,

Βερίκοκο: Η θρεπτική του αξία και μια συνταγή για απολαυστική μαρμελάδα

Τα βερίκοκα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα του καλοκαιριού. Υπάρχουν 12 ποικιλίες βερίκοκου με παρόμοια γεύση, αλλά με διαφορές στο μέγεθος και

Τα βερίκοκα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα του καλοκαιριού. Υπάρχουν 12 ποικιλίες βερίκοκου με παρόμοια γεύση, αλλά με διαφορές στο μέγεθος και το χρώμα (που κυμαίνεται από το κίτρινο στο βαθύ πορτοκαλί). Η εποχή του βερίκοκου αρχίζει από το τέλος του Μαΐου και διαρκεί, ανάλογα με την ποικιλία, μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Στα «καλύτερά τους» βρίσκονται τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Θρεπτική αξία ανά 100γρ.

Advertisment

Ενέργεια: 48 Kcal

Υδατάνθρακες: 11γρ. (4% της ΣΗΠ)

Φυτικές ίνες: 2 γρ. (8% της ΣΗΠ)

Advertisment

Σάκχαρα: 9 γρ.

Πρωτεΐνες: 1 γρ.

Βιταμίνη Α 39% της ΣΗΠ

Βιταμίνη C 17% της ΣΗΠ

Σίδηρος 2% της ΣΗΠ

Ασβέστιο 1% της ΣΗΠ

Πιο συγκεκριμένα, 3 μέτρια φρέσκα βερίκοκα δίνουν 51 θερμίδες. 1/4 φλιτζανιού ξερά βερίκοκα δίνουν 77 θερμίδες.

Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α που συμβάλει στην καλή λειτουργία των ματιών και την καλή υγεία του δέρματος. Εμπεριέχουν επίσης καροτενοειδή (β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση και στα οποία οφείλεται και το πορτοκαλί τους χρώμα. Τα ώριμα καθώς και τα αποξηραμένα βερίκοκα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή. Το λυκοπένιο μάλιστα έχει συνδεθεί με την προστασία από τον καρκίνο του προστάτη.

Επιπλέον, τα βερίκοκα αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών. Ως εκ τούτου έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα , και εμποδίζουν την οξείδωση της LDL-«κακής» χοληστερίνης. Στα διατροφικά πλεονεκτήματα πρέπει να περιληφθεί η νιασίνη, ο σίδηρος, το κάλιο και οι φυτικές ίνες του βερίκοκου, απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Στην παραδοσιακή ιατρική το βασικό φαρμακευτικό τμήμα του ήταν ο πυρήνας του. Επίσης, θεωρείται πηγή ζωής και μακροζωίας ενώ ο Νομπελίστας G.S.Whipple, το 1934, χαρακτήρισε το βερίκοκο ισάξιο του συκωτιού όσον αφορά την αναδημιουργία της αιμοσφαιρίνης.
Τα ξερά βερίκοκα αποτελούν πολύ καλή πηγή καλίου που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την καλή υγεία της καρδιάς.

Οδηγίες συντήρησης

Αν θέλετε να διατηρήσετε τα βερίκοκα φρέσκα για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να τα πλένετε ακριβώς τη στιγμή που πρόκειται να τα καταναλώσετε. Αν δεν είναι τελείως ώριμα, αφήστε τα για 2-3 ημέρες να ωριμάσουν μέσα σε χάρτινη σακούλα σε θερμοκρασία δωματίου και μακριά από εστίες θερμότητας και από το ηλιακό φως.

Μην τα διατηρείτε στην ψύξη περισσότερες από 2-3 ημέρες. Τα βερίκοκα αφυδατώνονται πολύ γρήγορα (καθημερινά χάνουν περίπου το 1% του βάρους τους), καταναλώστε τα το συντομότερο δυνατό. Μπορείτε βεβαίως να τα καταψύξετε, αφού τα πλύνετε, τα κόψετε και αφαιρέσετε τα κουκούτσια τους. Μπορείτε να φάτε τα ξερά βερίκοκα όπως είναι, αλλά αν επιθυμείτε, μπορείτε να επαναφέρετε τον όγκο τους και τη μαλακή τους υφή: μουσκέψτε τα σε χλιαρό νερό για 12 ώρες ή βράστε τα σε χαμηλή φωτιά με λίγο νερό, λευκό κρασί ή τσάι για 15 λεπτά.

Ακόμη κι αν έχετε αδυναμία στα μαλακά φρούτα, τα βερίκοκα είναι καλύτερα να τα καταναλώνετε όσο «κρατάνε» ακόμα, αφού περιέχουν τα περισσότερα θρεπτικά στοιχεία όταν έχουν μόλις ωριμάσει. Από τη στιγμή που παρά-ωριμάζουν η θρεπτική τους αξία αρχίζει να μειώνεται. Όταν η επιφάνειά τους έχει πράσινα «μπαλώματα», σημαίνει ότι έχουν μαζευτεί πρόωρα κι επομένως στερείστε πολλές από τις ωφέλιμες ιδιότητές τους.

Κατά την επιλογή τους, στη λαϊκή ή το super market, μη βασίζεστε στο χρώμα τους, το αποκτούν άλλωστε προτού ωριμάσουν για τα καλά. Προσέξτε να έχουν χαρακτηριστικό άρωμα. Φροντίστε να είναι εξαιρετικά μαλακά, μόνον αν έχετε κατά νου να φτιάξετε κομπόστα ή μαρμελάδα.

Μαρμελάδα με βερίκοκα και βανίλια

Υλικά για 4 βάζα:

1,5 κιλά πάρα πολύ ώριμα βερίκοκα

1,2 κιλά ζάχαρη καστανή βιολογική

1 ξυλάκι βανίλια

χυμός από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Πλένετε καλά τα βερίκοκα, τα κόβετε στα δύο και αφαιρείτε τα κουκούτσια τους (τα κρατάτε). Τα βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού.

Ανοίγετε τη βανίλια στη μέση και κατά μήκος, ξύνετε με την πλάτη του μαχαιριού το εσωτερικό της και ρίχνετε τους μικρούς μαύρους κόκκους στην κατσαρόλα, βάζετε και τα κομματάκια από το ξυλάκι στην κατσαρόλα, τα οποία μετά το βράσιμο θα αφαιρέσετε και θα πετάξετε.

Βράζετε το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά και εξακολουθείτε να ανακατεύετε περίπου για 20΄, μέχρι να κοχλάσει το μείγμα. Το αφήνετε εκτός φωτιάς να κρυώσει για 2 ώρες. Δοκιμάζετε αν είναι αρκετά πηχτό ρίχνοντας μια μικρή ποσότητα σε ένα πιάτο. Αν είναι αραιή, συνεχίζετε λίγο ακόμα το βράσιμο, ανακατεύοντας συνεχώς.

Σπάτε τα κουκούτσια για να βγάλετε τα αμύγδαλα από μέσα. Τα ρίχνετε για λίγα δευτερόλεπτα σε βραστό νερό, τα ξεφλουδίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν στον αέρα. Γεμίζετε τα βάζα με τη μαρμελάδα και λίγο πριν τα κλείσετε, ρίχνετε και τα αμύγδαλα.

Καλή απόλαυση!

@ Aliki Alisa/edwhellas.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα
Προβιοτικά: 13 top τροφές για καλύτερη υγεία του εντέρου
ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση