, , , ,

Έρευνα: Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης

Οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουμε θλίψη και ανορεξία ως αντίδραση σε στρεσογόνα και δυσάρεστα γεγονότα. Η κατάθλιψη όμως είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό. Είναι

Έρευνα: Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης

Οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουμε θλίψη και ανορεξία ως αντίδραση σε στρεσογόνα και δυσάρεστα γεγονότα. Η κατάθλιψη όμως είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό. Είναι μια ψυχική διαταραχή, τα συμπτώματα της οποίας επιμένουν και καθιστούν δυσλειτουργικό το άτομο. Υπάρχουν διάφορες μορφές κατάθλιψης. Πολλές μοιράζονται παρόμοια συμπτώματα, αλλά η κάθε μία έχει ένα μοναδικό μοτίβο.

Η πιο συχνά διαγνωσμένη μορφή κατάθλιψης είναι η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Για ορισμένους ανθρώπους, τα συμπτώματά της αποδεικνύονται αρκετά σοβαρά. Και καθώς μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων εμφανίζουν σε κάποια φάση της ζωής τους καταθλιπτικό επεισόδιο, η ψυχική αυτή διαταραχή επηρεάζει αρκετά την κοινωνία, ειδικά στις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Γι’ αυτό οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη συλλογής περισσότερων στοιχείων που να αποκαλύπτουν τη σύνδεσή της με την διατροφή.

Advertisment

Διαβάστε επίσης – Κατανοώντας την κατάθλιψη: Οι 3 βασικοί της τύποι και Πώς η διατροφή επιδρά στην ψυχική μας υγεία

Ερευνητές λοιπόν από το University College του Λονδίνου μελέτησαν τα δεδομένα ήδη δημοσιευμένων ερευνών και βρήκαν 41 πρόσφατες και παλαιότερες έρευνες, οι οποίες είχαν εξετάσει τη σχέση υγιεινής διατροφής και «καταθλιπτικών συμπτωμάτων ή κλινικής κατάθλιψης».

Οι διαμήκεις μελέτες εστίασαν στο κατά πόσο 36.556 ενήλικες ακολουθούσαν την παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή και αναζήτησαν συνδέσεις με την κατάθλιψη. Η παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φυτικές πηγές τροφής – όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο, όπως και ψάρια.

Advertisment

Η ανάλυση των στοιχείων όλων αυτών των ερευνών αποκάλυψε ότι η υιοθέτηση ενός διατροφικού προγράμματος πλούσιου σε φυτικές πηγές συσχετιζόταν με 33% μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης, σε σύγκριση με άλλους τύπους διατροφής. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η «προ- φλεγμονώδης διατροφή» συνδεόταν με έναν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Τα δεδομένα αυτά προήλθαν από 32.908 ενήλικες που ζούσαν στην Αυστραλία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Αγγλία και στην Αμερική.

Οι επιστήμονες όρισαν την «προ-φλεγμονώδη διατροφή» ως εκείνη που περιέχει ένα υψηλό ποσοστό επεξεργασμένων τροφών και κορεσμένων λιπαρών. Γι’ αυτό, σε συνδυασμό και με τα προηγούμενα δεδομένα, συμπέραναν ότι η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή είναι αυτή που μπορεί να προσφέρει έναν βαθμό προστασίας ενάντια στην κατάθλιψη.

Εντούτοις, χρειάζεται να τονιστεί εδώ ότι η σχέση αποτελεί ένα έμμεσο αποτέλεσμα της επίδρασης για παράδειγμα της αυτοεικόνας μας (βάρος, εμφάνισης) και της αίσθησης υγείας που συνδέονται άμεσα με τον τρόπο ζωής και την διατροφή. Τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμέψουν ως επιπλέον οδηγίες από τους ειδικούς προς τους ασθενείς στη διαδικασία θεραπείας.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.nature.com/articles/s41380-018-0237-8

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τροφική δηλητηρίαση: Μικροβιολόγος εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε
Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση