστε μοιρολατρικά στη ζωή και όταν αυτή αρχίσει να μας πνίγει νομίζουμε πως φταίει η κακή τύχη μας, η αδικία ή η κακία των ανθρώπων. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι.

Advertisment

Οι εξωγενείς καταστάσεις, οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, αδιαμφισβήτητα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τη διαμόρφωση της ζωής μας. Κανένας όμως από αυτούς δεν είναι αρκετά ισχυρός, ώστε να προκαθορίσει ένα μοτίβο ζωής στο οποίο είμαστε υποχρεωμένοι απλά να υπάρχουμε. Κάθε αποτυχία ή επιτυχία, κάθε χαρά και κάθε πόνος, καμία αξία δεν έχουν ανεξάρτητα από εμάς. Εμείς είμαστε οι πρωταγωνιστές αλλά και οι σεναριογράφοι της ζωής μας, και μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να επιλέξουμε ποια θα είναι η αντίδρασή μας στους ανεξάρτητους, εξωτερικούς παράγοντες.

Για παράδειγμα εάν σε απολύσουν από μία δουλειά, χωρίσεις ή κοπείς σε ένα μάθημα, εσύ και μόνο εσύ είσαι αυτός που θα επιλέξει πως θα το διαχειριστείς. Μπορείς να κάθεσαι να στεναχωριέσαι και να υπεραναλύεις τους λόγους που είχαν ως αποτέλεσμα αυτή την κατάσταση, αλλά την ίδια στιγμή μπορείς απλά να το πάρεις απόφαση και να σκεφτείς ποιο θα είναι το επόμενό σου βήμα. Πρέπει να θυμάσαι πως χωρίς την αποτυχία, μια επιτυχία δε θα είχε την ίδια σημασία, και πως η χαρά προϋποθέτει να μπορείς να αισθανθείς τον πόνο. Εσύ και μόνο εσύ θα επιλέξεις σε ποιο στάδιο θα περάσεις το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου.

Δε χρειάζεσαι κανέναν άλλο να επιβεβαιώνει διαρκώς πως όλα θα πάνε καλά, αφού κανείς δεν έχει τις δικές σου “μαγικές ικανότητες” για να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, ούτως ώστε να πάνε πραγματικά όλα καλά. Να πιστεύεις στον εαυτό σου και να δέχεσαι κάθε αρνητικό που συναντάς στο δρόμο σου, γεμάτος ενθουσιασμό και όρεξη να το μετατρέψεις σε κάτι θετικό. Αυτό όμως για να μπορέσεις να το πετύχεις, χρειάζεται καθημερινή εξάσκηση.

Advertisment

Η διαμόρφωση του εαυτού σου είναι μία αυστηρά προσωπική διαδικασία. Αν όλη μέρα αναλώνεσαι σε ανούσιες συζητήσεις και σέρνεις την ύπαρξή σου από καφετέρια σε club, δε θα καταφέρεις να χτίσεις τον εαυτό που χρειάζεσαι για να επιβιώσεις σε αυτό τον κόσμο. Ο χρόνος που ζεις είναι πολύτιμος, ίσως και το μόνο αληθινά πολύτιμο, αφού είναι το μόνο που δε μπορεί να επαναληφθεί. Το να καταφέρεις να τον διαχειριστείς και να τον γεμίσεις γνώση, αγάπη και κάθε λογής όμορφες εμπειρίες, είναι αυτό που θα του δώσει και αξία. Ο χαμένος χρόνος είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ, αφού τίποτα δεν αφήνει πίσω του να μαρτυρά πως κάποτε, κάποιος έζησε μέσα του.

Εσύ και μόνο εσύ μπορείς να ορίσεις τι είναι η ευτυχία και τι η θλίψη. Χωρίς εσένα δε θα ήταν παρά μόνο δύο απλές λέξεις, χωρίς θετικό ή αρνητικό συναισθηματικό πρόσημο. Δεν είσαι δέσμιος καμίας εξωτερικής πραγματικότητας, γιατί δική σου προσωπική πραγματικότητα έχει τη δύναμη να σε καθιστά ελεύθερο, ακόμα και αν σε φυλακίζουν τέσσερις τοίχοι. Να σκέφτεσαι λοιπόν. Και όταν όλα μοιάζουν δύσκολα, ακατόρθωτα ή αξεπέραστα, να σκέφτεσαι περισσότερο. Κανένα γεγονός δε μπορεί να φθείρει τον ψυχικό σου κόσμο, εάν εσύ αφιερώνεις τον απαραίτητο χρόνο για να τον συντηρείς.

Να χαμογελάς ακόμα και όταν δεν υπάρχει τίποτα γύρω σου στο οποίο αξίζει να χαμογελάσεις, γιατί Εσύ ξέρεις πως μέσα σου υπάρχουν πολλά. Να είσαι ευτυχισμένος, επειδή έχεις τη δυνατότητα να δημιουργήσεις ότι εσύ θέλεις. Γιατί εάν φτάσεις να επιθυμείς κάτι, σημαίνει πως μπορείς και να το επιδιώξεις. Και αν πάλι πιστεύεις πως δε μπορείς, τότε απλά δε θα μπορέσεις.

www.savoirville.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Αυτογνωσία | Τα 3 στάδια και τεχνικές για να την κατακτήσετε
Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε: Μια αναμέτρηση με τον εαυτό μας και τη μοναξιά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση