,

Πώς να αλλάξετε τρόπο σκέψης: Η δύναμη της αναγνώρισης

Είτε είστε πολύ αγχώδεις, πάσχετε από συναισθηματική υπερφαγία ή τρώτε τα νύχια σας, η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουμε συνήθειες τις οποίες θέλουμε να

Είτε είστε πολύ αγχώδεις, πάσχετε από συναισθηματική υπερφαγία ή τρώτε τα νύχια σας, η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουμε συνήθειες τις οποίες θέλουμε να διακόψουμε. Οι συνήθειές μας, τόσο οι καλές όσο και οι κακές, ριζώνουν στο μυαλό μας μέσω της επανάληψης. Πώς μπορούμε λοιπόν να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας;

Το πρώτο βήμα για την αλλαγή νοοτροπίας είναι η αναγνώριση. Η αναγνώριση αποτελείται από 3 παράγοντες: τον εντοπισμό του προβλήματος, την αναγνώριση της εγκυρότητάς του και την υλοποίηση. Για να το θέσουμε απλά, η αναγνώριση απαιτεί την παρατήρηση του εαυτού σας και την αυτοεπίγνωση.

Advertisment

Πολλοί από εμάς νιώθουμε ότι ελεγχόμαστε από τις συναισθηματικές αντιδράσεις μας. Είναι στην ανθρώπινη φύση να παρασύρεται από τα συναισθήματα, αλλά εστιάζοντας την προσοχή μας προς τα μέσα μπορούμε να παρατηρήσουμε τις προβληματικές σκέψεις μας και να μάθουμε τι τις προκαλεί. Κατ’ αρχάς, πάρτε μερικές αργές, βαθιές αναπνοές και στρέψτε όλη την προσοχή σας στην παρούσα στιγμή. Στην επόμενη αναπνοή, αφήστε τον εαυτό σας να απαντήσει στην ερώτηση: ποιός είστε; Θυμηθείτε, δεν υπάρχουν σωστές ή λάθος απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση. Απλώς αφήστε τις σκέψεις σας να περιπλανηθούν και γράψτε ό,τι σας έρχεται στο μυαλό.

Τώρα σκεφτείτε το εξής: τι θέλετε να αλλάξετε στον εαυτό σας; Παρατηρήστε τον χωρίς να τον κρίνετε. Στην επόμενη αναπνοή σας προσδιορίστε το εξής: ποια είναι τα συναισθήματα που νιώθετε καθημερινά; Αφήστε οτιδήποτε πρέπει να αποκαλυφθεί να έρθει στην επιφάνεια και φτιάξτε μια λίστα. Τέλος, απαντήστε σε αυτή την ερώτηση: πώς θα σας περιέγραφαν οι φίλοι και η οικογένειά σας; Γράψτε τις λέξεις που θεωρείτε ότι θα χρησιμοποιούσαν για να σας περιγράψουν.

Ρίξτε μια ματιά σε ό,τι έχετε γράψει και παρατηρήστε τη διαφορά στις απαντήσεις. Για πολλούς από εμάς, η πικρή αλήθεια είναι ότι ο ίδιος μας ο εαυτός είναι ο χειρότερος κριτής. Ο τρόπος που βλέπουμε τον εαυτό μας δεν είναι συχνά αυτός που φαίνεται στους άλλους. Με την επανασχεδίαση της προοπτικής μας βλέπουμε μια πιο ρεαλιστική, ολοκληρωμένη εικόνα του εαυτού μας. Ακόμη και με αυτή την απλή νοητική άσκηση σηματοδοτείτε τον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου σας να λειτουργεί με καινούριους τρόπους κι έτσι έχετε ήδη αρχίσει να αλλάζετε τη νοοτροπία σας.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου
Mικρά τραύματα: Πώς οι μικρές πληγές καθορίζουν τη ζωή σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση