, ,

Zhineng Qigong: Τα εκπληκτικά θεραπευτικά του οφέλη σε σώμα και πνεύμα

Η καθημερινή πρακτική του Zhineng Qigong αυξάνει τη ζωτική ενέργεια και ξεμπλοκάρει τα ενεργειακά κανάλια του σώματος.

Zhineng Qigong: Τα εκπληκτικά θεραπευτικά του οφέλη σε σώμα και πνεύμα

Zhineng Qigong: Τα εκπληκτικά θεραπευτικά
του οφέλη σε σώμα και πνεύμα

Η μέθοδος Zhineng Qigong ασκείται από πάνω από 10.000.000 ανθρώπους φέρνοντας οφέλη, όπως βελτιωμένη υγεία, μεγαλύτερη δημιουργικότητα, αυξημένη νοητική και σωματική συνειδητότητα. Το Zhineng Qigong γνωστό επίσης ως Chi-Lel και Chi Neng δημιουργήθηκε από τον Dr. Pang Ming, έναν αξιοσέβαστο master εκπαιδευμένο στη δυτική αλλά και στην κινέζικη ιατρική. Σπούδασε Qigong και Taichi υπό την καθοδήγηση 19 διαφορετικών δασκάλων στην Κίνα. Μετά από πολλή έρευνα και σε βαθειά μελέτη, διατύπωσε το Zhineng Qigong. Ο ίδιος επίσης υιοθέτησε την ουσία της έννοιας της ολότητας – μοναδικότητας ανθρώπου και φύσης.

Advertisment

Τι είναι το Qigong

To Qigong είναι η παλαιότερη μορφή κινεζικής ιατρικής και μάλιστα αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά η κινεζική ιατρική. Η λέξη “Qigong” έχει δύο χαρακτήρες, το Qi και το Gong. “Qi” σημαίνει η ενέργεια της ζωής και το “Gong” σημαίνει καθημερινή προσπάθεια, εξάσκηση. Οπότε είναι μια πρακτική, όπου αξιοποιούμε την ενέργεια για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου και την αυτοθεραπεία.

Τι είναι το Zhineng Qigong

Στην κινεζική γλώσσα, Zhi σημαίνει σοφία και ευφυΐα, η εναρκτήρια σύνθεση των λειτουργιών που εκτελούνται από το φυσικό μυαλό για την αντιμετώπιση εξωγενών θεμάτων. Η κινεζική έννοια του Neng μεταφράζεται κατά προσέγγιση ως ‘’ικανότητα’’ σε όλες τις πτυχές της.

https://enallaktikidrasi.com/2016/10/zhineng-qigong-ekpliktika-therapeutika-ofeli-soma-pneuma/

Advertisment

Το Zhineng Qigong είναι μια μορφή κινούμενου διαλογισμού που δίνει την ίδια έμφαση στο σώμα και το μυαλό και αυτό περιλαμβάνει τόσο το δυναμικό όσο και το στατικό qigong, συνδυάζοντας μια σειρά αλληλουχίας κινήσεων όπως επίσης και στατικές θεραπευτικές στάσεις. Αποτελείται από μια ολοκληρωμένη σειρά από μεθόδους και ασκήσεις που μαζί εργάζονται σε ολόκληρο το σώμα, τα όργανα, καθώς επίσης και το νου.

Είναι το αποτέλεσμα ενός τέλειου και αρμονικού συνδυασμού στοιχείων του αρχείου κινέζικου πολιτισμού και τις μοντέρνας επιστήμης, ιατρικής και φιλοσοφίας.

Το Zhineng Qigong εμπίπτει στην κατηγορία των θεραπευτικών Qigong

Συνδυάζει τη νόηση (συνειδητότητα), το σώμα και την βιοενέργεια ή qi για να δημιουργήσει ισορροπία στο ανθρώπινο σώμα. Η θεμελιώδης θεωρία του βασίζεται στην αρχή ότι η συμπαντική ενέργεια ή Hunyuan qi υπάρχει παντού. Μέσα από πολλά σημεία των μεσημβρινών, δηλαδή ενεργειακών καναλιών που διαπερνούν το σώμα μας, το τοξικό ή μπλοκαρισμένο qi απελευθερώνεται όταν συλλέγουμε συμπαντικό qi στο σώμα μας.

Το Zhineng Qigong είναι ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σύστημα που αναπτύχθηκε για την απελευθέρωση της ανθρώπινης ενέργειας σε όλες τις διαστάσεις, ανοίγοντας την καρδιά του ανθρώπου με την αφύπνιση της αντικειμενικής συνείδησης. Επίσης, παρέχει ένα αποτελεσματικό δρόμο με βασική αποστολή την βελτίωση της υγεία του ανθρώπου και την ενδυνάμωση της υγιούς διαβίωσης του.

Τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα δημιουργούνται από το στρες ή την ασθένεια, τον τρόπο ζωής, τις κακές διατροφικές συνήθειες, κλπ. Όσο περισσότερο εισάγουμε συμπαντικό qi στο ανθρώπινο σώμα, τόσο περισσότερο τοξικό qi αποβάλλεται με συνέπεια την ελεύθερη χωρίς εμπόδια κυκλοφορία του qi και του αίματος. Όταν το qi ρέει ελεύθερα στο σώμα όλες οι εσωτερικές σωματικές ανισορροπίες ή ασθένειες ευθυγραμμίζονται και ισορροπούν με το Hunyuan qi.

Το Zhineng Qigong ενεργοποιεί την σωματική, συναισθηματική και πνευματικά την ανθρώπινη ισορροπία

Μέσα από τη στάση του σώματος, την κίνηση, την αναπνοή και την ψυχική-νοητική εστίαση, το Zhineng Qigong προσφέρει μια μεθοδολογία για να ξαναβρούμε τις ενδογενείς δυνάμεις μας, τις πήγες της ζωτικότητας και της θεραπείας που κατοικούν μέσα μας και να μεγεθύνει την ανταλλαγή μεταξύ του εαυτού μας με τη φύση, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συνδεθούμε αρμονικά με την απεριόριστη δύναμη της δημιουργίας του σύμπαντος που είναι θεμελιωδώς η πηγή της αγάπης, της συμπόνιας, και ο πυρήνας της θεραπευτικής δράσης.

Οφέλη του Zhineng Qigong

https://enallaktikidrasi.com/2016/10/zhineng-qigong-ekpliktika-therapeutika-ofeli-soma-pneuma/

Η καθημερινή πρακτική του Zhineng Qigong αυξάνει τη ζωτική ενέργεια, ξεμπλοκάρει τα ενεργειακά κανάλια του σώματος για να επιτευχθεί η ελεύθερη ροή του qi (ζωτικής ενέργειας).

Εμπεριέχει την εκμάθηση της καθοδήγησης του qi (μεταξύ άλλων τη ζωτική ενέργεια η οποία διαφοροποιεί τη ζωή από τον θάνατο) μέσα από μια σειρά κινήσεων και στάσεων και εστιασμένων νοητικών δράσεων. Πολυάριθμες μελέτες στην Κίνα και διεθνώς, έχουν αποδείξει ότι η πρακτική στο Zhineng Qigong:

– βελτιώνει την ικανότητα των πνευμόνων

– βελτιώνει τη μεταφορά του οξυγόνου στα κύτταρα και τη χρήση τους από αυτό

– βελτιώνει τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος, καθιστά τους καρδιακούς μυς πιο αποδοτικούς

– αυξάνει τα πεπτικά υγρά

– ρυθμίζει εσωτερικές εκκρίσεις και ρυθμίζει τους αδένες

– αυξάνει την οστική πυκνότητα

– επιβραδύνει τη γήρανση και αυξάνει τη μακροζωία

– ανάπτυξη ψυχικών, νοητικών ικανοτήτων

– ανεβάζει τα ενεργειακά επίπεδα του ανθρώπου επιφέροντας μεγαλύτερες θεραπευτικές ικανότητες

Ενώ σε πρώτο χρόνο τα προφανή οφέλη της Zhineng Qigong είναι η βελτίωση της σωματικής υγείας και η αίσθηση της ευζωίας, η πρακτική στο Zhineng Qigong έχει επίσης ισχυρή επίδραση στις νοητικές ικανότητες.

Πολλοί από τους θεραπευτές του Zhineng Qigong όχι μόνο έχουν θεραπευτεί από την ασθένειά τους και έχουν αποκτήσει ένα πολύ καλύτερο επίπεδο της σωματικής υγείας, αλλά έχουν επιπροσθέτως αναπτύξει ιδιαίτερες ψυχικές ικανότητες μέσω των οποίων έχουν λάβει οφέλη οι ίδιοι αλλά και συνάνθρωποι τους.

Υπάρχουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, από διαφορετικά είδη Zhineng Qigong. Εντούτοις το Zhineng Qigong έχει χαρακτηριστεί ως το πιο αποτελεσματικό για την ενίσχυση της υγείας από το αντίστοιχο κινέζικο Υφυπουργείο αθλητισμού. Συγκεκριμένα, πολλοί άνθρωποι διδάχθηκαν Zineng Qigong στο Huaxia Zineng Qigong Centre για μια περίοδο 10 ετών και μάλιστα το συγκεκριμένο κέντρο έγινε γνωστό ως το «αφάρμακο» νοσοκομείο. Πολλοί από τους θεραπευόμενους του κέντρου ενώ είχαν διαγνωσθεί με ανίατες ασθένειες, ανέκτησαν την υγεία τους και σε ασθένειες όπως διαβήτης, καρκίνος και καρδιοπάθειες. Το Zhineng Qigong εισήχθη στην Αμερική από τον master Luke Chan. Με το εμπορικό σήμα Chi-Lel. Οι προσπάθειες του Luke Chan και του αδελφού του Frank διασφάλισαν τη δημοτικότητα του Chi-Lel.

Μια ιστορία του Chi-Lel και του Zhineng Qigong

Το Zhineng Qigong, έχει κληρονομήσει τη σημαντική σοφία του από τους παραδοσιακούς προκατόχους του Qigong. Αυτή η σοφία απορρέει από τον Κομφουκιανισμό, το Βουδισμό, τον Ταοϊσμό, το Σαμανισμό, την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, τις παραδοσιακές πολεμικές τέχνες , καθώς και από τη σύγχρονη επιστήμη, την ιατρική και τη φιλοσοφία.

Ο άμεσος πρόγονος του Zhineng Qigong ονομαζόταν Soaring Crane και αναπτύχθηκε από έναν αριθμό δασκάλων, συμπεριλαμβανομένου και του Dr. Pang Ming. Το συγκεκριμένο στυλ Qigong, κατά καιρούς προκάλεσε απρόσμενες αντιδράσεις σε εκπαιδευόμενούς του και έτσι μετά από μια περίοδο έντονης μελέτης από τον Dr. Pang, το Zhineng Qigong ιδρύθηκε. Το Zhineng Qigong είναι γνωστό ότι είναι ένα από τα ασφαλέστερα είδη Qigong. Το 1988 η Huaxia Zhineng Qigong Κλινική και Κέντρο Εκπαίδευσης, ιδρύθηκε στο Zigachong, στην Κίνα.

https://enallaktikidrasi.com/2016/10/zhineng-qigong-ekpliktika-therapeutika-ofeli-soma-pneuma/

Το 1991 το κέντρο δημοσίευσε «Μια μελέτη της Θεραπείας Αποτελέσματα Zhineng Qigong για χρόνιες παθήσεις». Σύμφωνα με τα δεδομένα από 7.936 ασθενείς, σημειώθηκε συνολικά ένας αποτελεσματικός ρυθμός θεραπείας, της τάξεως των 94,96%. Αυτό αντιπροσωπεύει:

– 15.20% θεραπεύτηκε: Απουσία όλων των συμπτωμάτων. Εξετάσεις, ακτινογραφίες, κλπ έδειξαν φυσιολογικές τιμές

– 37.68% πολύ αποτελεσματική: Τα συμπτώματα σχεδόν αποχώρησαν, οι εξετάσεις έδειξαν μεγάλη βελτίωση

– 42.09% αποτελεσματικό: Αξιοσημείωτη βελτίωση, ο θεραπευόμενος μπορούσε να φάει καλύτερη ποιότητα ύπνου και γενικότερη βελτίωση.

– 5,04% Αναποτελεσματικό

Η δεκαετία του 1990

Το 1992 το κέντρο μεταφέρθηκε στην Qinhuangdao. Το 1995 ο Luke Chan επισκέφθηκε το κέντρο, μένοντας εκεί έναν μήνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, παρατήρησε πώς το κέντρο λειτουργούσε λαμβάνοντας παράλληλα συνεντεύξεις σε περισσότερα από 100 άτομα τα οποία είχαν ως «εκ θαύματος» θεραπευτεί από «ανίατες» παθήσεις.

Ως αποτέλεσμα, ο Luke Chan έγινε ο πρώτος Chi-Lel TM master, εκτός Κίνας, ο οποίος πιστοποιήθηκε από το Qigong Κέντρο Zhineng. Ο ίδιος αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το εμπορικό σήμα Chi-Lel ώστε να διασφαλίσει την ικανότητά του να διδάσκει Zhineng Qigong στη δύση. Με το πέρασμα των ετών ο Luke Chan βρισκόταν σε στενή επαφή με το Κέντρο και τους δασκάλους του ώστε να εξασφαλίσει ότι το Chi-lel θα παραμένει όσο το δυνατόν πλησιέστερα προς τις βασικές διδασκαλίες του Zhineng Qigong.

Όταν τα πράγματα στην Κίνα άρχισαν να αλλάζουν, λόγω της αλλαγής στην πολιτική στάση από την κινεζική κυβέρνηση (αυτό οφειλόταν εν μέρει στη σύγκρουσή τους με το κίνημα Falun Gong, που είναι ως τώρα εκτός νόμου στην Κίνα). Με αυτές τις αλλαγές κατέστη παράνομο για οποιαδήποτε ομάδα Zhineng Qigong, περισσότεροι από 100 άνθρωποι να συγκεντρώνονται για την πρακτική (η εξαίρεση σε αυτό είναι το Τάι Τσι το οποίο θεωρείται μια πολεμική τέχνη από την κυβέρνηση).

Ως αποτέλεσμα αυτού, το βασικό κέντρο Qinhuangdao έχει κλείσει. Μόνο μερικά μικρότερα κέντρα παραμένουν. Το πιο αξιοσημείωτο από αυτά εδρεύει στην παράκτια πόλη της Beidahe.

Το Zhineng Qigong αναπτύχθηκε και στην Ευρώπη. Κάτω από το όνομα του Chi-Neng, η Patricia van Walstijn, προωθεί αυτό το νέο κεφάλαιο του Zhineng Qigong στον τομέα της υγείας. Με συνεχή εργασία από μέρους της, το Zhineng Qigong αναπτύχθηκε στην Ολλανδία, τη Γερμανία και το Βέλγιο, ώστε το Zhineng Qigong τώρα προσφέρεται και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ως αποτέλεσμα της συνεχούς προώθησής της, η Patricia έχει πρόσφατα ονομαστεί Chi-Lel, διευθύντρια της Ευρώπης.

Οι Μέθοδοι

Παρά το γεγονός ότι Zhineng Qigong αποτελείται από 6 επίπεδα, μόνο τρεις από αυτές διδάσκονται δημοσίως και το Chi-Lel επικεντρώνεται στα δύο πρώτα από αυτές. Πολλά χρόνια πρακτικής απαιτούνται για να γίνει κάποιος master στα δύο επίπεδα, παρόλα τα αποτελέσματα της πρακτικής γίνονται συχνά αισθητά άμεσα.

https://enallaktikidrasi.com/2016/10/zhineng-qigong-ekpliktika-therapeutika-ofeli-soma-pneuma/

Επίπεδο 1 αναλυτικά:

Lift Qi Up, Pour Qi Down (Peng Qi Guan Ding) Method

Είναι η πρώτη και βασική μέθοδος του Zhineng Qigong. Αυτή είναι μια εξωτερική πρακτική qi και σκοπός της είναι να αξιοποιήσει το συμπαντικό qi από παντού γύρω μας και να το εισάγει στο σώμα μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας της σωματικής μας βιοενέργειας (qi), βελτιώνοντας έτσι την υγεία μας και τη σωματική και διανοητική λειτουργία. Το PQRS είναι μια πρακτική η οποία περιλαμβάνει τόσο σωματικές κινήσεις όσο και διανοητικές δραστηριότητες.

Pulling Qi (La Qi) And Qi Therapy

Είναι μια εξωτερική πρακτική qi. Είναι επίσης η βάση της εξωτερικής θεραπείας. Είναι μια θεμελιώδης μέθοδος η όποια διδάσκεται σε όλους τους θεραπευτές Zhineng Qigong. Εξασκώντας τη μέθοδο La Qi άμεσα βιώνουμε τα οφέλη του Qi το οποίο επιδρά θεραπευτικά σε προβληματικά σημεία του σώματος μας.

Wall Squatting Method (Dun Qiang Fa)

Είναι μια σημαντική άσκηση για τη χαλάρωση της σπονδυλικής στήλης, την οσφυϊκή περιοχή και τον κόκκυγα. Αυτή είναι μια βασική συμπληρωματική πρακτική για την πρόληψη και τη θεραπεία μη φυσιολογικών συμπτωμάτων. Η μέθοδος αυτή ασκείται ατομικά σύμφωνα με το στόχο και το επίπεδο του ατόμου.

San Xin Bing Zhan Zhuang

Η συγχώνευση των 3 κέντρων. Όρθια Φόρμα. Τα τρία Κέντρα. Η μέθοδος Συγχώνευσης (3CM) , είναι μια σημαντική πρακτική στο Zhineng Qigong, καθώς μαζί με το LQUPQD (Lift Qi Up por Chi Down) και την πρακτική Body Mind, αποτελούν μια θεμελιώδη πρακτική στο Zhineng Qigong. Είναι μια στατική πρακτική (εκτός από την αλληλουχία ανοίγματος και κλεισίματος), σε αντίθεση με τις άλλες πρακτικές που θεωρούνται ότι είναι δυναμικές από την φύση τους.

Η πρακτική 3CM ξεκινά με απλές κινήσεις με στόχο την προσαρμογή του σώματος αλλά και της στάσης του, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το qi, πριν φτάσει η στιγμή που το σώμα θα γίνει στατικό και η συνέχεια της πρακτικής θα επικεντρωθεί στο μυαλό. Η πρακτική 3CM είναι μια εσωτερική πρακτική qi και είναι επίσης μια σημαντική μέθοδος η οποία γεφυρώνει το επίπεδο 1 και 2.

Επίπεδο 2 body and Mind Method (Xing Shen Zhuang)

Το Xing Shen Zhuang (body and Mind Method) αποτελούν τη δεύτερη ενότητα της κατάρτισης στο Zhineng Qigong και εστιάζεται κυρίως στην ανάπτυξη της εσωτερικής ενέργειας (εσωτερικό Hunyuan qi) ενσωματώνοντας μυαλό και σώμα, κι επιτρέποντας το Qi, να εισχωρήσει ακόμη πιο βαθιά στους μυς, τένοντες, κόκκαλα.

Το Zhineng Qigong είναι εύκολο στην εκμάθηση και εκπληκτικά αποτελεσματικό.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την «Εκπαίδευση Zhineng Qigong Επίπεδο 1» στις 31 Μαρτίου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση