4 τρόποι να νιώσουμε ότι είμαστε αρκετοί χωρίς να περιμένουμε την αποδοχή των άλλων

Αν η αυτοεκτίμησή σας εξαρτάται από το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς, τότε δεν είστε οι μόνοι. Ωστόσο, μπορείτε να βρείτε νέους τρόπους

4 τρόποι να νιώσουμε ότι είμαστε αρκετοί χωρίς να περιμένουμε την αποδοχή των άλλων

Αν η αυτοεκτίμησή σας εξαρτάται από το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς, τότε δεν είστε οι μόνοι. Ωστόσο, μπορείτε να βρείτε νέους τρόπους να αντιληφθείτε την αξία του εαυτού σας σύμφωνα με την ψυχολόγο Meaggan O’ Reilly.

Πόσο συχνά σας ρωτούν με τι ασχολείστε και αισθάνεστε ότι αυτή η ερώτηση θα καθορίσει πόση προσοχή και εκτίμηση θα λάβετε από τον συνομιλητή σας; Ίσως να είχατε τη δυσάρεστη (για τους περισσότερους ανθρώπους) εμπειρία να ανακαλύψετε ότι η έκφραση του συνομιλητή σας άλλαξε μόλις άκουσε την απάντησή σας και πως ξαφνικά έχασε το ενδιαφέρον του για εσάς.

Advertisment

Όπως εξηγεί η O’Reilly, το ίδιο έχει συμβεί και στην ίδια στο παρελθόν και μάλιστα το συμβάν της δημιούργησε δύο διαφορετικές σκέψεις. Η πρώτη σκέψη ήταν να προσπαθήσει να “πείσει” τον συνομιλητή της ότι αξίζει της προσοχής του. Η δεύτερη σκέψη της ήταν ότι αυτή η κατάσταση στην οποία βρέθηκε ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία ώστε να το αντιμετωπίσει ως ένδειξη ότι ο ίδιος ο συνομιλητής της δεν άξιζε το χρόνο της.

Ωστόσο αυτό το μικρό συμβάν ήταν αρκετό για να οδηγήσει την O’ Reilly να σκεφτεί το πώς αυτές οι μικρές ατυχείς στιγμές στην καθημερινότητά μας μπορούν να επηρεάσουν την αυτοεκτίμησή μας. “Ως ψυχολόγος, έχοντας ακούσει εκατοντάδες ιστορίες ανθρώπων, έχω γίνει μάρτυρας του πώς το συναίσθημα της αυτο-απαξίωσης έχει καταπατήσει όνειρα, φιλοδοξίες, σχέσεις, ακόμη και την ίδια την ευτυχία του ατόμου”, λέει η O’ Reilly.

Για κάποιους ανθρώπους, η χαμηλή αυτοεκτίμηση ξεκινά από την παιδική μας ηλικία όπου το αίσθημα της αυταξίας προερχόταν από άλλους ανθρώπους, συνήθως ενήλικες και καθοριζόταν από τους βαθμούς και την επίδοσή μας. Μάλιστα όλα αυτά έχουν διαμορφώσει ασυνείδητα τη γνώμη μας, για το τι σημαίνει “σημαντικό” για τον κόσμο. Ωστόσο, όσο βαθιά ριζωμένη κι αν είναι μέσα μας η αίσθηση της χαμηλής αυτοεκτίμησης, μπορούμε να ελευθερώσουμε τον εαυτό μας από αυτό με τους παρακάτω τρόπους.

Advertisment

4 τρόποι να νιώσουμε ότι είμαστε αρκετοί χωρίς να εξαρτιόμαστε από τη γνώμη των άλλων

1. Κάντε αυτό που κάνει εσάς ευτυχισμένους και όχι τους άλλους

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση κάποιες φορές μας οδηγεί να κάνουμε φιλίες που βασίζονται σε συγκεκριμένα μοτίβα συμπεριφορών, να αποκτούμε χόμπι ή να επιλέγουμε εργασιακούς κλάδους τους οποίους θεωρούμε ότι θα μας «ανεβάσουν» στα μάτια των άλλων. Είναι σημαντικό να κάνουμε πράγματα που αγαπάμε, γιατί η χαρά που μας προσφέρουν θ’ απαλύνει τις αντιστάσεις στον ίδιο μας τον εαυτό και θα μας βοηθήσει να αποτινάξουμε από πάνω μας το βάρος των προσδοκιών των άλλων από εμάς.

2. Αναγνωρίστε ότι αξίζετε, χωρίς ενδοιασμούς

Το να πιστεύετε ότι είστε αρκετοί, δεν σημαίνει ότι αυτόματα κατεβάζετε τους στόχους που θέλετε να πετύχετε στη ζωή σας. Σημαίνει όμως ότι η αυτοεκτίμησή σας παραμένει αμετάβλητη ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

3. Όταν κάνετε νέες γνωριμίες, ξεπεράστε τους τίτλους και τις ταμπέλες

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε συζήτηση που θα πρέπει να συστήσετε/ παρουσιάσετε τον εαυτό σας στους άλλους, δοκιμάστε να αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε τίτλους σπουδών ή το εργασιακό σας πεδίο. Αντιθέτως, προσπαθήστε να μετατοπίσετε την προσοχή του συνομιλητή σας σε όσα σας χαρακτηρίζουν ως προσωπικότητα.

4. Αποδεχτείτε με αγάπη τις επιτυχίες και αποτυχίες της οικογένειάς σας, των φίλων και των συναδέλφων σας

Ζώντας σε μια κοινωνία η οποία στοιχειοθετεί τους ανθρώπους με βάση τα επιτεύγματά τους, είναι δύσκολο κάποιες φορές να αποδεχτούμε την “αποτυχία”. Δείχνοντας στους αγαπημένους μας ότι τους σεβόμαστε και τους εκτιμάμε ανεξαρτήτως αποτελέσματος, κάνουμε ένα μικρό βήμα στο να δημιουργήσουμε μια κοινωνία αλληλο-αποδοχής και εκτίμησης καθώς επίσης τους δείχνουμε και τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε και εμείς να μας συμπεριφέρονται σε αντίστοιχη περίσταση.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση